Last news in Fakti

14 Декември, 2023 08:30 1 255 7

ООН: Хората в ивицата Газа нямат повече време

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • оон-
  • палестина

Град Рафах на египетската граница, където се намира единственият пропускателен пункт за хуманитарна помощ към ивицата Газа, се е разраснал от 280 000 жители до повече от един милион души

ООН: Хората в ивицата Газа нямат повече време - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Населението на ивицата Газа, което от седмици е подложено на непрестанни бомбардировки от страна на израелската армия, "няма повече време, нито възможности за избор", каза вчера в Женева Филип Лазарини, ръководител на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, цитиран от Франс прес, пише БТА.

"Изправени пред бомбардировки, лишения и болести, в едно все по-тясно пространство, (палестинците) се сблъскват с най-мрачната глава в своята история от 1948 г., която е една мъчителна история", добави ръководителят на агенцията, изказвайки се на Световния форум за бежанците.

Лазарини обясни, че "жителите на Газа сега са натъпкани на по-малко от една трета от първоначалната територия, която са обитавали, близо до египетската граница".

Той разказа, че е видял камион с хуманитарна помощ, спрян от населението, което поискало храна и я "изяло на улицата".

"Нереалистично е да се мисли, че хората ще издържат при такива условия на живот, особено когато границата е толкова близо", добавя той.

Град Рафах на египетската граница, където се намира единственият пропускателен пункт за хуманитарна помощ към ивицата Газа, се е разраснал от 280 000 жители до "повече от един милион души", каза Лазарини.

Хуманитарната помощ за палестинската територия зависи до голяма степен от капацитета на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, "който сега е на ръба на колапса", отбеляза той. Вчера Лазарини вече беше определил ситуацията като "ад на земята".

Ивицата Газа е под почти пълна блокада, посочва АФП. Министерството на здравеопазването на "Хамас" обяви вчера, че войната в Газа е отнела живота на 18 608 души в анклава от началото на израелските въздушни удари на 7 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В ивицата "Газа"

    11 7 Отговор
    няма хора.
    Там има терористични xлe6apкu.

    Коментиран от #3

  • 2 Хо хо хо

    3 2 Отговор
    Как да нямат. В Русия ВСВ са изкарали 3 години под обсада по градовете... Е... Влаковете са пътували редовно, ма тва друг въпрос що са стояли вътре... Един с автомат е проверявал и разстрелвал цивилните ако са се опитвали да бягат

    Коментиран от #5

  • 3 Сила

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "В ивицата "Газа"":

    Точно, това не са хора...... фанатици, главорези, садисти и изнасилвачи на деца
  • 4 Безразличен

    7 3 Отговор
    А, бе те палестинците са като хлe6apкитe. Винаги оцеляват.
  • 5 патето Яки

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хо хо хо":

    Не прави свободни съчинения а прочети. ..........половин милион съветски войници, почти всички военноморски сили на Балтийския флот, както и близо три милиона цивилни се оказват в блокирания от всички страни ...........къде ще отидат посред зима 3 млн. население

    Коментиран от #7

  • 6 Иванчо

    2 2 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
    Тия палестинци, ако не поумнеят и не изгонят с камъни шефовете на Хамас- самите те милионери и прибиращи всички пари за Палестина, труден ще им е живота.
    Реално Израел, мачкайки хамасчетата, освобождава палестинците.
  • 7 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "патето Яки":

    До 5 ком - зимата всеки ден по езерото са пътували камиони между ленинград и русия но сталин е забранил да напускат града