Last news in Fakti

30 Декември, 2023 10:56 1 315 7

Как ще се промени световната политика през 2024 година

  • свят-
  • избори-
  • 2024

Планираните президентски и парламентарни избори през идните 12 месеца

Как ще се промени световната политика през 2024 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2024 г. се очаква да бъдат проведени президентски или парламентарни избори в 64 държави в целия свят. Това неминуемо ще промени геополитиката, особено на фона на двете войни, които се водят – Украйна-Русия, Израел-ивицата Газа. Последните две повлияеха съществено и на световната икономика, която промени коленно структурата си и пренасочи световните ресурси.

Статистика

Най-много на брой избори за държавни глави и членове на парламента са планирани в европейския регион, като гласуването ще се проведе в поне 19 държави. Следват Африка (18 държави), Азия (16), Америка (7) и Океания (4).

Близо 30 държави вече са потвърдили организацията на изборите, дори и дните за гласуване. В останалите датите се уточняват. В поне 12 държави изборите за държавен глава и парламент ще се проведат в един и същи ден.

През 2024 г. трябва да бъде обновен и съставът на Европейския парламент, чиито депутати ще се избират от населението на страните членки на Европейския съюз. Взети заедно, населението на държавите, в които са насрочени избори за следващата година, е около 4 милиарда души (половината от населението на света). Според експертни оценки в гласуването ще участват над 2 милиарда избиратели.

Президентски избори

Сред страните, в които са насрочени президентски избори, са САЩ, Русия, Индонезия и Мексико. Всички тези държави са сред десетте най-многолюдни страни.

В Русия

гласуването ще се проведе на 15-17 март. 13 души вече са подали документи в Централната избирателна комисия на Руската федерация. Според социологическите проучвания президентът Владимир Путин, избран през 2012 г., се ползва с подкрепата на мнозинството граждани. Преди това е заемал този пост от 2000-2008 г.

В Индонезия

общите избори са насрочени за 14 февруари. Според конституцията сегашният държавен глава Джоко Видодо, който дойде на власт през 2014 г. и беше преизбран през 2019 г., не може да се кандидатира за тях. Лидер в надпреварата е настоящият министър на отбраната Прабово Субианто, който се бори за трети път.

В Мексико

изборите са насрочени за 2 юни. Клаудия Шейнбаум, която оглавяваше правителството на Мексико Сити от 2018 до 2023 г., стана кандидат на управляващото лявоцентристко Национално движение за възраждане. Основният ѝ опонент е сенатор Сочитл Галвес, представляващ опозиционния десноцентристки алианс „Сила и сърце за Мексико“. Сегашният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор няма да се кандидатира, тъй като конституцията не предвижда преизбиране.

В САЩ

президентските избори ще се проведат едновременно с изборите за Конгрес на 5 ноември. Те ще изберат президент, който ще ръководи страната през януари 2025 г. Изборите ще бъдат предшествани от първични избори, по време на които трябва да бъдат определени общи кандидати от Демократическата и Републиканската партия. В Съединените щати се използва непряк избор - първо американците гласуват за избиратели, след това избират държавния глава. Настоящият президент Джо Байдън (от 2021 г.) и бившият президент Доналд Тръмп (2017-2021 г.) обявиха намерението си да се състезават за най-високия държавен пост.

Държавният глава може да се смени в 10 европейски страни след изборните резултати. На 28 януари във Финландия ще се проведат избори, на които за най-високия пост се борят девет кандидати.

Избори са насрочени за пролетта в Северна Македония и Литва, гласуване ще бъде организирано в Исландия през юни, в Румъния и Молдова през ноември, а избори се очакват в Хърватия през декември. Не са определени датите на изборите в Словакия и Грузия, а провеждането на гласуването в Украйна е под въпрос.

В Америка

освен в САЩ и Мексико, държавен глава ще се избира в още пет държави: през февруари - в Ел Салвадор, през май - в Доминиканската република и Панама, през октомври - в Уругвай, през втората половина на годината се очакват избори за държавен глава във Венецуела. Всички тези избори, с изключение на Венецуела, ще се проведат едновременно с парламентарните.

В азиатския регион

президентски избори, освен в Индонезия, са планирани в Азербайджан (7 февруари, рано, причините за назначаването им не се съобщават) и Шри Ланка (датата не е определена). Освен това на 13 януари ръководителят на администрацията ще бъде избран от жителите на Тайван (официалното име на Република Китай), който Китай смята за своя островна провинция. Фаворит е представител на управляващата Демократична прогресивна партия, настоящият заместник-ръководител на администрацията Лай Цинде, който се застъпва за независимостта на острова.

Очаква се

натоварен политически сезон на африканския континент

като в 13 страни са насрочени президентски избори. Сред тях са Алжир, Гана, Гвинея-Бисау, Коморските острови, Мавриций, Мали, Мозамбик, Намибия, Руанда, Сенегал, Тунис, Чад, Южен Судан.

В Океания

са насрочени президентски избори в Палау и Кирибати.

Парламентарни избори

Най-големите избори ще се проведат през април - май в Индия, където ще бъдат избрани членове на долната камара на Лок Сабха. В страната има около 900 милиона регистрирани избиратели (население 1,42 милиарда). Националният демократичен алианс, ръководен от управляващата Индийска народна партия, се очаква да спечели мнозинство от местата и премиерът Нарендра Моди ще може да ръководи правителството за трети път (на поста от 2014 г.). Опозиционните партии се обединиха в алианса I.N.D.I.A.

Освен в тази южноазиатска страна, парламентарни избори ще се проведат в още 15 азиатски държави, включително Шри Ланка и Индонезия, където те се организират в същия ден като президентските избори.

На 7 януари в Бангладеш трябва да бъде определен новият състав на парламента. Лидерът на партията Лига Авами Шейх Хасина, който оглавява правителството от 2009 г., планира да запази премиерския пост. Опозиционните партии призовават за бойкот на изборите.

Вторият тур на изборите в Бутан ще се проведе на 9 януари, последван от избори в Пакистан и Камбоджа през февруари.

Гласуването за Върховното народно събрание на КНДР (най-висшият орган на държавната и законодателна власт) е насрочено за 10 април. На същия ден ще се проведат избори в Република Корея, където според последните социологически проучвания опозиционната Демократическа партия Тобуро се радва на най-голяма подкрепа сред населението.

Законодателните избори са насрочени за пролетта на Малдивите, за юни в Монголия и за ноември в Йордания. В Иран, Узбекистан и Сирия датата на гласуването все още не е определена.

В Европа

съставът на парламентите ще бъде актуализиран в 11 държави: Австрия, Белгия, Беларус, Великобритания, Грузия, Литва, Португалия, Сан Марино, Северна Македония, Хърватия и Чехия.

Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще се проведат на 6-9 юни. Те трябва да изберат 720 депутати от всичките 27 страни членки на ЕС (за всяка страна броят на местата се определя според населението). Според прогнозите национал-консерваторите, евроскептиците и крайната десница ще затвърдят позициите си в ЕП.

В Африка

през следващата година се очакват парламентарни избори в 10 държави, включително Ботсвана, Гана, Мавритания, Мадагаскар, Мозамбик, Намибия, Руанда, Того, Южна Африка и Южен Судан. Освен това не само съставът на долната камара на парламента и правителството, но и изборът на президент на страната зависи от резултатите от изборите в Южна Африка, тъй като според конституцията лидерът на спечелилата партия става лидер лидер. От края на ерата на апартейда през 1994 г. лявоцентристкият Африкански национален конгрес (АНК) неизменно печели общи избори. Експертите определят предстоящите избори като най-важните за последните 30 години. За да се сложи край на монопола върху властта на ANC, през лятото на 2023 г. беше сформирана коалиция от седем опозиционни партии.

В Океания

законодателните органи ще бъдат обновени в Тувалу и Соломоновите острови, както и в Кирибати и Палау.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да да

    5 0 Отговор
    Вие сте Дяволите на Света и да се печете в Ада......
  • 2 Русофил

    2 11 Отговор
    През 2024 Китай ще си вземе Сибир.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Жоро Бекъма

    6 1 Отговор
    Световната политика е англо-саксонскста либерастка политика и хазарската финансова система в колаборация. Финансовият капитал ще продължи да управлява света с все по-голямо подчинение и лишаване от свобода и права. И в пълна лъжа. Електронни гета за редуцирано население.

    Коментиран от #6

  • 5 Иван

    3 0 Отговор
    Шаманите предрекоха че няма да има следващ президент на САЩ......по всяка вероятност Израел ще поеме функциите на американското правителство.
  • 6 Варненец

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро Бекъма":

    Друго си е , казваш, рашка да разменя ядрени оръжия срещу яйца. Новината е от днес, търси изказване на Лукашенко. А още по друго е пиян ватнишки генерал, да докладва, как вчера унищожили не една , а две украински радарни станции за С-300, произведени в САЩ. И това видео го има в нета. Смех от блатото.
  • 7 бай Даньо

    0 0 Отговор
    КАКВО казват по въпроса тълкувателите на гадателите...