Last news in Fakti

11 Януари, 2024 04:59 910 1

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се отказа от надпреварата за президент на САЩ

  • крис кристи-
  • президент-
  • сащ-
  • избори

Той не успя да получи подкрепа за кампанията си

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се отказа от надпреварата за президент на САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи се отказва от кандидатурата си за президентската номинация на Републиканската партия за изборите през 2024 г.

Това става, след като той не успя да получи подкрепа за кампанията си, съсредоточена върху критиките му към политиките и характера на фаворита Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Кристи, бивш съюзник на Тръмп, превърнал се в негов критик, който се опитваше да се позиционира като единствения републикански претендент, готов да се изправи срещу свадливия бивш президент, беше смятан за аутсайдер в надпреварата за номинацията на партията.

На обществена проява в Ню Хемпшър Кристи заяви, че вече не вижда перспектива за кампанията си и повтори предупрежденията си за това какво ще се случи, ако Тръмп спечели президентските избори. "Ще се уверя, че по никакъв начин няма да дам възможност на Доналд Тръмп някога (да) стане отново президент на Съединените щати и това е по-важно от личните ми амбиции", каза той.

Стратегът на републиканците Джон Фиъри заяви, че отпадането на Кристи може да помогне на Хейли в Ню Хемпшър, където по-късно този месец ще се проведе второто гласуване за номинацията на партията, защото много от избирателите на Кристи вероятно ще преминат към нея. Според него обаче това не важи за останалите щати, които ще гласуват републикански кандидат.

Откакто обяви кандидатурата си през юни, Кристи постоянно гостува по предавания, където отправя остри критики към Тръмп, наричайки го негоден за поста и твърдейки, че той носи морална отговорност за нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Макар че острите критики спечелиха на Кристи известна подкрепа сред републиканците, желаещи да поемат в нова посока, здравата хватка на Тръмп върху най-активните членове на партията доведе до това, че Кристи никога да не се издигне в националните проучвания, отбелязва Ройтерс.

Неговото напускане елиминира от надпреварата най-яростния антагонист на Тръмп, въпреки че Ники Хейли, бивша губернаторка на Южна Каролина и бивша посланичка на САЩ в ООН, става все по-критична към Тръмп през последните месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    1 0 Отговор
    Не се е отказал, а е изритан.