Last news in Fakti

12 Януари, 2024 18:50 1 051 8

Завръщане към нормалността! Най-голямата болница в Газа отново работи

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

В средата на декември организацията беше описала апокалипсиса в болницата, при който стотици ранени са били лекувани дори на земята, а за част от най-тежките случаи се е наложила опасна за живота им евакуация към друга болница

Завръщане към нормалността! Най-голямата болница в Газа отново работи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-голямата болница в ивицата Газа, която понесе тежки щети по време на продължаващата война между Израел и “Хамас”, започна отново да изпълнява част от дейностите си. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Франс прес, цитирана от БТА.

“Екип на СЗО и партньори посетиха днес болница “Аш Шифа” в северната част на ивицата Газа и доставиха 9300 литра гориво и медицински материали за лечението на 1000 пациенти с травми и 100 пациенти на диализа“, обяви в късните часове на нощта в социалната мрежа „Екс“ шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от АФП.

Дейностите на болницата са възстановени, макар и частично, благодарение на силния екип от 60 медицински лица.

Според генералния секретар на СЗО в “Аш Шифа” могат да бъдат използвани отново 40 легла в хирургично отделение, екипи за спешна помощ и четири операционни. Също така отново функционират АГ отделение с ограничени функции, радиология, има непълни възможности за хемодиализа и “минимални” възможности за извършване на анализ.

В средата на декември организацията беше описала апокалипсиса в болницата, при който стотици ранени са били лекувани дори на земята, а за част от най-тежките случаи се е наложила опасна за живота им евакуация към друга болница.

“Ние настояваме още веднъж здравето да бъде поставено под особена защита и никога да не бъде цел или обект на военни действия”, добавя Гебрейесус.

Болницата стана обект на интензивни бомбардировки, както и на сухопътни операции още от първите седмици на войната между Израел и “Хамас”, тъй като израелската армия смяташе, че на нейна територия се намира главния център на оперативното командване на “Хамас” – нещо, което палестинското ислямистко движение продължава да отрича.

Войната беше предизвикана от нападението на “Хамас” на 7 октомври над израелска територия, при което загинаха 1140 души, предимно цивилни.

Според министерството на здравеопазването на “Хамас”, от друга страна, израелските атаки са довели до смъртта на най-малко 23 469 души, основно жени, младежи и деца.

Според СЗО системата на здравеопазването в ивицата Газа е на предела на силите си.

Още в сряда ръководителят на организацията беше направил изявление, в което определя ситуацията в тази територия като “неописуема”, като пояснява, че предоставянето на хуманитарна помощ се сблъсква с “почти непреодолими” препятствия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 5 Отговор
    Хазарите затънаха в Газа вече 4 месеца.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Сатана Z

    6 2 Отговор
    А в Шенгенска България болниците-ООД се закриват една след друга и то в мирно време.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Здравей и Добрър ден

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Но за твое сведение операцията по отстраняване на паразитите в Газа върви с пълна сила и вече 2% са при Алахчо.
  • 5 Абе ,

    2 1 Отговор
    Бай Нетаняху , вади помпите бе ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А плъхове в

    3 1 Отговор
    тунелите има ли още или са ги изтребили?

    Коментиран от #8

  • 8 Биби

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "А плъхове в":

    Тунелите ционистите си копаете.ОГРОМНИЯ СКАНДАЛ В АМЕРИКАНСКАТА СИНАГОГА ТЕПЪРВА ЩЕ РАЗРАСТВА.КАК МОШЕТАТА СА УБИВАЛИ ОТКРАДНАТИ БЕБЕТА ТАМ И СА ПРАВИЛИ САТАНИНСКИ РИТУАЛИ