Last news in Fakti

16 Януари, 2024 13:13 1 260 11

Колоритни личности са сред кандидатите за местните избори в Турция на 31 март

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • екрем имамоглу-
  • партия на справедливостта и развитието

В южната ни съседка с пълен ход върви кампанията по обявяването на кандидатите за изборите за местни органи на властта, които ще се произведат на 31 март

Колоритни личности са сред кандидатите за местните избори в Турция на 31 март - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Турция с пълен ход върви кампанията по обявяването на кандидатите за изборите за местни органи на властта, които ще се произведат на 31 март. Процесът започна на 1 януари и ще приключи на 3 март, когато Централната избирателна комисия официално ще обяви имената на всички кандидати, които ще се състезават на 31 март.

До тази дата има доста време и предстои да бъдат обявени още нови имена към досега известните. Сред тях безспорно водят двамата основни претенденти за кметския пост на мегаполиса Истанбул, за който се казва,че ”който владее Истанбул, владее Турция“. Те са Екрем Имамоглу, който се кандидатира за втори мандат, и кандидатът на управляващата върхушка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, зад когото стои лично президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Сред досега номинираните кандидати се открояват колоритни личности, които предизвикаха бурни полемики, които по всяка вероятност ще продължат.

На първо място е Фатих Мехмет Мачоглу. Кой е той?

56-годишният кандидат определя етническия произход си произход като заза - така се нарича най-голямата кюрдска етническа група в Турция. По-известен обаче е с това, че е единственият кмет на Турция, който е комунист. На предишния вот през 2019 г. бе избран за кмет на Тунджели, окръжен град в Югоизточен Анадол с население от около 90 хиляди, предимно кюрди. Там Мачоглу спечели като кандидат на регистрираната през 2001 г. Турска комунистическа партия (ТКП), която дотогава бе забранена. Твърди се, че в момента ТКП наброява под 2000 членове.

Пет години по-късно, в началото на този месец, Мехмет Мачоглу изненадващо обяви, че на изборите на 31 март ще се кандидатира за кмет на района Кадъкьой в Истанбул. Кадъкьой е жилищен район без промишленост с население 484 000 жители според официалните статистики. В същото време се смята за най-светския район на мегаполиса и за бастион на основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Всъщност засега не е известно дали на вота за кмет на Кадъкьой комунистическият кмет ще се яви като кандидат на ТКП или в някаква коалиция, но кандидатурата му предизвика силна изненада и спорове. Близки до НРП среди заподозряха в случая тайна игра, която няма да послужи за нищо друго освен за отнемане на гласове от кандидата на НРП.

“Стой си на село” (т.е. в Тунджели - б.а), "Целта е да отнеме гласовете за НРП“, казаха анализатори пред опозиционната телевизия Халк ТВ. Те посочват, че Мачоглу е бил неуспешен като кмет на Тунджели и сега се опитва да прикрие неуспеха си.

Самият Мачоглу в интервю за Халк ТВ посочи, че предимство за него на вота ще е космополитният демографски характер на района, където живеят значителен брой хора с кюрдско потекло. ”Смятам,че в момента обществото се нуждае повече от една социалистическа програма, която е много по-развита от настоящата буржоазна политика и че ние ще развием тази програма във всички области, където са работниците в тази страна. Въпросът е да успеем да наложим такава програма".

По думите му ТКП предвижда да предложи кандидати и в други окръзи като Измир и Айдън съвместно с другата комунистическа формация, Федерация на социалистическите събрания, която не е регистрирана като политическа партия и на вота през 2019 участва под шапката на ТКП.

Според кореспондент на Медиаскоп Мачоглу ще бъде предложен за кандидат на изборите на 31 март от ТКП, но в същото време се очаква Федерацията на социалистическите събрания да се разграничи от тази кандидатура.

Друга интересна личност сред кандидатите е Ердал Бешикчиоглу, известен актьор от полицейски сериали. Той бе предложен за кандидат за кмет на района Етимесгут в Анкара от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Етимесгут е смятан за бастион на ултранационалистическата Партия на националистическото действие на Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган. От 12 години районът се управлява от кмет от тази партия.

54-годишният Ердал Бешикчиоглу е от смесено семейство - баща му е турчин, а майка му е албанка. Той е професионален актьор и има зад гърба си 30 годишна кариера в театъра и в киното. Ролята, която го направи особено популярен в последно време, е на полицейски комисар в сериала “Чук и роза: Историята на Бехзат Ч.”, който има много висок рейтинг. Сюжетът се върти около проблемен, официално дискредитиран началник на полицията в Анкара и полицейски екип, който трябва да действа под неговите заповеди. Твърди се, че сюжетът е основан на серийни престъпления, извършени в столицата Анкара през последните години.

Според лидера на НРП Йозгюр Йозел кандидатурата на Бешикчиоглу съответства на социологическата структура на Етимесгут. Твърди се обаче, че тя е била изненадваща за номинирания повторно за кмет на Анкара Мансур Яваш от НРП и не се одобрявала от него. Самият Яваш пък произлиза от националистическата партия на Бахчели.

При първото си посещение в Етимесгут като кандидат за кмет Ердал Бешикчиоглу бил посрещнат от голям брой жители като на празник с тъпани и зурни, съобщават местни медии. Това пък предизвикало гнева на управляващата коалиция, защото съвпаднало с деня, в който 9 турски войници бяха убити в Северен Ирак.

Актьорът разгневи и ислямистите като заяви, че ”имам хатипите (ислямските духовни училища-б.а) травмират младите хора“.

От изявленията на Бешикчиоглу в социалната мрежа личи, че е силно мотивиран да се представи добре в предизборната кампания. “Ние сме тези, които ще напишем новия сценарий. Изминаха 30 години, които бяха тясно преплетени с изкуството. Единствената промяна е, че нашите граждани, които винаги са били мои верни зрители, сега ще бъдат мои избиратели”, посочва той.

Бешикчиоглу ще се състезава срещу настоящия кмет Енвер Демирел, който има 12 години стаж като кмет и ще се кандидатира за нов мандат.

Етимесгут, район с около 640 000 жители, е на разстояние от 20 км от столицата Анкара.

В историята на Етимесгут има и българска следа. През 1928 г. около 50 семейства от Казанлъшко и Кърджалийско да настанени по нареждане на Ататюрк в построените предварително къщи на селото, предоставят им се ниви и инвентар, а селото се разширява и замогва. Един от изселниците става и първият кмет на селото през 40-те години. По-късно Етимесгут прераства в район към столицата Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РЪТЮ

    1 0 Отговор
    МОДЕРАТОР НАЛИ СЕ СЕТИ ЧЕ СИ ПАЛЯЧО ---ТИКВЕНИЯТ ИЗРАЗ МИСИРКА ПАК МЕ ИЗТРИИИ
  • 3 Сила

    4 1 Отговор
    Луна президент, Луна президент..... Оооооо, оле, оле, оле

    Коментиран от #5

  • 4 адаша

    2 5 Отговор
    А разрешено ли е на българи да гласуват там? Защото тука е разрешено на турци да гласуват. Питам , за тези които гледат само турски сериали. Така де...

    Коментиран от #8

  • 5 РЪТЮ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    СЛЕД КАНДИДАТУРА ДЕСА -ЛУНА Е СТРАХОТЕН ИЗБОР
  • 6 Интересно,

    2 0 Отговор
    Номерът с актьора мина в Украйна и сега опитват в Турция. Не е случайно съвпадението. В САЩ харесват "добрите практики".
  • 7 Прави ли ви впечатление

    1 2 Отговор
    На 20 км от столицата са построили специално за изселените бежанци нови къщи. А нашите изселени бежанци ги излъгаха само с някакви хартиени облигации.
  • 8 Да, разрешено е

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "адаша":

    Стига българинът да има турско гражданство. Също както и тука турчинът може да гласува ако има българско гражданство. Еднакво е. Защо питаш, искаш да гласуваш ли?

    Коментиран от #9

  • 9 адаша

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да, разрешено е":

    От Кърджали си. Познах ли?

    Коментиран от #10

  • 10 Не, не позна

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "адаша":

    От Измир съм

    Коментиран от #11

  • 11 адаша

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не, не позна":

    Уааау!