Last news in Fakti

16 Януари, 2024 15:54 764 4

Израел беше обвинен от Йордания, че създава пречки при доставките на помощи за Газа

  • израел-
  • йордания-
  • газа-
  • обвинен-
  • създаване-
  • пречки-
  • помощ-
  • доставки

В петък хуманитарната служба на ООН съобщи, че израелските власти систематично отказват достъп до северната част на анклава

Израел беше обвинен от Йордания, че създава пречки при доставките на помощи за Газа - 1
Снимка: Shutterstock

Израел беше обвинен от Йордания за създаване на пречки при доставките на помощ за Газа, което влошава тежкото положение на палестинците там, съобщава "Ройтерс" и News.bg.

Йорданският външен министър Айман Сафади заяви, че едва 10% от общите нужди на повече от два милиона жители на Газа под обсада са били покрити.

"Реалността сега е, че израелските мерки пречат на пристигането на достатъчно помощ и само част от нея се доставя", посочи той.

Израел, който проверява стоките, предназначени за Газа, и задържа помощта, която счита, че се използва за военни цели от "Хамас", отрича да възпрепятства доставките.

Освен това Израел възпрепятства помощта да достигне до Северна Газа, където израелските бомбардировки и окупацията в продължение на седмици са унищожили инфраструктурата и голяма част от жилищните сгради, допълни Сафади.

В петък хуманитарната служба на ООН съобщи, че израелските власти систематично отказват достъп до северната част на анклава за доставяне на помощ и това значително е възпрепятствало хуманитарната операция там.

Йордания, която беше в челните редици на арабските страни, които настояваха Израел да разреши повече помощ, е единствената страна, която хвърли помощ по въздуха за две военни полеви болници в Газа.

Тя убеди Израел да позволи на Световната продоволствена програма да изпраща доставки до Газа през друг сухопътен маршрут, който започва от Йордания. Това спомогна за облекчаване на натиска върху основния граничен пункт "Рафах", който е с ограничен капацитет.

"Доставяната помощ не достига до цяла Газа, част от нея пристига на юг и когато говорим за север, има големи пречки от страна на Израел, които възпрепятстват доставката на помощ там", посочи Сафади.

Той обвини Израел и за това, че не се е вслушал в резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета миналия месец, която призовава за разрешаване на безопасен, безпрепятствен и разширен хуманитарен достъп.

"За съжаление това не се е случило досега и това се дължи на позицията на Израел, която отхвърля предоставянето на достатъчно помощ и отказва да приеме по-ефективни начини за ускоряване на доставката на помощта", отбеляза Сафади.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм веган

    3 3 Отговор
    Да им пратят само свинско.
  • 2 всяка седмица им карат тирове

    1 1 Отговор
    вода, дюнери , баклава , цигари и бира . най-необходимото . изрел крадат . уж проверка , а изпият юдеистите бирата . аре на границите 7 км опашка си има , ама нарочно проверяват всеки камьон . да . в третата световна война се воюва с бавене и блеене . оон нарежда, проси , и нищо .
  • 3 Калпазанин

    2 1 Отговор
    Помощи:да го разбираме така 10%даяят на палестинците останалото евреите си присвояват. Това е най новата ционистка "демокрация"
  • 4 кво става

    0 0 Отговор
    Никой не пита Израел освободи ли всички еврейски заложници след като изби 50 000 души в Газа.