Last news in Fakti

19 Януари, 2024 20:20 1 529 12

Остри спорове в Йерусалим! Израел се колебае за тактиката във войната срещу "Хамас"

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • западен бряг-
  • палестина

Позицията на САЩ е, че Палестинската автономна власт, която контролира части от окупирания Западен бряг, трябва да се върне в Газа, откъдето "Хамас" я отстрани през 2007 година

Остри спорове в Йерусалим! Израел се колебае за тактиката във войната срещу "Хамас" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Надигат се разногласия между високопоставени израелски представители относно стратегията на водене на войната срещу радикалното палестинско движение "Хамас", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че членът на военновременния кабинет Гади Айзенкот е повдигнал въпроса дали стратегията за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа е правилна, а в същото време премиерът Бенямин Нетаняху е отхвърлил призивите на САЩ към Израел да намали интензивността на офанзивата си в анклава.

Само сделка за спиране на огъня може да върне живи десетките заложници, останали в плен на "Хамас", а твърденията, че това може да стане с други средства, само подхранват "илюзии", заяви Айзенкот. Това е неговото първо публично изявление от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа. Айзенкот е един от четиримата членове на военновременния кабинет на Нетаняху. Думите му са поредният знак за разногласия между политически и военни лидери относно насоката на израелската офанзива в Газа.

Според палестинското здравно министерство на ивицата Газа, контролирана от "Хамас", израелското настъпление досега е причинило смъртта на над 24 700 души и е принудило близо 80 процента от населението на анклава да напуснат домовете си. Израел спря почти целия достъп на хуманитарна помощ за обсадената ивица. Едва по няколко десетки камиона на ден, и то със стоки от крайна необходимост, влизат в анклава.

За сравнение преди избухването на войната на 7 октомври, когато бойци на "Хамас" нахлуха на израелска територия и убиха близо 1200 души, на ден в Газа са влизали средно по 500 камиона с помощи.

АП посочва, че днес е бил седмият пореден ден, в който ивицата е била без комуникация със света, като всички връзки са останали прекъснати. Това е най-дългият подобен период от началото на конфликта миналия октомври. Прекъснатите връзки възпрепятстват доставките на хуманитарна помощ.

Премиерът Нетаняху категорично отхвърли предложението на американските му съюзници да намали интензитета на офанзивата в Газа и да предприеме стъпки, насочени към създаването на палестинска държава. По време на пресконференция, излъчвана по телевизията вчера, Нетаняху заяви, че остава твърдо против разрешаването на конфликта чрез принципа на съществуването на две държави. Израелският министър-председател посочи, че една евентуална палестинска държава би се превърнала в стартова площадка за нападения срещу Израел.

Израел "трябва да има контрол върху сигурността на цялата територия на запад от река Йордан", обяви Нетаняху. Той допълни, че това "се бие с идеята за суверенитет" за палестинците. Но добави: "Какво бихме могли да направим?"

Позицията на САЩ е, че Палестинската автономна власт, която контролира части от окупирания Западен бряг, трябва да се върне в Газа, откъдето "Хамас" я отстрани през 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 най големия

    15 3 Отговор
    световен проблем е Израел.
  • 2 Сатана Z

    16 3 Отговор
    САЩ може да контролират зеления фюрер—еврей,но Биби е психопат и ще продължи с геноцида над палестинците,което от своя страна насъсква арабите срещу краварите.А еврейската икономика бавно ,но сигурно заминава у кереча ,а парите са кът и във Вашингтонския обком.
  • 3 Работата при мушетата

    8 2 Отговор
    Нещо взе да буксева !
    Май ще им се наложи по–бързо от очакваното
    да се изнасят към новата им столица – Уман...

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 4 Плъха

    4 2 Отговор
    Няма какво да се колебае, просто ги тряскай по празните тикви докато им дойде акъла
  • 5 Най големия сатана ГЗЪТ

    4 1 Отговор
    Толкова жалко вле чуго почти колкото радиев
  • 6 Баламата

    7 0 Отговор
    На всички е ясно.Евреите нямат тактика. ГЕНОЦИД.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Из Мет

    0 1 Отговор
    Какво се чудят да пускат вакума и напалма