Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 06:18 2 802 26

Белият дом се противопостави на помощ за Израел без нови средства за Украйна

  • сащ-
  • помощ-
  • израел-
  • украйна

Сигурността на Израел трябва да бъде свещена, а не обект на политически игри, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер

Белият дом се противопостави на помощ за Израел без нови средства за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на Вашингтон се противопоставя на разглеждането в Камарата на представителите на САЩ на законопроект, предвиждащ изпращането на 17,6 млрд. долара помощ за Израел, без да се отделят допълнителни средства за подкрепа на Украйна. Това се посочва в писмено изявление на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, разпространено в събота.

"В продължение на месеци администрацията работи с двупартийна група сенатори по договорености в областта на националната сигурност, които осигуряват сигурността на нашата граница и осигуряват подкрепа за народа на Украйна и Израел. Точно в светлината на предстоящото публикуване на текста на законопроекта републиканците в Камарата на представителите измислиха нова цинична политическа маневра", каза тя. - Сигурността на Израел трябва да бъде свещена, а не обект на политически игри."

Жан-Пиер заяви, че администрацията на Вашингтон "категорично се противопоставя на тази хитрост, която не допринася за сигурността на границата, не помага на народа на Украйна да се защити" и "отказва хуманитарна помощ на цивилното палестинско население". Вместо това "републиканците в Камарата на представителите трябва да работят по двупартиен начин по тези неотложни въпроси на националната сигурност, както правят администрацията и Сенатът"", добави прессекретарят на Белия дом.

По-рано в събота група американски конгресмени представи законопроекта. Камарата на представителите на САЩ ще го гласува следващата седмица, съобщи нейният председател Майк Джонсън (републиканец от Луизиана). Той отбеляза, че американските сенатори възнамеряват скоро да представят текста на законопроекта, който предвижда отпускане на средства по искане на администрацията на Вашингтон за помощ на Израел, Украйна, затягане на граничния контрол по южната граница на страната, както и за други нужди. Говорейки за сенаторите, Джонсън подчерта: "Тяхното ръководство осъзнава, че като не е включило Камарата на представителите в преговорите, те са елиминирали възможността за бързо разглеждане на какъвто и да е законопроект".

Администрацията на САЩ преди близо четири месеца изпрати искане до Конгреса за допълнителни бюджетни кредити през 2024 финансова година, която започна в САЩ на 1 октомври, главно за подпомагане на Израел и Украйна и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо за тези цели американската изпълнителна власт, ръководена от президента демократ Джо Байдън, иска около 106 млрд. долара.

Бъдещата съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. През последните месеци група републиканци в Камарата на представителите и Сената се обявиха против по-нататъшната финансова помощ за Киев. Джонсън по-рано предупреди за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягането на контрола върху южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл също се е изказвал в подобен дух. Дебатът между управляващата Демократическа партия и опозиционната Републиканска партия на САЩ по тези въпроси продължава, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дел Гадо

    22 7 Отговор
    Че то Израел всичко сама си произвежда танкове, ПВО даже произвежда част от компонентите на новите им Ф-16...

    Коментиран от #22

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лумпен

    53 6 Отговор
    САЩ да си прибира евреите!
    Да им даде един щат и американците да се приготвят за съжителство с новите съседи..!

    Коментиран от #20

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 3 Отговор
    Белия дом да се готви за приема на ДенкОФ, че скоро кацне при портиера 😉😉😉

    Коментиран от #18

  • 7 Будител

    42 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    защо......че и фашист ме наричаш.....как го реши.....от такива като тебе ,дето не познават хора но им дават определения, цялата държава е на това ниво....просто споделих световна новина.....кое ме прави руски и кое фашист

    Коментиран от #9, #15

  • 8 КОТарАК

    5 35 Отговор
    колко ,,русофили.. е имало в частта на ген. Колев ,когато е посрещнал ,,братушките,, ми е чудно

    Коментиран от #16

  • 9 Хаха

    5 30 Отговор

    До коментар #7 от "Будител":

    Е ако не си русофил и рашист, извинявай тогава.
  • 10 Рускиня

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Будител":

    Смес от безпомощност и паника може да се усети в онези лагери, които ръководеха съдбата на страната през 16 от последните 20 години - и сега са само зрители. Протестиращата Татяна вдига табела с надпис: „Не предавайте народа“. Протестиращият казва: „„Омнибусът Ley“ е пакет с много нарушения на много закони на Република Аржентина, които ни хвърлят направо в бездната. Това означава пълен колапс на система, която сега познаваме като демократична система на нашето общество.

    Коментиран от #11

  • 11 Будител

    35 2 Отговор

    До коментар #10 от "Рускиня":

    Jetzt beginnt Argentiniens brutaler Verteilungskampf...това е заглавието на статията и е от днес....в световните новини....който иска може да си я чете....хората искат, образно казано да махнат техните ПП-таДБ-та и псевдодемокрацията.....
  • 12 Тото

    41 1 Отговор
    Какво стана беее???????😂😂😂 САЩ постъпиха със Украйна така както постъпват със всички държави на които уж помагат!!!!!!Лошото е че сега ние във Европа ще платим сметката !!!!! Колкото по скоро европейските лидери започнат да мислят със главите си толкова по скоро ще разберат че ЕС няма проблем съд Русия а всичко е измислено и тикано във тази посока от шепа подли слуги на Сорос ,!!!!!!!!!
  • 13 Тото

    41 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Когато някой казва истината и дори ти предоставя доказателства за това значи е фашист??!!😂😂😂 Всичките слуги на Сорос сте еднакви IQ пълна нула!!!!! Но те на краварите такива им трябват!! Или глупаци или психично болни ,то само като им видиш президента ти става ясно 😂😂😂😂😂😂😂
  • 14 Хохо Бохо

    22 2 Отговор
    Нюланд отива в Кииф. Лошо им се пише на укрите
  • 15 Защото е скапан

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Будител":

    Нацист
  • 16 Много сме

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Всички истински Българи сме Русофили

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Малко сте

    1 13 Отговор

    До коментар #16 от "Много сме":

    Айде на влака че родина мать зовет😂😂😂😂

    Коментиран от #24

  • 18 Пародия

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Отива да си получи манистата и огледалцата и да подпище пред Големия Бял вожд отдаването на нови територии за тяхно ползване.Сложил си е най-новата препаска и три дни е упражнявал как се слага кръстче под договор за васалство.Делегацията ще я води Галя,която ще им покаже къде точно да изиграят ,, Танца на радостта"
  • 19 Нане

    6 0 Отговор
    тия са Злото и причината за сички неволи по света
  • 20 Пролетариат

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лумпен":

    България да освободи земите на Византия. Руснаците да им дадат едно парче земя в Азия и там да ходят. Това ли искаш да кажеш?
  • 21 Малко сте

    0 14 Отговор

    До коментар #16 от "Много сме":

    Всички истински русофили сте предатели.
  • 22 Смех

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дел Гадо":

    Израел произвеждал и къдо ги произвежда на смешната си територия ли?Израелските оръжейни компании работят изцяло със завофи в чужбина Германиями Сащ най вече.
  • 23 българин 777

    6 0 Отговор
    с това близане на зад--ци от боклуците бг няма да я има но нали това е целта
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 готино е когато

    5 0 Отговор
    американците се карат и не се разбират.На тях външен враг не им е нужен. Съсипаха Европа,но така ще съсипят и себе си.Нещата отиват към разпад на САЩ и ЕС.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.