Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 20:25 2 168 10

Отвориха над 1500 избирателни секции в Салвадор: Напът е да спечели "най-готиният диктатор в света"

  • салвадор-
  • диктатор-
  • спечели-
  • избори-
  • избирателни секции-
  • наиб букеле

Според социологическо проучване от миналия месец осем от всеки десет гласоподаватели в Салвадор планират да подкрепят 42-годишния Букеле

Отвориха над 1500 избирателни секции в Салвадор: Напът е да спечели "най-готиният диктатор в света" - 1
Снимка: БГНЕС

В Салвадор започна гласуването за президент и за парламент на страната, предаде Асошиейтед прес, като отбеляза, че до голяма степен в страната се гласува за компромиса между сигурността и демокрацията. Според АП социологическите проучвания са показали, че настоящият държавен глава Наиб Букеле почти сигурно ще спечели нов президентски мандат, цитирана от БТА.

Гласуването стартира в 7:00 часа местно време (15:00 часа българско време), като над 1500 избирателни секции по цялата страна отвориха врати, предаде информационната агенция ТАСС. В избирателните списъци са включени около 6,2 милиона салвадорци.

Според социологическо проучване от миналия месец осем от всеки десет гласоподаватели в Салвадор планират да подкрепят 42-годишния Букеле, въпреки че по конституция той не е законно осигурен за нов петгодишен мандат, посочва Асошиейтед прес.

Репортер на Асошиейтед прес разговаря с 60-годишния Хосе Дионисио Серано, който е горд, че беше първият в опашката пред своя избирателен пункт още в 6:00 часа сутринта.

"Трябва да продължим да се променяме. Честно казано, преживял съм много трудни периоди. Преминал съм през война, през време на банди. Сега пред нашата страна се открива голяма възможност. Иска ми се идващите поколения да живеят в един по-добър свят", казва Серано.

Друг интервюиран от АП гласоподавател – Мойсес Салдивар, който е поддръжник на партията на Букеле "Нови идеи", заявява, че в страната му "се е извършила промяна, каквато никога не е виждал".

"Аз съм само на 19 години и никога не съм виждал такива радикални промени. Така че искам да подкрепя президента, неговата партия и големия им проект", казва Салдивар.

АП посочва, че самият Букеле се самоопределя като "най-готиния диктатор в света". Бившият рекламист набра популярност с енергичната и безкомпромисна кампания, която предприе срещу бандите в страната.

Агенцията допълва, че неговата популярност е огромна, независимо че според критиките на юристи и анализатори действията му по време на досегашния мандат противоречат на демократичния принцип на управление на страната, основаващ се на взаимния контрол между трите власти.

Кандидатите за президент са шестима, а за места в парламента на президентската република Салвадор се борят 13 политически партии. За победа на първи тур са нужни над 50 процента от гласовете на избирателите.

Според януарското проучване на "Галъп" в Салвадор, очаква се Букеле да получи 80 процента от гласовете на избирателите, макар и да е обвиняван в авторитарен стил на управление. В предизборната си кампания той обеща да продължи борбата си с престъпността и корупцията, ако бъде преизбран.

Далеч назад по популярност, с голяма разлика след Букеле, са предприемачът Хоел Санчес, чиято кандидатура за президент беше издигната от Националистическия републикански съюз, и бившият депутат Мануел Флорес, който участва в изборната битка от името на левия Фронт за национално освобождение "Фарабундо Марти". Всеки от тях се ползва с подкрепата на едва 4 процента от гласоподавателите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    23 5 Отговор
    Диктатора е във Вашингтон и е изкуф.ял
  • 2 Българин 🇧🇬

    23 5 Отговор
    В шарлатанския ЕС изборите се фалшифицират на 90%
  • 3 Русофил

    8 2 Отговор
    Салвадор удря в земята БГ, където Възраждане, ИТН, БСП влизат в парламента.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    11 5 Отговор
    За съжаление всички кандидати са американски кукли.
  • 6 Лукашенко на Южна Америка

    19 4 Отговор
    Не с 80%, със 100% трябва да го изберат. От най-престъпната страна в Латинска Америка (под влиянието на САЩ), при сегашния президент, когото в САЩ не го одобряват, Салвадор се превърна в едно от най-добрите места за живеене в света.
  • 7 Чакай ся...?!

    5 4 Отговор
    "най-готиният диктатор в света" не е ли Путин...?!

    Коментиран от #10

  • 8 Да Ви поправя!

    7 1 Отговор
    "най-готиният диктатор в света" е...Чекмедже - Ефенди ...!
  • 9 През 2009

    5 6 Отговор
    Фарабундо Марти имаха мнозинство и президент, сега създадените от сесерето през 80те са с 4%! Салвадорците се усетиха,нашето русоробе - не! Само в Северна Корея, Китай, Виатнам и Куба останаха комунягите, е и в Просия, макар да се препраха като националисти милите фашистки кремлянски балалайки...
  • 10 Не, той е най-безчовечния и сенилен

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Чакай ся...?!":

    нацист. Си е демократ пред него, а Кимчо уж говори повече, но засега има някакъв мозък в главата.