Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 20:15 940 13

Надежда за мир в Близкия изток? Нов цикъл преговори за Газа започва в Египет

  • рафах-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че евентуална израелска сухопътна офанзива срещу Рафах, където са струпани стотици хиляди палестинци, притиснати до границата между анклава и Египет, ще има неоценими регионални последици

Надежда за мир в Близкия изток? Нов цикъл преговори за Газа започва в Египет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нов кръг на преговори за ивицата Газа ще започне утре в Кайро, като ще се проведе под егидата на Египет и Катар, с цел да постигне "спокойствие в ивицата Газа", както и размяна на палестински затворници за заложници, държани в анклава, предаде Франс прес, като цитира изявление на египетски представител, цитирана БТА.

Запознат с въпроса източник от "Хамас" също потвърди, че ислямисткото движение е приело новия кръг на преговори, на които според движението ще се обсъжда "прекратяване на огъня, край на войната и размяна на затворници".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от своя страна предупреди, че евентуална израелска сухопътна офанзива срещу Рафах, където са струпани стотици хиляди палестинци, притиснати до границата между анклава и Египет, ще има "неоценими регионални последици".

"Подобно действие ще влоши експоненциално това, което вече е хуманитарен кошмар, с непредвидими регионални последици", подчерта Гутериш пред Общото събрание на ООН, като призова отново за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" и освобождаването на всички заложници. "Нашият свят навлиза в епоха на хаос", предупреди още генералният секретар, като изрази съжаление за разделението в Съвета за сигурност на ООН, което го прави неспособен да действа пред лицето на "ужасяващите конфликти", които стават все повече.

"Правителства пренебрегват и подкопават самите принципи на многостранността, без да носят отговорност. Съветът за сигурност, основният инструмент за световен мир, е в задънена улица заради геополитически разделения", заяви той, докато представяше приоритетите си за 2024 г. пред Общото събрание

"Това не е първият случай, когато Съветът е бил разделен. Но този е най-лошият. Сегашната дисфункционалност е по-дълбока и по-опасна", предупреди той, докато представяше пред Общото събрание приоритетите си за тази година.

Така, "по време на Студената война добре установени механизми помогнаха да се управляват отношенията между свръхсилите", отбеляза той. Но "в днешния многополюсен свят такива механизми липсват".

"Виждаме резултатите: опасно и непредсказуемо свободно движение с пълна безнаказаност", осъди генералният секретар, като изрази тревога за ново разпространение на ядрени оръжия и за разработването на "нови начини човечеството да се самоизбива".

"В света днес има толкова много гняв, омраза и шум. Всеки ден и при най-малката възможност изглежда, че се стига до война. Ужасни конфликти, които убиват и осакатяват цивилни в рекордни размери. Войни на думи. Войни за територия. Културни войни".

От Газа до Украйна, от Судан до Демократична република Конго, от Йемен до Бирма, "успоредно с разрастването на конфликтите, световните хуманитарни нужди достигат рекордни нива, но финансирането" не се увеличава със същите темпове, добави той.

Гутериш подкани правителствата на всички страни да се възползват от възможността, която ще им предостави "Срещата на върха на бъдещето", която ще се проведе през септември в Ню Йорк в рамките на Общото събрание, за да "оформят многостранния подход за следващите години".

Сред промените, "от които светът наистина се нуждае", са сериозни реформи на Съвета за сигурност и на международната финансова система, както и за създаването на "инструмент за спешни случаи, който да подобри международните реакции на сложни глобални сътресения" като пандемията от КОВИД-19, подчерта генералният секретар на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Малийййй,

    0 0 Отговор
    Колко години надежда бе, нема ли резултати.
  • 5 ЦАДАЛ

    1 1 Отговор
    бий окупанта!
  • 6 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    Проблемите в Близкия изток започват със създаването на Израел, след 2рата Световна война!
  • 7 Генералният секретар на ООН

    1 1 Отговор
    Антониу Гутериш се доказа като достоен човек. Няма нещо да е казал и да не е десятката.
  • 8 Нациста Израел

    1 2 Отговор
    "Надежда за мир" не толерира.

    Коментиран от #11

  • 9 "Надежда за мир" и Израел

    1 1 Отговор
    са несъвместими в едно изречение. То и за това в статията няма такова ако забелязвате.
  • 10 Бесен язовец

    2 0 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.
  • 11 Тухачевски

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нациста Израел":

    Фашистите са ХАМАС, нападнали вероломно държавата Израел на 7-ми октомври 2023г. Това са хладнокръвни убийци и изнасилвачи. Като животни завлякоха хора в дупките на Газа и ги държат за заложници. Ужас

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.