Last news in Fakti

15 Март, 2024 15:48 836 9

"Хамас" предложи: Шестседмично прекратяване на огъня и размяна на заложници срещу затворници

  • хамас-
  • израел-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • катар

По данни на Израел в Газа все още са държани 130 заложници, като 32 от тях се смятат за мъртви, посочва АФП

"Хамас" предложи: Шестседмично прекратяване на огъня и размяна на заложници срещу затворници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Групировката "Хамас", която досега настояваше за окончателно спиране на огъня в Газа преди размяната на израелски заложници срещу палестински затворници, вече е готова за шестседмично прекратяване на огъня, заяви пред Франс прес представител на палестинското ислямистко движение, пише БТА.

В рамките на това спиране на огъня 42 заложници – жени, деца, възрастни и болни – могат да бъдат освободени в замяна на 20 до 50 палестински затворници, в зависимост от това дали заложниците ще включват цивилни или войници, и по един заложник на ден, допълни същият представител, поискал на остане анонимен.

Това е много по-малко от досегашните искания на "Хамас", посочва АФП.

Около 250 души бяха отвлечени и отведени в Газа по време на безпрецедентното нападение на 7 октомври от бойци на "Хамас" в южната част на Израел, което доведе до смъртта на най-малко 1160 души, повечето от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни.

По данни на Израел в Газа все още са държани 130 заложници, като 32 от тях се смятат за мъртви, посочва АФП.

По време на това евентуално шестседмично спиране на огъня ислямисткото движение настоява също за "изтегляне на израелската армия от всички градове и населени места", "неограничено завръщане на разселените лица" и влизане на поне 500 камиона с хуманитарна помощ на ден, посочи пожелалият анонимност палестински служител.

В края на тази първа фаза "Хамас" възнамерява да постигне "цялостна размяна на затворници", включваща "освобождаване на пленени израелски офицери и войници и предаване на телата на убити от "Хамас" и други групировки израелски военнослужещи" в замяна на палестински затворници в неуточнено съотношение, допълни представителят.

В замяна на това споразумение ислямисткото движение настоява за "пълно изтегляне" на израелската армия от ивицата Газа, където според "Хамас" израелската военна операция досега е отнела живота на близо 31 500 души, за "възстановяване" на анклава и за прекратяване на блокадата, на която територията е подложена, откакто "Хамас" пое властта през 2007 г.

В публикувано снощи изявление канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че "Хамас" продължава да предявява нереалистични искания".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И сега кво?

    9 0 Отговор
    С терористи не се преговаря.
  • 2 ...

    7 0 Отговор
    "изтегляне на израелската армия от всички градове и населени места"
    Да бе... После всичко пак наново. Да минирате този път, а? Нагла чалма.
  • 3 браво на изрел

    7 0 Отговор
    да разчистят до последният терорист.
  • 4 лесно се напада цивилно население

    5 1 Отговор
    сега няма да има прекратяване, изчегъртването продължава денонощно.
  • 5 КОН ЗА КОКОШКА......

    4 0 Отговор
    ЗА ПЕТДЕСЕТ ТЕРОРИСТИ
    ГАЗАЙЦИТЕ ИЗГУБИХА
    50 000....ГАЗАЙЦИ,МАЙ 🤔
    ИНАЧЕ АРААБИТЕ СА МАТЕМАТИЦИ.....
  • 6 Бесен язовец

    3 0 Отговор
    Стига лицемерие! Целият арабски свят си трае, с изключение на хусите. И никой не ги иска палестинците. Египет също не си отваря границите,за да могат алестинците да мигрират, както също и в другите богати арабски държави. Европа как прие милиони ислямски мигранти , а арабските държави затворили границите. Такова диво лицемерие рядко се среща по света.
  • 7 Хуманист

    4 0 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС защото ,хората по света видяха кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 8 Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри

    3 1 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #9

  • 9 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри":

    Не иска два милиона терористи с промити мозъци