Last news in Fakti

24 Март, 2024 14:15 722 8

Сенегал избира президент

  • сенегал-
  • избори-
  • президент

Над 50 000 полицаи и специални части охраняват избирателните секции

Сенегал избира президент - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Гласуването за президентските избори започна в Сенегал при засилени мерки за сигурност и мобилизиране на електората от водещи опозиционни кандидати, съобщи телевизионният канал RTS.

По думите му МВР е изпратило над 50 000 полицаи и специални части за охрана на избирателните секции и обществения ред.

19 кандидати са включени в бюлетината. Действащият президент на Сенегал Маки Сале няма да се кандидатира за преизбиране поради конституционното ограничение за два мандата на президент. Пълномощията на Сал изтичат на 2 април. Африкански експерти наричат четирима политици фаворити на изборите: кандидатът на управляващата партия Амаду Ба, един от опозиционните лидери Басир Диомайе Фая, политическите тежки играчи Идрис Сек и Халифа Сала.

7,37 милиона души са включени в избирателните списъци. Разкрити са 16 440 избирателни секции. Извън Сенегал се гласува в 807 избирателни секции, като се очаква там да гласуват 338 хиляди граждани на страната, живеещи в чужбина. Наблюдението на гласуването се осъществява от 2457 наблюдатели, включително представители на 71 международни организации.

Населението на Сенегал достига 18,5 милиона, като младите хора под 25 години съставляват 60%. Националната автономна избирателна комисия съобщи, че сред всички възрастови групи, регистрирани за гласуване, най-много са тези на възраст над 36 години (86%). В изборите могат да участват младежи на възраст над 18 години.

Президентът се избира чрез преки всеобщи избори с абсолютно мнозинство. Ако на първия тур нито един кандидат не получи 50% от гласовете плюс един, тогава двамата кандидати с най-добри резултати преминават към втория тур.

Отлагане на датата на изборите

Първоначално президентските избори трябваше да се проведат в Сенегал на 25 февруари. На 3 февруари обаче в телевизионно обръщение към нацията Сал обяви, че отлага президентските избори поради „объркване с кандидатите“. Сенегалският парламент одобри отлагането на президентските избори от 25 февруари за 15 декември и разшири правомощията на настоящия президент. На заседание на 15 февруари Конституционният съвет (КС) обяви тези решения за незаконни и ги отмени. Съветът също така посочи, че пълномощията на настоящия президент след 2 април не могат да бъдат удължавани с акт на парламента.

Национален диалог, свикан по инициатива на Сал, предложи провеждането на избори на 2 юни. Президентът на страната подкрепи тази дата. Конституционният съд обаче обяви за противоконституционно провеждането на избори след изтичане на мандата на настоящия президент. След това Сал определи нова дата - 24 март.

Част от опозицията заведе дело във Върховния съд на Сенегал с искане за отмяна на насрочените за 24 март президентски избори. Според опозиционери президентският указ нарушава правилото гласуването да се провежда не по-рано от 80 дни след обявяването на изборите. Въпреки това Върховният съд с решение от 15 март отхвърли иска, като по този начин премахна всички правни пречки за провеждането на президентските избори в Сенегал на 24 март.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой

    1 2 Отговор
    Ако искате да знаете въобще не ме интересува какво става на Г Ь З @ на географията.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Голата истина

    3 1 Отговор
    Тва е ного важна новина за нашта държава
  • 4 Браво

    2 0 Отговор
    Ще се ходи в сенегал явно
    Поне стандарта е по висок
  • 5 До теб и тоя 3

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ще ви заинтересува. Дайте си временце. С това младо население Африка и Азия много скоро ще ни притежават.
  • 6 Копейка

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ма как така не ви интересува? Там е светлото Брикс бъдеще
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Как ще

    1 0 Отговор
    Разберат кой кандидат са избрали?