Last news in Fakti

27 Март, 2024 12:54 1 153 6

Киргизстан призова гражданите си да отложат пътуванията до Русия

  • граждани-
  • киргизстан-
  • пътувания-
  • русия-
  • отложат-
  • призова

Препоръката на външното министерство идва след смъртоносната стрелба край Москва

Киргизстан призова гражданите си да отложат пътуванията до Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Киргизстан призова гражданите си при възможност да отложат пътуванията до Русия, съобщава Ройтерс и News.bg.

Препоръката на външното министерство идва след смъртоносната стрелба край Москва, за която бяха обвинени мигранти от централноазиатската държава.

Атаката засили вече съществуващите антимигрантски настроения в Русия, особено към работниците от предимно мюсюлманските страни от Централна Азия.

Вчера мъж, роден в Киргизстан, беше задържан под стража от руски съд по обвинение, че е осигурил подслон на четиримата заподозрени извършители, които са от таджикски произход. Те и други трима от таджикски произход, заподозрени в съучастие, също са в предварителния арест.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата и разпространи видеозаписи от стрелбата, при която загинаха 139 души, а 182 бяха ранени. Групировката не е посочила самоличността на нито един от нападателите.

Видеоклипове и снимки, разпространени в интернет, показват, че заподозрените вероятно са изтезавани. Кремъл отказа коментар по въпроса, а редица руски политици засипаха с похвали служителите по сигурността, участвали в арестите.

Стотици хиляди граждани на Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан работят в Русия. Някои от тях вече заявиха, че след атаката се сблъскват с повече трудности. Някои пътници например отказват да се качат на таксита с таджикски шофьори.

В препоръка, издаден тази седмица, външното министерство на Киргизстан призовава гражданите си да посещават Русия само ако е необходимо и, ако го правят, да се уверят, че носят всички необходими документи по всяко време и да изпълняват законните разпореждания на руската полиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 8 Отговор
    ИД пък призовава да се увеличат пътуванията до РФ.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИДИЛ публикува , ами значи

    9 1 Отговор
    тя разпространява омраза . Обаче проблема е с хората . не са пакистанци , нито афганистанци . Московчани са от ОНД - как ще носи отговорност ИДИЛ . Лъжат . Значи очакват от ФСБ нови атентати .
  • 4 Хахахаха

    11 5 Отговор
    Мдааа. Значи според копейките, Киргизстан утре ще са следващите терористи, защото предупреждават да не се пътува, значи знаят нещо!
  • 5 Онбашията

    10 7 Отговор
    Всичко живо се изнася от Мордор и призовава гражданите си да не ходят там. Само нашите копейки лелеят за блатата на Московия и точат лиги по прецъфтялата алкохоличка Маша Захарова.
  • 6 Сврети

    5 3 Отговор
    Руснаци са убийците,всичко е нагласено от КГБ.Хората в Русия така са им промили мозъците,че ако ги питаш коя година сме няма да ти отговорят.