Last news in Fakti

28 Април, 2024 12:02 3 910 49

Челен сблъсък! Войната между САЩ и Китай навлиза в по-гореща фаза

  • китай-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • тик-ток-
  • тайван

Противопоставянето между двете най-големи икономики в света променя отношенията и веригите за доставки по целия свят

Челен сблъсък! Войната между САЩ и Китай навлиза в по-гореща фаза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Потоците от информация и енергия са в основата на цялата икономическа дейност, а високите технологии от своя страна поддържат и двете. Това обуславя и високите залози в технологичната война между САЩ и Китай, първите залпове на която отекнаха още през мандата на президента Доналд Тръмп (2017-2021 г.), и продължила и при администрацията на Джо Байдън.

Противопоставянето между двете най-големи икономики в света променя отношенията и веригите за доставки по целия свят, пише англоезичното списание "Икономист" (The Economist) в анализ по темата, цитиран от бТА.

Според оценки на Международния валутен фонд (МВФ) ако високотехнологичната търговия между съперничещите си блокове бъде спряна, това би коствало на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) около 1 трилион долара или 1,2 на сто от световната икономическа продукция.

Дали САЩ или Китай контролира енергията и информационните технологии е "етноцивилизационен въпрос", обяснява Евън Елис от Военния колеж към армията на САЩ.

Градусът на напрежението вероятно ще се повиши през следващите години. Нито Байдън, нито Тръмп ще се отклонят от политиката на противопоставяне с Китай. Това вероятно е въпросът, който се радва на най-голяма двупартийна подкрепа във Вашингтон. За Китай пък отстъпването от това, което смята за свое законно място в глобалния ред, е немислимо, смята Елис.

Следващият етап от технологичната война между САЩ и Китай вероятно ще протече на два фронта. Единият представлява производството на чипове, което създава световната инфраструктура за обработка на данни, включително тази, която обучава и управлява програми с изкуствен интелект.

Другата конфликтна тема са "зелените" технологии, които могат да се превърнат в "гръбнак" на цялата световна икономика. За Пекин силата на китайските компании, занимаващи се с подобни технологии, не е просто естествена последица от двете десетилетия целенасочена индустриална политика, а потвърждение на важната роля на Китай като световен лидер.

На 23 април Конгресът на САЩ прие законопроект, изискващ от китайския собственик на "ТикТок" (TikTok) - "Байтденс" (ByteDance), да продаде платформата в рамките на 270 дни, или тя ще рискува да бъде забранена.

Малко след това китайските власти принудиха американския технологичен гигант "Епъл" (Apple) да премахне "УатсАп" (WhatsApp) и "Тредс" (Threads), платформи, собственост на "Мета" (Meta), от своя китайски магазин за приложения.

Освен онлайн гигантите, производството на полупроводници и енергията също остават основни полета за конфронтация между двете страни.

САЩ настояват производителите на чипове да разширят местното си производство на авангардни технологии. На 8 април Белият дом обяви 6,6 милиарда долара субсидии за тайванския производител Ти Ес Ем Си (TSMC), за да изгради три нови фабрики в щата Аризона.

На 15 април още 6,4 милиарда долара бяха отпуснати за южнокорейската "Самсунг" (Samsung) за изграждане на заводи в Тексас.

Средствата са част от Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act) на САЩ, който предвижда стимули за 280 милиарда долара за създаването на фабрики за полупроводници и обучението на персонал.

За стимулиране на "зелената" индустрия в САЩ американското правителство е предвидило пакет от зелени субсидии на стойност 369 милиарда долара, приет през 2022 г.

В инструментариума на Вашингтон е и Законът за намаляване на инфлацията (IRA), съгласно който е предвиден пакет от "зелени" субсидии на стойност 369 милиарда долара. Законодателството подкрепя местното производство на технологии, свързани с прехода към климатична неутралност, чрез данъчни кредити.

На този фон САЩ поддържат високи тарифи за вноса на китайски слънчеви панели и електромобили, съответно от 14,25 и 25 на сто.

Въпреки това китайските компании заемат челните места в света по производство на подобни "зелени" продукти: "Лонги" (Longi) е най-големият производител на слънчеви панели в света; Си Ей Ти Ел (CATL) е най-големият производител на батерии в света, а Би Уай Ди (BYD) си съперничи с "Тесла" (Tesla) за титлата на най-голям производител на електромобили.

Производство на чипове в Китай обаче не се разви толкова впечатляващо въпреки осигурените от държавата субсидии за около 150 милиарда долара през последното десетилетие. Това до известна степен е мярка за успеха на САЩ в блокирането на потока от технологии за производство на чипове в страната през последните две години.

Първата жертва в технологичната война между САЩ и Китай беше "Хуавей" (Huawei). Тя беше първата китайска компания, върху която администрацията на Тръмп наложи експортен контрол, по подобие на който сега важат сходни ограничения.

Компании от редица сектори, свързани с производството на чипове, сега са нащрек. "Ем Джи Ай Тек" (MGI Tech), дъщерно дружество на китайския гигант Би Джи Ай (BGI), което произвежда оборудване за секвениране на геноми, вероятно ще попадне под прицел.

Представители на Републиканската партия в САЩ изразяват негодувание, че машините на "Ем Джи Ай Тек" са инсталирани в европейски болници.

Многостранен контрол върху технологии, свързани с квантовите изчисления, които се изнасят за Китай, вероятно също ще бъде въведен, е обяснил представител на републиканците. Така може да се ограничи достъпа на Китай до технологии за квантови изчисления и сензорни технологии.

Миналата година Китай наложи контрол върху износа на галий и германий, два материала с особена важност в процеса на производство на чипове. Страната беше източник на 98 процента от световните доставки на галий през 2022 г., както и на 60 процента от доставките на германий.

Контролът върху износа на материали обаче е сравнително "мека" мярка в сравнение с хватката на САЩ върху интелектуалната собственост.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    48 8 Отговор
    Важното е, че Втората Гражднаска бойна на краварчето се развива Още по добре!

    Коментиран от #39

  • 3 РусофилЬ

    15 47 Отговор
    Американците дадоха технологии на китайците и руснаците, а сега реват кой им с.а в гащите!

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Дали са?

    54 3 Отговор

    До коментар #3 от "РусофилЬ":

    Какво са дали тези паразити? Те нищо не умеят. За си видял някъде в Европа нещо, каквото и да е, мейд ин Ю-Ес-Ей?

    Коментиран от #8, #11, #40

  • 5 Блинкен,хахаха

    47 2 Отговор
    Официален Пекин с нескрито раздразнение прие упреците и обвиненията на американския държавен секретар Блинкен и категорично отказа
    „Изключително лицемерно и безотговорно е Съединените щати да представят законопроект за широкомащабна помощ на Украйна, докато отправят неоснователни обвинения срещу нормалния икономически и търговски обмен между Китай и Русия“,
     Каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.
  • 6 Май така беше

    51 5 Отговор
    Най-голямата, при това РАБОТЕЩА 5G мрежа е....., познайте къде, точно така, в "по-изостаналият" Китай и то още през 2018 г., точно поради тази причина, "демократичните и развити" щати "удариха" Хуавей. Последният спечели пиръчка да изгради 5G мрежата на Канада и именно този шамар принуди каубойте да играят открито твърдо.
  • 7 Тити

    5 48 Отговор
    Китайците са едни мижитурки които са едни скапани крадци на технологии криещи се зад гърба на Рашистите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Блинкен,хахаха

    38 2 Отговор

    До коментар #3 от "РусофилЬ":

    Видео, публикувано в социалните мрежи, е уловило реплика на китайския президент Си Дзинпин секунди преди срещата му с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
    На кадрите се вижда как китайският лидер не е никак ентусиазиран от предстоящата среща и дори демонстрира раздразнение.
    Видеото е заснето преди началото на срещата между двамата. То показва как всеки момент в залата се очаква да се появи държавният секретар на САЩ, когото Си Дзинпин, съдейки по въпроса му, не желае особено да види.
    „Кога ще си тръгне?“, пита китайският президент свой помощник.
    „Тази вечер“, отговаря помощникът.
    Секунди по-късно в залата влиза американският държавен секретар и двамата се здрависват, и застават пред камерата.
  • 10 Селянин

    45 2 Отговор
    На летището без нито едно официално лице от Китай. Само американския посланик.

  • 11 РусофилЬ

    5 42 Отговор

    До коментар #4 от "Дали са?":

    Те не произвеждат гащи като китайците за да пише "мейд ин уса".
    Те произвеждат технологии.
  • 12 Китайците трябва

    43 3 Отговор
    Сега да се включат във войната, заедно с Ирак и Русия. И Северна Корея също. Западналите вече харчат над 1 трилион и 200 милиарда долара за войната с НЕзападните. Ако и НЕзападните се обединят, ЗАЕДНО против паразитите, ще им е по-лесно. По отделно ще имат много загуби. Защо китайците ОЩЕ не могат да го разберат? Старият световен ред вече умря. Да си мислят, че още ще продават на западналите, както преди, няма как да стане. Сащ и тях вече официално ги определят за враг. Тогава, ЗАЩО чакат???

    Коментиран от #17, #26

  • 13 Бърнс

    2 36 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Китай са комунистически сектанти
  • 14 киХай

    5 30 Отговор
    Малиии тия чайници се оказаха по алчни капиталисти и от нагло саксите хич да не ви заблуждава че се наричат комунисти разказаха си играта на природата непрекъснато лъжат счетоводно и няма отчетност никой не смее да каже на ръководителите за истинската ситуация предстои им много неприятен фалит 🫖🎈💥😐
  • 15 Е, кво си купил

    48 3 Отговор

    До коментар #8 от "Майкоо,":

    Скоро от САЩ??? НИЩО! Даже и една тоалетна хартия не са ти продали. Дал си им няколко милиарда за измислени самолети от 1970-та година и даже и тях не са ти дали! Ама да си евро атлантик, трябва да нямаш изобщо мозък!!! Те те прецакват, ама ти пак им се кланят... това е патология...

    Коментиран от #41

  • 16 Дедо ви...

    30 2 Отговор
    Хахахаха....! Китайският президент Си преди срещата с Блинкен: „Кога ще си ходи?“
    Китайският президент Си преди срещата с Блинкен: „Кога ще си ходи?“
    Видео, публикувано в социалните мрежи, е уловило реплика на китайския президент Си Дзинпин секунди преди срещата му с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.
    На кадрите се вижда как китайският лидер не е ентусиазиран от предстоящата среща и дори демонстрира раздразнение.
    Видеото е заснето преди началото на преговорите между двамата. То показва как всеки момент в залата се очаква да се появи държавният секретар на САЩ, когото Си Дзинпин, съдейки по въпроса му, не желае особено да види.
    „Кога ще си тръгне?“, пита китайският президент свой помощник.
    „Тази вечер“, отговаря помощникът.

    Коментиран от #19

  • 17 🇺🇲 статуята на свободата

    6 27 Отговор

    До коментар #12 от "Китайците трябва":

    Защото знаят всеядните знаят че в военен конфликт с участието на флотата на западните държави нямат шанс! все пак военните си имат компютърни симулации с мощен изкуствени интелект който разиграва хиляди военни сценарии по най-различни направления и на вс е ясно че военно-технически чайниците изоставят само с жива сила вече не става.. вижда се от киев за 3 дня че вече тече 3 година и края не се вижда

    Коментиран от #20

  • 18 Онзи

    31 3 Отговор
    Китай от 20г политиката му е изградена от изкуствен интелект. Взеха на безценица да изпълняват поръчки,добраха се до технологии и се обучиха. Имат едни от най-добрите специалисти на техен терен с изградени фабрики. И като дойде момента да ме работят без пари а да работят на нормални пари и хоп станаха лоши. Една фармацевтична компания няма дето да няма завод там. Смятайте колко време са си кютали китайците и сега държат козовете в тях си.

    Коментиран от #43

  • 19 Леля

    5 31 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви...":

    Едно от първите неща които учат кандидат дипломатите е да не се влияят от личните си чувства при преговори! елементарно държание на преял с власт чичко и тоя ми бил президент хахахах

    Коментиран от #28, #34

  • 20 Абе сценарии??

    39 3 Отговор

    До коментар #17 от "🇺🇲 статуята на свободата":

    Много фантастика гледате. 5 Посейдон с по 100 Мегатона и от САЩ става Атлантида. Това и без ИИ е ясно. А един път настъпил хаос в САЩ те даже сами ще се изтребят. Толкова силна ненавист има там. Бедни и богати, бели и кафяви се ненавиждат. Само една ракета в Белия дом да се знае, че властта я няма и ще се изколят взаимно.

    Коментиран от #27, #44

  • 21 Психологически сблъсък

    29 3 Отговор
    Американците са напрегнати, а китайците показват досада. Кой мислите ще победи?
  • 22 РЕАЛИСТ

    35 2 Отговор
    САЩ са фалирали и НИКОГА НЯМА ДА СИ ВЪРНАТ ДЪЛГОВЕТЕ. Затова ще направят нова световна война.

    Коментиран от #23

  • 23 Щото така са

    33 1 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Свикнали. Печатят измислени "пари", лъжат и ограбват цял свят и когато вече се разбере, че нико не могат да върнат, те правят големи войни с цел да станат огромни разрушения и милиони убити. За да се потули,.че те са мошеници и са халирали. След войната излизат от страни и се обявяват за "победители" и пробутват "долар версия 2" на простолюдието и паразитизма продължава. Това са те, гадни и кръвожадни паразити. В Япония децата учат, че СССР са им хвърлили атомните бомби а сащ са ги "освободили"!!!
  • 24 стоян георгиев

    2 15 Отговор
    Света си намери нормалното място.от едната страна демократичната общност от другата автокрациите.
  • 25 Кресна

    32 3 Отговор
    САЩ вече е държава с която освен пуделите и никой друг не се съобразява с нея .Вижте как чакаха 48 часа да бъдат посрещнати от саудитския крал ,сега неуважението към Блинкен при посещението си в Китай ,беше изпратен на летището от американския посланик .Фалирала държава която се мисли за световен полицай все повече е гледана с презрение от света .
  • 26 Кресна

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "Китайците трябва":

    Единствената причина за това е че американската и китайската икономики са взаимосвързани и Китай все още държи прекалено много американски облигации което автоматично ще доведе до рухването на световната икономика ,Това е което спирай Китай да заеме сурова линия към САЩ .Но само последните 2 години Китай се е освободил с 20% от американските облигации купувайки злато след тяхната продажба ,но вече са все по малко държавите които са принуждавани да кукуват американските дългове .Та в това е проблема на това което искаш не само ти ,но и голяма част от населението на света .
  • 27 АЙДЕ ПО СЕРОЗНО

    3 27 Отговор

    До коментар #20 от "Абе сценарии??":

    Облъчила те пропагандата zдравоооо.. те хубаво червените ще изстрелят атома ама западните какво ??? ще гледат защото нямат атом в подводници кораби острови държави ПО ЦЯЛ СВЯТ??? Нали само хленчите че имали сини бази по цял свят и Били най-агресивните империлисти!!?? Как очаквате да ги победите бе??? АЙДЕ ПО СЕРОЗНО че вече не ми е интересно да споря даже с плиткоумни дрогари

    Коментиран от #36

  • 28 Хи хи хи

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Леля":

    Лелче
    Най добре си владее емоциите и вестибуларния апарат БайСпън

    и тоя ми бил президент на " най великата" нация"" хахахах
  • 29 НИКО

    17 4 Отговор
    НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ КОЗЯЧЕТАТА СЛЕД КАТО РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ВОИНАТА В УКРАИНА, И ТЕ ЩЕ УВИСНАТ КАТО АФГАНИСТАНСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПО КОЛЕСАРИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ ЗАЩОТО И АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ ПРЕДАТЕЛИ

    Коментиран от #30

  • 30 Ще увиснеш

    1 13 Отговор

    До коментар #29 от "НИКО":

    На Коча на дрънгоча
    Червен Отпадък.
  • 31 По добре

    2 12 Отговор
    Кажете как е в Сибир .

    Почнали да учат Китайските Блатните .
    Ще се присъединят към ..
    .
  • 32 Гаглей

    2 11 Отговор
    Сащ са велики, Китай и раша да ке ефи
  • 33 Гого

    3 0 Отговор
    ОПААА ЧС СЕГА С Р А МАЦА САЩ В КАЦА
  • 34 Ха ха ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Леля":

    Лелче, толкова ли не можа да разбереш, че тази сцена е нарочно режисирана, заснета и пусната в мрежата?! На никакви "чувства" не са се подали китайците. Няма как да излезе на светло тази "случка", ако те не са го искали.
  • 35 Пак всички са разбирачи

    0 6 Отговор
    Този форум е любимото място на руските подлоги... Да се надъхват и да заработват 4те хиляди на месец....
  • 36 Абе важното за тях

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "АЙДЕ ПО СЕРОЗНО":

    Е, че те ще захапят дървото. И за това ги е страх, да нападнат сами Русия, както Югославия, Ирак, Виетнам, Сирия..... те много ги е страх от руснаците,.понеже ня руснаците не им пука за тях си. Готови са да умрат, но да очистят всеки враг. НО и имат с какво на ги ликвидират. Е, тези от подводниците ще разберат, че е станало нещо,неизвестно какво, но сащ са потънали???
    Няма никой да им каже, че Посейдони са направили цунами. И добре, хайде и те да си изстреляха ракетите по Русия? А Китай, Северна Корея и Русия ще ги убият и тях, понеже и те ще са засегнати от техните ракети. И какво става? Няма никъде повече добро място за живеене??

    Коментиран от #42

  • 37 Иван

    2 0 Отговор
    Холокоста е етноцивилизационен въпрос.
  • 38 Мария

    0 0 Отговор
    🇺🇲🇺🇲🇺🇲💙
  • 39 Бухахаха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Ще я видиш през най кривия кюнец във вселената
  • 40 Селчо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дали са?":

    Ти от кое село си?
  • 41 Да си видял

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Е, кво си купил":

    в България руска стока, руски автомобили и др. А бе вие русоробите в живеете с три века назад от европейците.Интересно какво носите на раменете си?
  • 42 Учуден

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Абе важното за тях":

    Дечко, тези твои фантазии го развивай на пейката пред блока или на село.
  • 43 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Онзи":

    Колко години изкара във втори клас за усвояване съставяне на изречение,правопис и граматика бре?
  • 44 Мухахаха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Абе сценарии??":

    Потърси доктор,немедлено
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.