Last news in Fakti

5 Май, 2024 05:05 1 058 2

Протест в Тел Авив поиска спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

  • израел-
  • протест-
  • правителство-
  • война-
  • заложници

Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по адрес на членовете на кабинета на Нетаняху

Протест в Тел Авив поиска спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас", предаде ДПА, цитирана от БНР.

Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по адрес на членовете на правителството на Нетаняху. Отново са настояли за оставката на премиера и са призовали за произвеждането на избори. Бащата на един от заложниците, които все още са в плен на "Хамас", е коментирал за ДПА, че за настоящото израелско правителство собственото му оцеляване е по-важно от съдбата на пленниците.

Израелският телевизионен канал "Кан" цитира представител на кабинета, според когото Израел засега няма да изпраща делегация на започналите вчера преговори в египетската столица Кайро. Това ще стане само при отговор на израелското предложение за примирие от страна на движението "Хамас", което изпрати свои представители в Кайро.

Междувременно вчера се навършиха 30 години от израелско-палестинското споразумение, известно като "Осло 2", подписано в Египет от председателя на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат и министър-председателя на Израел Ицхак Рабин, за палестинско самоуправление в ивицата Газа и град Ерихон.

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. Франс прес цитира по-рано тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че възпрепятства подписването на споразумение.

Представител на палестинското движение е потвърдил предложието да бъдат освободени държаните израелски пленници, а в замяна да бъде сложен крайна войната, като израелската армия се изтегли от Ивицата - условия, които Израел вече отхвърли.

Няма официални данни какво точно е предложението на Тел Авив, но по информация на Би Би Си то съдържа ангажимент за 40-дневно примирие.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тонката

    14 0 Отговор
    Израел са санкционирали Турция, заради решението на Ердоган да прекрати търговията с евреите...🤣

    Тия верно за са загубили връзка с реалността....🤣
  • 2 1001

    8 0 Отговор
    И тоя наистина не знае къде е. Хората не го искат. Толкова ли е сладка тая власт!