Last news in Fakti

28 Май, 2024 16:20 1 384 2

Вътрешни спорове в ОПЕК+! Тежки противоречия относно квотите за добив на нефт

  • опек-
  • опек+-
  • петрол-
  • нефт

На 2 юни те ще проведат заседание по видеоконферентна връзка, на което ще обсъдят политиката си относно добива на черно злато

Вътрешни спорове в ОПЕК+! Тежки противоречия относно квотите за добив на нефт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните, които членуват в организацията ОПЕК+, се опитват да преодолеят противоречията си относно новите им производствени капацитети за добив на петрол, които се очаква да бъдат определени скоро, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Петролният алианс ОПЕК+ включва страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и 10 техни съюзници, сред които е и Русия. На 2 юни те ще проведат заседание по видеоконферентна връзка, на което ще обсъдят политиката си относно добива на черно злато.

На страните от ОПЕК+ се пада около 41 на сто от световния добив на суров петрол. Основната цел на организацията е да контролира доставките на черно злато на световните пазари и съответно цените му, посочват експерти. Водещите страни в ОПЕК+ са Саудитска Арабия, която добива по 9 млн. барела петрол дневно и Русия, чийто добив възлиза на 9,3 млн. барела на ден.

Редица страни настояват за увеличаване на квотите им за добив на петрол. ОПЕК+ традиционно ги ограничава, за да поддържа по-високи цени на черното злато. Част от държавите обаче са силно зависими от приходите от износа на петрол. Заради това те настояват за възможно най-високи производствени квоти, отбелязва Ройтерс.

Квотата на всяка страна се определя от нейния производствен капацитет. Това е максималното възможно количество суров петрол, което тя може да добие.

Доскоро държавите от ОПЕК+ сами обявяваха своите производствени капацитети. На фона на противоречията между някои от тях относно квотите за добив, петролният алианс реши производствените им капацитети да бъдат определени на база на оценките на независими анализатори - консултантските фирми Ай Ейч Ес (IHS), "Ууд макензи" (Wood Mackenzie) и "Рюстад енерджи" (Rystad Energy). Оценките им обаче се очакват до края на юни, преди онлайн заседанието на ОПЕК+ на 2 юни.

Петролният алианс ще трябва да постигне напредък при преговорите относно производствената си политика, ако възнамерява да използва данните, които ще бъдат предоставени от консултантските компании. Те ще послужат за основа на производствените квоти, които ще бъдат определени за 2025 г., посочва Ройтерс

Агенцията припомня, че през декември 2023 г. Ангола напусна ОПЕК с аргумент, че политиката на петролния картел противоречи на националните ѝ интереси. Африканската страна обяви, че ѝ е определен по-малък от реалния производствен капацитет и съответно по-ниска квота за добив на петрол.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 2 Отговор
    И тука русията го закъса
  • 2 Хохо

    3 2 Отговор
    Вовчук май разпродава Русията на бързи обороти