Last news in Fakti

29 Май, 2024 08:20 1 380 18

Прокурор от Ню Йорк: Доналд Тръмп опита да фалшифицира изборите през 2016 година

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Съдебните заседатели може да започнат да обсъждат още в сряда първия наказателен процес срещу президент на САЩ

Прокурор от Ню Йорк: Доналд Тръмп опита да фалшифицира изборите през 2016 година  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прокурор от Ню Йорк заяви пред съдебните заседатели, че плащането на мълчанието на неудобни свидетели, в основата на наказателния процес срещу бившия президент Доналд Тръмп, е опит за "измама на американския избирател" по време на изборите през 2016 г., съобщава "Ройтерс".

Прокурорът Джошуа Стайнглас каза, че например сумата от 130 000 долара, която е трябвало да гарантира, че порнозвездата Сторми Даниелс няма да обсъжда предполагаем сексуален контакт, е само част от усилията да се скрият от обществеността факти, които може да навредят на първата му кандидатура за Белия дом.

"Никога няма да разберем дали това усилие да се заблуди американският избирател е повлияло на изборите, но това е нещо, което не е необходимо да доказваме", каза Стайнглас.

Съдебните заседатели може да започнат да обсъждат още в сряда първия наказателен процес срещу президент на САЩ.

77-годишният Тръмп е изправен пред 34 престъпления за фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащането на Даниелс. Той се призна за невинен, отрича да е правил секс с Даниелс и изглежда не беше впечатлен от заключителните аргументи на Стайнглас.

"СКУЧНО!" Тръмп написа в социалните мрежи по време на почивка по повод на процеса.

По-рано през деня адвокатът на Тръмп каза на съдебните заседатели, че не трябва да се доверяват на звездния свидетел Майкъл Коен, който свидетелства, че като посредник на Тръмп е плащал на Даниелс от собствения си джоб и е разработил план, за да му бъдат тези суми официално прикрити като адвокатски хонорари.

Адвокатът на Тръмп Тод Бланш каза, че Коен, осъден престъпник с дълъг опит в лъжата, е подвел съдебните заседатели, когато е казал, че е обсъдил плащането и плана за възстановяване на разходите с Тръмп.

"Той е буквално най-големият лъжец на всички времена", каза Бланш.

Стайнглас контрира, че нечестността на Коен е отражение на злонамереното влияние на Тръмп.

Бланш призова съдебните заседатели да оставят настрана личните си възгледи за Тръмп, републиканския кандидат за президент през 2024 г., и да определят дали прокурорите са доказали техния случай извън разумно съмнение, стандартът, изискван от законодателството на САЩ.

"Ако се съсредоточите само върху доказателствата, които чухте в тази съдебна зала, това е много, много бърза и лесна присъда за невинен", каза Бланш.

Бланш каза, че Даниелс се е опитвала да изнудва Тръмп. Защитата твърди, че той е одобрил плащането, за да спести на семейството си неудобството.

Стайнглас също призова съдебните заседатели да игнорират политиката около случая. "Законът си е закон. И важи еднакво за всички. Няма специален стандарт за този подсъдим", каза той, завършвайки изказването си.

След това Мърчан освободи съдебните заседатели за през нощта и каза, че ще ги инструктира в сряда как да провеждат обсъжданията си.

Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи присъда до четири години затвор. Но лишаването от свобода е малко вероятно, ако за първи път е осъден за подобно престъпление.

Тръмп също е изправен пред три други наказателни преследвания, но нито едно от тях няма да стигне до съд преди изборите. Той се призна за невинен във всички случаи и ги нарече опит на президента Джо Байдън да провали кандидатурата му за президент.

Присъда няма да попречи на Тръмп да се опита да си върне Белия дом от президента Байдън на изборите на 5 ноември. Нито ще му попречи да встъпи в длъжност, ако спечели. Проучванията на общественото мнение показват, че двамата мъже са в напрегната надпревара.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те с путин

    3 23 Отговор
    Един дол дренки. Няма изненадани.

    Коментиран от #4

  • 2 Демократ отзад

    24 3 Отговор
    Тръмп опита, но Байдън успя.
  • 3 Тоя прокурор

    21 4 Отговор
    Защо не коментира изборите у нас? Тук опити няма, направо си ги фалшифицират!
  • 4 Факт

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Те с путин":

    За демократите и мъртвите гласуват
  • 5 Бойкот на О.Л.Х.

    9 7 Отговор
    За да си бизнесмен и предприемач, и то доста успешен,
    задължително трябва да си нахален, нагъл и безпардонен мошеник.
    По друг начин НЕ МОЖЕ да се забогатее...

    Коментиран от #10

  • 6 Напразни усилия

    22 0 Отговор
    Неоновите /както ги нарича Тръмп/ демократи са изпаднали в ступор . Чудят се каква нова дивотия да измислят , та да му попречат да стане Президент . Напразни усилия , напразни . Каквото и да правят - само му вдигат рейтинга . Джо Алцхаймера е сбогом , да приветстваме новият Президент на САЩ - Доналд Дж. Тръмп !
  • 7 Зико

    15 1 Отговор
    Що мълча до сега 8 години?!
  • 8 Слуга на дявола

    13 2 Отговор
    това са най големите политически репресии в сащ до момента но какво се учудваме в момента на власт са военнолюбци а не пацифисти
  • 9 най измислената демокрация

    16 1 Отговор
    е в САЩ
  • 10 крокодил

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бойкот на О.Л.Х.":

    ти за Бойко и Пеевски ли говориш
  • 11 Ей,не се спряхте!

    14 3 Отговор
    С всевъзможните си компромати срещу Тръмп,само и само Бай-Деменцън да спечели изборите!
    Но всъщност-ефекта е обратен...!
  • 12 Ха-ха-ха

    10 0 Отговор
    Демократичен фашизъм в действие!
    За деменцията пуснаха готови, попълнени бюлетини от починали американци. Хванаха ги в един избирателен окръг, бяха около 12 000. НО, вижте какво става? Приписват фалшификация на Тръмп!!!
    И това е днешната "демокрация "!
    Те са престъпниците, но приписват престъпленията си на други.
  • 13 Карибски пират

    6 1 Отговор
    Ще направят всичко възможно, само и само да не стане президент.
  • 14 Стоян

    5 2 Отговор
    Този прокурор е от демократическата партия и е лично направен пропкурор от Сорос.
  • 15 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    5 1 Отговор
    НЕ БАЙ ДЪНЦИТЕ ГИ ФАЛШИФИЦИРАХА С ХИЛЯДИ УМРЕЛИ И ГЛАСУВАЛИ ПО ПОЩАТА КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА
  • 16 ФедерА

    1 0 Отговор
    Федералния резерв седи и зад едните и зад другите - борбата е кой ще спечели от лихвата за да дава на останалите :) Цирка е като във всички "демократични" държфави - избираш нещо, а то от зле по зле и всяка следваща година нивото даже пада, така че или гласуваш от тези от които са те разочаровали многократно или гласуваш за нови, които тепърва ще доказват колко по-некадърни са. Това е обяснението за демокрация в едно изречение.
  • 17 Име

    0 0 Отговор
    С толкова пари и ще търси "утеха" при Сторми Даниелс, аз си я спомням, не вярвам да е така, виж - за Бил Клинтън имаше интрига, но и така да е - в крайна сметка - не знам пък какво толкова.

    Аз лично не намирам привлекателна нито Сторми Даниелс, нито Моника Люински, ама както се е случило пък сега.
  • 18 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ЦИОНИСТКИ ПРОКИ --- ХОЛОКОСТ - ХОЛОКОСТ И ГАЗ-"ЦИКЛОН-Б " !?!?!?!?!?!?!?!?