Last news in Fakti

12 Юни, 2024 22:55 1 233 17

Израелската икономика – под ударите на войната

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас

Въпросът е дали войната и предизвиканата от нея нестабилност в комбинация с политическата нестабилност в Израел от последната година ще имат дългосрочен ефект

Израелската икономика – под ударите на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната в Газа засегна тежко и израелската икономика: липсва работна ръка, а нестабилността отблъсква инвеститорите. Подобрение може да се очаква чак след края на войната, а такъв засега не се вижда, пише АРД.

Войната в Газа засегна тежко израелската икономика. В строителния сектор или селското стопанство, например, не достигат много работници. Особено важен обаче е високотехнологичният сектор в държавата, която се определя като „страната на стартъпите“, пише АРД. Отрасълът ангажира 16 процента от работещите в страната, осигурява почти половината от износа и около една трета от данъчните постъпления.

Но и той е в криза, казва пред германската обществено-правна медия икономистът Асаф Патир. „Въпросът е дали войната и предизвиканата от нея нестабилност в комбинация с политическата нестабилност в Израел от последната година ще имат дългосрочен ефект. В смисъл инвеститорите да възприемат Израел като рисковано място за вложения – нещо, което не се е случвало през последните 20 години.“

Срив в инвестициите

Действително инвестициите във високотехнологичния сектор в Израел са спаднали значително: през първите шест месеца на войната вложеният в Израел капитал е с 31 процента по-малко в сравнение с шестте месеца преди войната. Асаф Патир обяснява пред АРД, че инвестициите в този сектор са спаднали по цял свят, но в Израел спадът е особено значим.

Тенденция е започнала още преди войната – с идването на власт на правителството на Бенямин Нетаняху през 2022 година. Със своите крайнодесни и ултрарелигиозни коалиционни партньори той даде ход на преустройство на съдебната система, което предизвика още по-сериозно разделение в страната и предизвика голяма нестабилност, казват наблюдателите.

След войната всичко ще се оправи?

Войната в Газа също е фактор – 15 процента от служителите във високотехнологичния сектор са били призовани временно в армията. След това Нетаняху трябваше да обясни защо агенциите са намалили кредитния рейтинг на Израел, а отговорът му трябваше да прозвучи окуражаващо: „Макроданните на Израел са много добри, ако се има предвид, че страната е във война. В този контекст те са даже много много добри. Намаляването на кредитния рейтинг стана на първо място поради това, че сме във война. А когато тя свърши, след като я спечелим, този рейтинг веднага ще бъде възстановен. Готов съм да се обзаложа“, увери той.

Икономистът Асаф Патир обаче не е готов да се попише под това. Той не иска да е черноглед, но е загрижен за бъдещето. „Има две опции: едната е войната да свърши и нещата да продължат да се развиват на нивото от последните 20 години. Или пък ще видим, че инвеститорите започват да се безпокоят за положението в Израел. Вероятно те ще се загрижат и за бъдещето на израелското общество – дали то ще остане либерално и ориентирано към науката“, посочва експертът пред АРД.

При това за високотехнологичния сектор в Израел инвеститорите са много важни. Асаф Патир казва, че половината от средствата за изследвания и развитие в Израел идва от чужбина, тоест - високотехнологичният сектор е много зависим от чуждестранните пари.

Възстановяване едва след края на войната

Икономическите експерти като Патир смятат, че израелското стопанство ще може да се възстанови едва след края на войната. Той обаче се съмнява, че сегашното правителство взима правилните решения: „Загрижен съм дали правителството има политическата способност да действа отговорно. В икономически план се справя, но в политически не е показало, че може да поеме фискалната отговорност.“

Прогнозите за това как ще се развива израелската икономика не са лесни, изтъква АРД. И вижда обяснението първо в неяснотата колко дълго още ще се задържи на власт правителството на Нетаняху, второ – в заплахата от война срещу Хизбула на север, и трето – в това, че засега не се вижда никакъв край на войната в ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 десетки милиарди подарък

    16 1 Отговор
    от фащ всяка година, за каква икономика говорим ???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    10 1 Отговор
    Русия няма да отслаби натиска.
  • 4 Ксаниба

    9 1 Отговор
    Шекелчето шеколкви?
  • 5 Жалостив

    16 2 Отговор
    Много ми е жал за Израел. Трябва ли да страдат евреите толкова? Газа, така или иначе вече е в развалини, палестинците са масово изтребени, но сега ми стана жал за евреите, като чета за икономическите им проблеми

    Коментиран от #9, #13, #17

  • 6 Гориил

    6 1 Отговор
    Москва смята, че израелската икономика има лошо бъдеще, а нейните спонсори имат слаба позиция.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оле олеле

    5 0 Отговор
    DW пак рони сълзи. Ама не за Германия.
    Защо ли !!!???
  • 12 Мдааа

    6 1 Отговор
    Мнооо ми е "жал" за тия евреи касапи, съвсем да останат без икономика та да се не мъчат!
  • 13 Начо Крика

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жалостив":

    Дайте да пратим по някой лев, да вържат хората двата края
  • 14 БАРС

    5 2 Отговор
    БИЛ СЪМ В ИЗРАЕЛ РАБОТИЛ СЬМ 8 ГОД.РЕМОНТИРАХ ЕДНА ТРЬБА ЗА ДЬЖДОВНАТА ВОДА В ЕДНА ТАКАВА СГРАДА ДЕТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ ПРЕХВАЛЕНИТЕ ЕВРЕИ И ПРОГРАМИ ИТ.Н.ТА В 10 ЧАСА ПРЕЗ ПОЧИВКАТА ИЗЛЯЗОХА МЛАДИ МОЧЕТА ТА И МОМИЧЕТА ТА ГОВОРИХА НА РУСКИ.ПОПИТАХ ГИ КАКВО РАБОТЯТ ТА МИ КАЗАХА ЧЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ПРГРАМНИ РАЗРАБОТКИ АБО ТЕХНОЛОГИИ ТО БЕШЕ ПРЕДИ 25 ГОД.ТА ТЕ ЕВРИТ ВЬОБЩЕ НЕ ЗНАЕХА ЗАЩОТО НЕ СА ЕВРЕМ ТА АНГЛИСКИ ЗНАЕХА .МНОГО ТОЧНО МИ ОТГОВОРИХА ЧЕ ЕВРЕИ В ТАЯ ФИРМА СА СОБСВЕННИКА И ГЛАВНИЯТ СЧЕТОВОДИТЕЛ ВСИЧКИ СА ОТ БИВШАТА СССР КАКТО ИМАШЕ И ОТ БЬЛГАРИЯ ТА И РУМЬНИЯ ЕВРЕИНЬТ ИМ РАЗДАЛ ПО ЕДИН ФИАТ УНО БЕЗПЛАТНИ ЖИЛИЩА ДЕ ПО ДВАМА ПО ТРИМА В АПАРТАМЕНТ .ТА ТАКА СЕ СЛАВЯТ ЕВРЕИТЕ ЧЕ БИЛЕ МНОГО УМНИ ДЕ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Четиво реклама на къщата от карти, няма исраел има Палестина
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.