26 Юни, 2024 06:17 1 199 13

ООН разглежда твърденията за вредна руска намеса в сателитни мрежи

  • оон-
  • русия-
  • сателитни мрежи

Тя е заглушила GPS сигналите и може да застраши контрола на въздушното движение, заяви Европейският съюз

Международният съюз по далекосъобщения (МСД) ще разгледа поредица от жалби от Украйна и редица европейски държави за намеса, която е засегнала навигационни услуги и телевизионни предавания, потвърдиха от органа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Намесата е заглушила GPS сигналите и може да застраши контрола на въздушното движение, заяви Европейският съюз в изявление до МСД по-рано този месец. В някои случаи са били засегнати детски телевизионни канали, като към тях са били добавени изображения на насилие от войната в Украйна.

В жалбата на Украйна до органа на ООН от 3 юни, видяна от Ройтерс, са документирани най-малко 11 случая на намеса през последните три месеца, които са засегнали десетки украински телевизионни програми.

В сигнала се иска органът да "предприеме всички възможни мерки за прекратяване на намесите на Руската федерация".

Франция, Швеция, Нидерландия и Люксембург също изпратиха жалби, в които се твърди, че има "вредна намеса" в техните сателитни мрежи, потвърди МСД, без да посочи кой е отговорен за това.

Дипломатическата мисия на Русия в Женева заяви, че страната е действала в пълно съответствие с правилата на МСД. "Всякакви опити да се оспори този факт са неоснователни и безсмислени", каза говорител на представителството.

Западни официални лица обвиниха Русия в масирана кибератака срещу сателитната интернет мрежа в Украйна в началото на пълномащабното ѝ нахлуване в съседната страна през 2022 г. Неотдавна някои авиокомпании се оплакаха от зачестяване на смущенията в GPS връзката, които влияят на навигацията в продължение на месеци, а Естония обвини Русия в манипулиране на навигационните устройства във въздушното пространство над балтийските държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съвет към оон и ес

    23 3 Отговор
    Поучете се от дедо джо и си купете памперси
  • 3 Гориил

    33 3 Отговор
    Това може да се разглежда като ответен удар.Координатите на полета на украинските ракети, отнели живота на жители на Севастопол, бяха предоставени от американски офицери.

    Коментиран от #9

  • 4 да де

    27 2 Отговор
    Кофти, а! Starlink който обслужва укрите нещо започва да се губи някъде по трасето.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдааа

    27 3 Отговор
    Да му целуват ръцете на Владимир Владимирович, че още имат сателитни мрежи и не ги е върнал в епохата на пощенските гълъби!
  • 7 Хахаха

    20 2 Отговор
    Сърдити са ,че немогат да ползват американското разузнаване и да насочват ракетите ,иначе за пред хората намеса в детските канали (пак като не казах ,че са пускали филми за възрастни на децата)
  • 8 Някой

    23 2 Отговор
    Мрънкащи. А в района на Израел кой смущава GPS? Пак ли руснаците? Или някой друг злодей?
    А за въздушното движение грижи нямайте - има наземни навигационни средства. Да се разчита на GPS е като да играеш на руска рулетка.
  • 9 Сократ

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    И от кога atacams са украински ракети?
  • 10 !!!

    8 4 Отговор
    Разбира се,че може да заглуши GPS системите.И само това.
  • 11 В скоро време

    7 1 Отговор
    няколко съндъка гвоздей на орбитата на SraeLink.

    И за кoзяцитe: Няма да има НИКАКВО значение дали са произведени (гвоздейте) в Китай, Северна Корея, Иран или Русия.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Време беше

    2 0 Отговор
    и Русия да започне да се защитава, а не да разчита на обещания.