Last news in Fakti

27 Юни, 2024 16:09 1 484 28

Опит за преврат в Боливия: Какво всъщност се случва там

  • боливия-
  • сукре-
  • южна америка-
  • преврат-
  • военен преврат-
  • ла пас-
  • хуан хосе сунига

Боливия от години е силно разединена. Но за кризата в страната има и други причини.

Опит за преврат в Боливия: Какво всъщност се случва там - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След опита за държавен преврат в Боливия лидерът на пучистите генерал Хуан Хосе Сунига бе арестуван. Прокуратурата в Ла Пас е започнала разследване срещу офицера и неговите съучастници. Според местни медии Сунига е обвинен в тероризъм и въоръжен бунт срещу сигурността и суверенитета на държавата.

Борба за “истинска демокрация”?

В сряда следобед местно време войници под командването на Сунига окупираха централния площад "Мурильо" пред президентския дворец в Ла Пас и пробиха с бронирана машина металната врата на сградата. Заобиколен от войници и няколко танка, Сунига заяви, че боливийските военни искат да "преструктурират демокрацията", за да я превърнат в "истинска демокрация".

От своя страна президентът Арсе заяви пред стотици поддръжници, че "никой не може да ни отнеме демокрацията, която сме извоювали". Преди това той призова народа на южноамериканската страна да се "противопостави на държавния преврат и да се мобилизира в името на демокрацията". Според министъра на вътрешните работи Едуардо дел Кастийо при опита за преврат са били ранени девет души.

Много страни в Латинска Америка осъдиха опита за преврат. Лидерите на Чили, Еквадор, Перу, Мексико, Колумбия и Венецуела призоваха Боливия да зачита демокрацията. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва написа в платформата X, че е приятел на демокрацията и иска тя да съществува в цяла Латинска Америка. "Осъждаме всяка форма на държавен преврат в Боливия", продължи той. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също обяви, че следи отблизо събитията в Боливия - и призова към успокояване на ситуацията.

Борба за власт

В Боливия вече имаше спекулации, че Сунига, който е шеф на армията от 2022 г., ще бъде отстранен от длъжност. По-рано генералът беше обявил, че ще арестува бившия боливийски президент Ево Моралес, ако той все пак се кандидатира на президентските избори през 2025 г., каквито намерения беше обявил. Самият Моралес написа в X, че се готви преврат. Той призова за "национална мобилизация в защита на демокрацията".

Боливия е дълбоко поляризирана след години на политическа нестабилност. Управляващата социалистическа партия е разединена от вътрешен конфликт между поддръжниците на Арсе и бившия му ментор Моралес, който беше държавен глава от 2006 до 2019 г. Моралес, първият президент от коренното население на Боливия, беше много популярен, преди да се опита да заобиколи конституцията и да се кандидатира за четвърти мандат през 2019 година. Въпреки че спечели изборите, той беше принуден да подаде оставка на фона на протести заради обвинения в изборни измами и избяга от страната. След като Арсе спечели президентските избори през октомври 2020 г., Моралес се завърна в южноамериканската страна. Оттогава се разрази битка за надмощие между двамата.

И други причини

Но има и други причини за икономическата и политическа криза в страната. Първо, запасите от природен газ са на изчерпване, а това е суровината, която подхранваше икономическия растеж на страната през последните 20 години. Второ, на изчерпване и чуждестранната валута в страната, където в момента почти не е възможно да се обменят щатски долари. А това също предизвиква социално недоволство.

Автор: Щефан Щикелман


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без коментар

    40 3 Отговор
    Боливия подписа споразумения за добив на литий с руската държавна ядрена фирма "Росатом" и с китайската Citic Guoan Group, съобщава Ройтерс, цитирайки правителството на южноамериканската страна. Сделките отразяват стремежите на Боливия да разработи своите огромни, но до голяма степен неизползвани находища на литий – ключов метал в разработването на електромобилни батерии.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Последния Софиянец

    35 3 Отговор
    ,,Истинска демокрация,, от Вашингтон.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    32 2 Отговор
    И там краварските храненици са наритвани успешно !!
  • 4 да де

    19 2 Отговор
    Какво ли ще да е истинската демокрация и имали тя почва у назе.
  • 5 Кеф

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "без коментар":

    Ясно защо кравите хвърлят къчове.
    Пак не им се получи интригата :))))
  • 6 Хихихи

    26 3 Отговор
    И там се разхвърчаха говежди копита и рога. Наритаха ги успешно.
  • 7 az #СВО

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "без коментар":

    В подкрепа на коментара ти допълвам, че в Боливия са 24% от световните запаси на литий.

    Прави впечатление, че в България новината дойде с два дни закъснение, т.е. изчаквали са да видят дали Вашингтон ще успее с преврата или не, за да поднесат новината по подходящия политкоректен начин ...

    Нищо ново!

    Коментиран от #9, #18

  • 8 Краварска медия

    17 2 Отговор
    Точно па на вас ше верваме

    Коментиран от #14

  • 9 ЦРУ

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "az #СВО":

    Ако успеете с вас сме.Ако не успеете не ви познаваме!

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Мдааааааа

    18 1 Отговор
    Истинска демокрация ли? Не бе, става въпрос за истински литий. Основна съставка за направата на батерии за електромобилите. Там е заровено кучето. Всеки иска да докопа лития.
  • 11 az #СВО

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЦРУ":

    Точно така!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АБВ

    3 0 Отговор
    Примати

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    0 10 Отговор
    О неееееееееее приятелите на рашистите са го закъсали не може да бъде!
  • 18 Не знам от къде

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "az #СВО":

    черпите тази глупави данни. Първите четери страни по доказани запаси на литий са: 1) Чили (9,3 милиона тона), 2) Австралия (6,2 м. т.), Аржентина (3,6 м.т.), Китай (3 м.т.). Прочие, Китай разработи натриеви батерии, което слага таван на цената на лития. Извън Европа лития не е стратегическа суровина. САЩ (и Канада) имат предостатъчно.

    Коментиран от #21, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мозъчен Лекар

    9 0 Отговор
    дойче зеле лъже.немците и американците се нуждаят от литий. този президент отказа на германците и американците да разработват литиеви находища. следователно демократичните американци искат да "преструктурират демокрацията"

    Коментиран от #23

  • 21 Мозъчен Лекар

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не знам от къде":

    може би данните са глупави.
    но в какво съм сигурен, че мозъкът ти се състои от кравешки тор
  • 22 Мъкола от Куев

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "АБВ":

    така ли се казваш?
  • 23 Май пишем свободни съчинения

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "Мозъчен Лекар":

    Кога точно американците са искали от президента на Боливия да разработват техния литий??

    Коментиран от #24

  • 24 Мозъчен Лекар

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Май пишем свободни съчинения":

    немците искали.
    "Росатом" се споразумя за изграждането в Боливия на промишлен комплекс за добив и производство на литиев карбонат на стойност 600 млн. долара. този метал е необходим за производството на акумулаторни батерии и системи за съхранение на енергия.
    сега ясно ли е каква е причината за корекцията на демокрацията ?
  • 25 Ама Молим

    0 9 Отговор
    купувайте рублей - да си варите кафето с тях :) " в страната, където в момента почти не е възможно да се обменят щатски долари. А това също предизвиква социално недоволство."
  • 26 Фащ

    8 0 Отговор
    Всеки който иска да влиза в БРИКС го чака опит за ппреврат, атентат и т.н.
  • 27 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    УС А гризнаха едноокия гологлав калмуканин.
  • 28 Дядя

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не знам от къде":

    И аз не знам, откъде черпиш своята информация, но СНН, Блумбърг и други източници са на различно мнение от теб! За резервите на Чили-"През миналата година Чили, която има около 8.4 млн. тона литиеви резерви, е обработила 14 100 тона от ценния метал. За същия период Боливия е обработила едва 1% от това, пише CNN.", "Боливия има огромни запаси от един от най-важните метали в света.
    Приблизително 9 млн. тона литий стоят неизползвани в южноамериканската страна, като, според различни анализи, това е половината от световните наличности на най-лекия метал на Земята.", това пак от СНН. Блумбърг-"Страната има най-големите запаси в света от минерал, който е от решаващо значение за намаляване на въглеродните емисии".