16 Юли, 2024 03:19 1 295 53

16 юли 1969 г. 55 години от историческия лунен полет на "Аполо 11"

  • аполо 11-
  • космос-
  • луна-
  • мисия-
  • лунна мисия

По време на престоя си на Луната, Армстронг и Олдрин били свързани с президента на САЩ - Ричард Никсън

16 юли 1969 г. 55 години от историческия лунен полет на "Аполо 11" - 1
Снимка: Shutterstock

Най-накрая, след осем годишна подготовка, дошъл редът и на най-очакваната мисия от всички, Аполо 11. Тя била първата мисия с пилотиран космически кораб, чийто екипаж достигнал и извършил успешно кацане на Луната. Целта на мисията била да прилуни хора на Луната и да ги върне успешно на Земята. Астронавтите избрани за голямото събитие били: Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, които вече били летели в Космоса с програма Джемини. Корабът бил изстрелян на 16 юли 1969 г. в 13:32:00 (UT) от стартова площадка 39 А на космически център Кенеди.

На 20 юли корабът достигнал Луната. Екипажът на Аполо 11 спрял работа за последна почивка преди големия момент. Армстронг и Олдрин влезли в лунния модул "Ийгъл" и започнали подготовката за прилуняване. Колинс трябвало да направи последен оглед на апаратурата и след като установил, че всичко върви по план се пошегувал „Мисля, че машината работи и всичко е наред, освен факта, че вие сте с главите надолу”.

Пилотът на лунния модул, Бъз Олдрин, внимателно управлявал машината по пътя към Луната. Те се прилунили в Морето на Спокойствието, 40 сек. по-късно от очакваното в 20:17 универсално време (UT) на 20 юли., тъй като Олдрин трябвало да избегне голям скален блок. Шест часа отнело приготвянето за преминаване към следващия етап - излизане от лунния модул и стъпване на Луната. В 02:56:20 (UT) на 20 юли, Хюстън дал сигнал зелено. „Тук база Хюстън, излизането разрешено, дишаме с вас момчета!” Най-после Армстронг имал разрешението да излезе от лунния модул. Сега трябвало да намери смелост. В 04:55(UT) на 20 юли Нийл Армстронг отворил люка и слязъл по стълбата. Направил три малки крачки и така станал първият човек, който стъпил на лунната повърхност. Той изрекъл: „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.” За съжаление, повреда в комуникацията система попречила на целият свят да чуе тази запомняща се фраза.

Камерата на Аполо била монтирана на един от краката на лунния модул, за да излъчи и заснеме това световно събитие. Олдрин се присъединил към Армстронг след 19 мин. изричайки: "Величествена самота."

След прилуняването си, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин демонтирали стоманена плоча, която била закрепена към един от краката на лунния модул, застанали пред камерата и прочели пред телевизионната публика, какво пише на нея: „Тук хора от планетата Земя, първи стъпиха на Луната, юли 1969 г. сл. Хр. Дойдохме с мир, от името на цялото човечество.” ("Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon, July 1969 A.D. We came in peace for all mankind.") Плочата била подписана от Армстронг, Колинс, Олдрин и президента на САЩ, Ричард Никсън. Астронавтите забили американското знаме, което обаче се оказало доста трудно, защото лунната повърхност се оказала по-твърда отколкото очаквали.

По време на престоя си на Луната, Армстронг и Олдрин били свързани с президента на САЩ - Ричард Никсън. Проведеният разговор станал известен, като „най-историческото обаждане” получавано някога. Президентът им казал: „Заради това, което направихте, Бог стана част от живота на човека?”.

Престоят на двамата астронавти бил ограничен, всичко трябвало да бъде по график. Имали ограничено време за някои научни проучвания. За съжаление, те направили много малко фотографии, улисани в работата си. Анализирайки този факт, по-късно Олдрин казвал: "Това е моя грешка, може би, но ние никога не сме симулирали тази тренировка.''

След излитането си от лунната повърхност, лунният модул се скачил с командния и лунните проби били преместени на кораба. По-късно лунният модул бил изоставен и астронавтите се отправили обратно към Земята. Завръщането било сравнително спокойно. Само една повреда се появила по време на обратния полет, която била незначителна и бързо отстранена. След 2 и половина дена път, астронавтите били готови да навлязат в земната атмосфера. Пътуването приключило в 16:50 (UT) на 24 юли, 1969 г., когато корабът Колумбия се приводнил 812 морски мили североизточно от Хавай, завръщайки се благополучно с тримата астронавти.

Астронавтите от мисията Аполо 11 били посрещнати като герои. Няколко дни преди приводняването на Аполо 11, Олдрин казал: „ Ние сме тук, като символ на ненаситното любопитство на човека да изследва непознатото”. С успеха на Аполо 11, националната цел, първоначално представена от президента Джон Ф. Кенеди, хора да стъпят на Луната и да се върнат обратно на Земята, е била изпълнена. В официалното изявление на НАСА, нарекли мисията Аполо 11: „Където никога не е отивал човек: Историята на Аполо, лунните експедиции.”


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Холивуд

    48 20 Отговор

    До коментар #1 от "Рашастан в колапс":

    Пикчерс
  • 3 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    12 43 Отговор

    До коментар #1 от "Рашастан в колапс":

    ГОРБАЧОВ И ЕЛЦИН ИЗБИХА 60 МИЛИОНА РУСКИ ГРАЖДАНИ, ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО БЯХА ВЪВ
    ВТОРАТА СВЕТОВНА
    ....
    В БЪЛГАРИЯ КАКВО СТАНА СЛЕД ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ? .... ОГРОМНА ЗАГУБА НА ХОРА И ПОТЕНЦИАЛ !
  • 4 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    6 22 Отговор
    В МОМЕНТА ЗАВЪРШВАМ ИДЕЙНИЯ ПРОЕКТ НА НЕЩО КОЕТО НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е СЕТИЛ ДА НАПРАВИ
    .... ЩЕ ГО ДАМ НА БРАТУШКИТЕ - ЛИЧНО НА ЮРИЙ БОРИСОВ ОТ РОСКОСМОС , ЗА ДА УДАРЯТ ВСИЧКИТЕ КОСМИЧЕСКИ АГЕНЦИИ В ЗЕМЯТА
    ....
    ЩЕ ПОЗВОЛИ ДЪЛГИ КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТИ.
  • 5 Елин Пелин

    50 10 Отговор
    Ян Бибиян е първият човек стъпил на луната.
  • 6 Дякон Унуфрий Араллампиев

    50 11 Отговор

    До коментар #1 от "Рашастан в колапс":

    Една малка крачка от Холивуд Голям скок на пропагандата Още се чудя как вкараха Роувъра в Лунния модул Помогне ми По цели нощи не спя

    Коментиран от #14

  • 7 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    22 7 Отговор
    КОЙТО Е НАПРАВИЛ ЛУНАТА Е БИЛ ГОЛЯМ МАЙСТОР .
    ..... БЕЗ ЛУНАТА НЯМАШЕ ДА ИМА ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА .. ОГРОМНА ЛУНА ЗА МАЛКА ПЛАНЕТА
    .....
    НЕЙНАТА ГРАВИТАЦИЯ Е РАЗБЪРКАЛА ТОПКАТА ОТ ЛАВА КОЯТО Е БИЛА ЗЕМЯТА И Е ПОЗВОЛИЛА ТЕЖКИТЕ ЕЛЕМЕНТИ ДА СЕ УТАЯТ В ЯДРО И ДА СЕ ПОЛУЧИ МАГНИТНОТО ПОЛЕ КОЕТО НИ ПАЗИ.
    И ТАКА НАТАТЪК - КОНТИНЕНТИ , СЧУПВАНЕ, МОРЕ ПРИЛИВИ ОТЛИВИ.
    .. ИНАЧЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ КАТО ВЕНЕРА И МАРС

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 а дали е така

    34 0 Отговор
    кой кой ще ни каже ?
  • 10 УдоМача

    36 2 Отговор
    Следващата голяма измама след т. нар. Холокост.
  • 11 55 години от

    41 2 Отговор
    Телевизионната постановка по кацането на Луната
  • 12 някой

    34 2 Отговор
    Сър Стенли Кубрик ги разправяше , какви са ги вършили в едно секретно снимачно студио. Няколко дена преди да умре .
  • 13 Луноходец

    28 1 Отговор
    Трябвало е да снимат в едър план мармота, който увива шоколади в станиол.
  • 14 БАРС

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    АБЕ ЗНАЕШ ЛИ ПРАВ СИ АКО БЯХА ХОДИЛИ НА ЛУНАТА ТО АМЕРИКАНЦИТЕ ВЕЧЕ ДА СИ Я БЯХА ОБЯВИЛИ ЛУНАТА ЗА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ИЛИ ДА БЯХА ОБЪРНАЛИ ЛУНАТА НА МАХАЛА .ДРУГО ЗА ДА ИЗВЕЖДАТ ТЕЖКИ ТОВАРИ ДО ВЧЕРА КОПУВАХА МОЩНИ ДВИГАТЕЛИ ОТ РАША ЗАЩОТО НЕ МОЖЕХА ДА СИ НАПРАВЯТ .ТА ИМА ЕДНО КИНО МАЛКО Е СТАРИЧКО НО Е ЦВЕТНО КАЗВА СЕ ПОЛЕТЪТ НА КЕПРИКОРН И Е НА САЩ .ТАМ СЕ НАМЕКВА ИМЕННО ЗА ТАЯ ИСТОРИЯ НО СЮЖЕТЪТ И ЗА МАРС А СЕ НАМЕКВА ЗА ЛУНАТА.ДА КАК ВСИЧКО Е СНИМАНО В ЕДНА ИЗОСТАВЕНА ВОЕННА БАЗА В НЕВАДА И И ПОСЛЕ УЖ ВЕЧЕ СА НА МАРС КАК ПЛАВНО ПОДСКАЧАТ И Т.Н.
  • 15 А дали Гагарин

    1 21 Отговор
    Действително е летял в космоса.....
  • 16 Ван Дал

    28 1 Отговор
    Холивуд Пикчърс! Защо зега не могат да повторят този "успех"!? Така финтираха руснаците с" Междузвездни войни" пак преди време.

    Коментиран от #25

  • 17 От страни

    18 1 Отговор
    Нийли Армстронгов как си летял,
    Бързо ли хвръкна кораба бял....
    Ама нещо не летят вече - що ли?
  • 18 От страни

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Луната наистина е докарана ама после. След силен удар орбитата се измества и годината става не 360 дни а 364 и нещо. От тогава използват Луната за стабилизация на орбитата на Земята. Тя е вързана с гравитациона връзка и то с едната част та остава неподвижна към нас. Изкуствен обект.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аха верно

    21 2 Отговор
    А сега ще бъде огромен успех ако успеят да си приберат астронавтите живи от МКС

    Коментиран от #26

  • 21 Ха ха ха ха

    16 1 Отговор
    Няма нормален който да повярва. А ще обяснят ли амириканцити как не могат да си приберат двамата астронавти и срам, не срам се обърнали за това към лошити, изустанали рушняци? Безграничен гьонсуратлък.
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    Чудно как още не са кацнали на Слънцето ‼️
    През деня там е много горещо, но пък те ще кацнат през нощта 😉😉😉

    Коментиран от #24

  • 23 ...

    1 10 Отговор
    Мъка мъкаааааа за путлерастите. Господаря им го каза в прав текст ПРЕДИ 6 ГОДИНИ, че е така, ТАСС и КРЕМЪЛ никога не излезе с опровержение за ШЕСТЕ КАЦАНИЯ ТАМ, а те милите рИват вкъщи и не искат да вярват. "Не не нееееве...не може да е верно това"
    Мбуа ха ха ха

    Коментиран от #28

  • 24 ...

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това го оставиха за Русия, че е лесно, ма милите на 500 км от земята не са ходили до сега. Варна-София....

    Коментиран от #31

  • 25 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ван Дал":

    Защото ги няма чертежите.Сигурно мишките са ги изяли,има ли кой да ни каже?

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 оййй

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти изкара Путин продажник на родината получил пари за живота на руснаци. И "за парата за парата, изял си душата" - Ботев
    Големи измишльотини. Чекове получил. Де бе?

    Коментиран от #36

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "...":

    Така е, ТЕ МИЛИТЕ ти янки 50 години дори на 300 МИЛИ над Земята НЕ са ходили САМИ ‼️
    Все с ракети на РАШКИТЕ ❗

    Коментиран от #33, #34, #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ...

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хич не да. В бляновете ти. Хич не са стъпвали там 6 пъти. КГБ просто нереазбрал и потвърдил.

    Коментиран от #37

  • 35 абе смешко

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В студената война ги снабдявали сцеакети. вЕрно ли? Изложи се като Кифладжия пред товарен влак.питай дедо си кво значи това.

    Коментиран от #38

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "оййй":

    Ами НЕ ❗ Ама явно ти трябва разяснение❗ Янките се уплашиха от реакцията която може да последва заради безумието на техен генерал , стрелял от упор по руска подводница, та решиха да прикрият нещата и да не стане гафа им с "Курск" повод за Трета Световна ❗
    А за това , че две подводници на НАТО са били в района на учението, че едната е получила повреда след сблъсък под водата , че изплува и на бавен ход над вода тръгва към най-близкото натовско пристанище, че "Петър Велики" я е взел на прицел и е поел курс след нея в очакване на заповед ..... са все неща които НЕ Е ТРУДНО ДА НАМЕРИШ В МРЕЖАТА ‼️‼️‼️

    Коментиран от #40

  • 37 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "...":

    Изгледай "Кеприкорн 1"
    изненадан ще останеш ‼️
    Модулът дето кацна на Луната лесно може да бъде вкаран в студиото, ама пък в ракетата 🤔🤔🤔.....🤔🤔🤔

    Коментиран от #39

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "абе смешко":

    Кифладжия без кифли❗
    Пред товарен влак си е самоубийство ❗
    Дори с лафовете си се излагаш в опит да продаваш на стар краставичар стари краставици❗
  • 39 ...

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не ме занимавай с фантастики правени за пари за масите.и ко ще боравиш с ФАКТИ го прави с ФАКТИ.
    Обясни ни защо В СТУДЕНАТА ВОЙНА СССР давал ракети на САЩ и как така СССР пак в СТРАНАТА ВОЙНА 2 думи не обели за 6те каьания на луната (А И СЛЕД НЕЯ ),че било вдичко ФЕЙК ПРЕЗ ОФИЦИАЛНИТЕ ВЛАСТИ А НЕ БЛОГЪРЧЕТА.
    И ДВАМАТА ЗНАЕМ ЗАЩО.
    Ставаш смешен. Путин получил пари за смърта на войничета и заплюл род родиба и достойнство, сега па СССР давал ракети и пари и пазил САЩ от провалите. Даже сложили сигурно огледалото ьа мерене на разтоянието до луната собственоръчно от Ленин. Излагаш се яко

    Коментиран от #41, #42

  • 40 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Боже каква развихренацдетска фантазия. Дай кажи в кой блог го чете това или сам си го измисли. Ти го збаеш, ма света не и срама ба челото на руската армия стои. Верно ли бе?
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "...":

    Всичко написано от Жул Верн е било фантастика, а днес 80% от неговата фантастика е реалност ❗
    В "сем. Симпсън" избора на Тръмп, посетител на Тръмп в СА, земетресението в Кахраманмараж, стрелбата поТръмп о ред други са филмови измишльотини ...🤔
    Не съм писал , че СССР са давали ракети на САЩ, а че астронавтите се казваха на МКС чрез техните ракети❗
    За "Курск" що не провериш ,
    ЗА ДА НЕ СТАВАШ СМЕШЕН,
    фактите които съм изброил ‼️

    Коментиран от #44, #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма какво да пиша. Излизат БЛОГЪРИ. Искам ТАСС, РИА, КРЕМЪЛ.

    Коментиран от #48

  • 44 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    С деца не ми се спори. Живей със заблудитецси и конспирациите си. Фанатик не мога да оборя. Питах те конкретни въпроси.

    Коментиран от #47

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Русия кочина

    0 2 Отговор
    С техника от префи 60 години САЩ,са направили такъв фейк, че Кремъл със супер дупер безаналоговата си техника и хакери и компютри не може да излезе със доказателс и да ги разнищи за Аполо. Явно са 100години назад от САЩ
  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "...":

    Не е нужно да спориш ‼️
    Стигаме само едно нещо от изброените да ОБОРИШ ‼️
    Ама понеже НЕ МОЖЕШ‼️
    Реши за да не ставаш С.М.Е.Ш.Е.Н.‼️
    Да ме пишеш за дете‼️
    Дете с внуци😀😀😀😀😀
  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "...":

    Що ли не ти излезе статия къде NASA е поместила Лунния модул с ракетката, с машината с колелцата, със снимачната техника и пр.🤔
    Верно нема смисъл да проверяваш и какво е казал Кубрик ‼️
  • 49 Баце ЕООД

    1 0 Отговор
    Дам, даже направиха римейк на първия филм... Този път с Чанинг Тейтъм
  • 50 ...

    1 1 Отговор
    Аз та размазах бе човек. На един въпрос не отговори. Все се опитваш в друга посока да заведеш разговора. Тръмп, подводници, филми, оари, чекове измишльотини никога бе излизали в ТАСС, РИА,КРЕМЪЛ.. ПУТАХ ТЕ КОНКРЕТНО
    КОЙ ДВИГАТЕЛ СА ДАЛИ В СТУДЕНАТА ВОЙНА
    ЗАЩО ТАС ШЕСТ ПЪТИ НЕ ГИ ОПРОВЕРГАВА В СТУДЕНАТА ВОЙНА КОГАТО ВСЕКИ НЕУСПЕХ СЕ УМНОЖАВАШЕ ПО 100.
    ЩО СИ НАИВНО БЕ ДЕТЕ (ВИЗИРАМ АКЪЛА ТИ)
    Ба нито един въпрос йе отговори. Те зажтова те наричам С.М.Е.Ш.Е.Н
    ВИ АХИ В ДРУГАТА ПОСОКА, ВИНАГИ НА ВЪПРОС С ВЪПРОС, НО НЕ И С ОТГОВОР.

    Коментиран от #51, #52

  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "...":

    Ти направо се размаза , верно ‼️
    Не написа , че е нямало натовски подводници❗
    Не написа, че едната не е получила щета пи удар под водата и не е изплувала❗
    Не написа, че романите на Жул Верн са на рафта за фантастика но 80% от посоченото в тях вече е реалност❗
    Не написа с какво астронавтите стигаха до МКС ❗
    Не написа нито един факт , ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕШ СМЕШЕН ❗
    А ме караш да анализирам кой и защо е направил или не нещо ❗
    А за стари хора с детски ум си има диагноза, можеш поне нея да си провериш, че пак ставаш СМЕШЕН❗
  • 52 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "...":

    Отивам ДА СЕ РАЗМАЖА на плажа с УЗО и АЙРЯН ❗Гърците отдавна са го практикували ❗
    Ти си пиши домашните преди да дойдеш да спориш ‼️

    Коментиран от #53

  • 53 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кво да очакваш от селянче освен анасон. За пореден път НЕ ОТГОВОРИ. Защото хабер си няма милия.