15 Юли, 2024 21:46 1 341 8

Два кораба са били атакувани край бреговете на Йемен

  • йемен-
  • червено море-
  • море-
  • кораби-
  • ходейда-
  • хуси

От ноември йеменските бунтовници извършват атаки с дронове и ракети срещу корабите, плаващи в Червено море

Два кораба са били атакувани край бреговете на Йемен - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Два плавателни съда са били атакувани в Червено море край йеменския пристанищен град Ходейда, като единият от тях е претърпял щети, предаде Ройтерс, като се позова на британската морска агенция, съобщи БТА.

Плавателният съд е бил на 97 морски мили от Ходейда, когато е бил атакуван от кораб без екипаж, който се е ударил в левия му борд и е причинил известни щети, а от ударения съд се е издигнал слаб дим, съобщи Службата за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO).

И корабът, и екипажът му са в безопасност. Той плава към следващото си пристанище, добави организацията. Три ракети са се взривили край друг търговски плавателен съд, на 70 морски мили от Ходейда, след като по-рано корабът е бил нападнат от три малки плавателни съда, съобщиха поотделно Службата за морски търговски операции и охранителната фирма „Амбри“ (Ambrey). Първата ракета се е взривила около 8 ч. по Гринуич, а другите две са били чути 45 минути по-късно.

По-рано тази сутрин неуправлявана лодка се блъсна два пъти в плавателен съд, а екипажите на две други лодки откриха огън срещу него, съобщи още британската Служба. И плавателният съд, и екипажа са останали невредими и са продължили плаването си, добави „Амбри“. Засега никой не е поел отговорност за нападенията.

От ноември йеменските бунтовници хуси извършват атаки с дронове и ракети срещу корабите, плаващи в Червено море и Аденския залив. Досега те са потопили два кораба превзеха още един, а най-малко трима моряци са били убити. Групировката твърди, че атаките са в знак на солидарност с палестинците, засегнати от войната на Израел в ивицата Газа.

Нападенията разстроиха световната търговия, като принудиха собствениците на търговски кораби да пренасочат плавателни съдове далеч от Суецкия канал, и предизвикаха ответни удари от страна на САЩ и Великобритания от февруари насам. Според доклад на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ най-малко 65 държави и големи енергийни и корабни компании са били засегнати от нападенията на хусите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МОРСКИ ДРОНОВЕ

    23 4 Отговор
    С ТЕХНИТЕ КАМЪНИ ПО ТЕХНИТЕ ГЛАВИ. ЕЙ ТАКА ДА ПОСКЪПВА ЦЕЛИЯ ВНОС НА ЗАПАД.
  • 2 А бе

    6 30 Отговор
    Не знам защо само изкуфелите русофили се радват на тези терористични атаки срещу цивилни, включително и българи. Явно са доста увредени.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Леличката

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "А бе":

    Не знам защо само изкуфелите русофоби се радват на еврейските терористични атаки срещу цивилни в Газа .

    Коментиран от #5

  • 5 Лелче

    6 20 Отговор

    До коментар #4 от "Леличката":

    Това от къде ти хрумна в болния мозък? Само болен путинофил може да се радва на насилие над цивилни и се показва във всяка тема.
  • 6 Фен

    19 4 Отговор
    Ма Маре, ти не чу ли Путя!? Каза ти, щом ще биете по Русия, ние ще дадем оръжие, на когото си поискаме. Ко ривети ся?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    11 0 Отговор
    Умните корабособственици отдавна минават през Южна Африка