17 Юли, 2024 17:02 2 161 12

Скандал в ЦРУ! Бивша служителка е била агент на южнокорейското разузнаване

  • цру-
  • сащ-
  • южна корея

Националната разузнавателна служба на Южна Корея днес заяви, че разузнавателните органи в Сеул и САЩ поддържат постоянни контакти във връзка със случая

Скандал в ЦРУ! Бивша служителка е била агент на южнокорейското разузнаване  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бивш служителка на ЦРУ и висша служителка Съвета за национална сигурност е обвинена, че е бил таен агент на южнокорейското разузнаване, съобщиха от министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес, пише БТА.

Според обвинителния акт, внесен във федералния съд в Манхатън, Сю Ми Тери е приемала луксозни стоки, включително скъпи дамски чанти, и скъпи вечери в суши ресторанти в замяна на това, че е защитавала позициите на южнокорейското правителство по време на медийни изяви, споделяла е непублична информация със служители на разузнаването и е улеснявала достъпа на южнокорейски служители до американски държавни служители.

Тя също така е признала пред ФБР, че е служила като източник на информация за южнокорейското разузнаване, включително като е предала ръкописни бележки от неофициална среща през юни 2022 г., в която е участвала с държавния секретар Антъни Блинкън относно политиката на американското правителство спрямо Северна Корея, се казва в обвинителния акт.

Прокурорите твърдят, че южнокорейски разузнавачи също така тайно са ѝ платили над 37 000 долара за контролирана от Тери програма за обществена политика, фокусирана върху корейските въпроси.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея днес заяви, че разузнавателните органи в Южна Корея и САЩ поддържат постоянни контакти във връзка със случая. Министерството на външните работи на Южна Корея заяви отделно, че не е уместно да коментира случай, който е в процес на съдебно производство в друга държава.

Въпросните деяния са извършени в годините след като Тери напуска работа в държавните институции на САЩ и работи в мозъчни тръстове, където се превръща в изтъкнат експерт по външнополитическите въпроси.

Лий Уолоски, адвокат на Тери, заяви в изявление, че "обвиненията са неоснователни и изопачават работата на един учен и новинарски анализатор, известен със своята независимост и дългогодишна служба на Съединените щати“.

Тери е работила за правителството от 2001 до 2011 г., първо като анализатор в ЦРУ, а след това като заместник-началник на националното разузнаване за Източна Азия в Националния съвет за разузнаване, след което е работила в мозъчни тръстове, включително в Съвета за международни отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре, че не

    20 1 Отговор
    е била служителка на севернокорейското разузнаване, че тогаз жителите на Бангладеш щяха да са потресени...
  • 2 долу сащ

    16 1 Отговор
    ко се пените ве? тука всичките нпо та на америка срещу България, до кого пишат доклади всяка седмица? до папата ли? 35 г ги търпим, така че краварите да видят хубаво ли е змия в пазвата.....
  • 3 Пази ме боже от приятели

    11 0 Отговор
    От враговете сам ще се опазя
  • 4 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Путин е Виновен бре!
  • 5 На държавните служители защо

    6 0 Отговор
    Им плащат в пари с кого се състезават да имат повече пари с престъпниците ли се съзтезават
  • 6 Размяна на реплики в ООН: Товарищ Лавров

    0 13 Отговор
    Размяна на реплики в ООН: Товарищ Лавров, какво животно сте вие?
    ЛАВРОВ ОТВЕЧАЕТ: --- ЛОШАДЬ, ЕСЛИ НЕ ВИДНА КАКАЯ СКОТИНА ЕСТЬ НА МУТРУ МАЮ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Артилерист

    11 0 Отговор
    ЦРУ са най-бандитската организация в света. Всички убийства и опити за убийства на американски президенти участието на ЦРУ е безспорно. С това те нагло заявяват на обществото, че всеки гражданин, включително и президента, може да бъде убит пред стотици хиляди свидетели и да не им се потърси отговорност. Така между впрочем те постъпват и спрямо граждани, правителства и други държави. Затова ги наричат световен жандарм. Спомнете си как излъгаха света в ООН, че Ирак има ОМП и го нападнаха, убиха стотици хиляди иракчани и опустошиха страната им. Това е начин за смръзяване на всеки несъгласен.
    В случая с Тръмп ЦРУ със сисигурност е намесено. Байдън също е знаел. На пресконференция преди покушението Байдън е започнал да разказва неконтролирано!, че Тръмп ще бъде отстранен и когато стигнал как точно ще го направят звукът бил изключен и пресконференцията прекратена. Две сгради имало в района на събитието с Тръмп. На покрива на едната се разположили снайперисти от службите, а другата не е обезопасена. Полицията е сезирана, когато стрелеца се е появил там, но никой не реагира. Осигурена му е минута и половина да заеме позиция и да стреля. Чак когато раненият Тръмп се изправя, стрелецът е убит с първия изстрел от служебните снайперисти...
  • 9 дядото

    6 0 Отговор
    те тези не бяха ли съюзници и приятели,за да се разузнават

    Коментиран от #11

  • 10 Ето защо

    5 0 Отговор
    корейските автомобили надминаха по качество американските
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 За кой ли път

    0 0 Отговор
    Казвам че LG и Панда експрес много добро.
    Само че едните извличат махимум , а други се чудят как работи това. Стигнахме до 25 милиарда оборот заради едни проекти за книга на “старт Трек” началото. Аз не се меся на тези питат какво е това. ???