19 Юли, 2024 12:42 3 968 41

Световната авиация е силно засегната от глобален срив

  • летища-
  • авиация-
  • летище-
  • срив-
  • банки-
  • мрежа-
  • полети-
  • авиокомпания-
  • авикомпании-
  • полет-
  • майкрософт-
  • сащ

В САЩ бе съобщено, че Федералната агенция за гражданска авиация е спряла полетите на авиокомпаниите American Airlines, United и Delta

Световната авиация е силно засегната от глобален срив - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нарушения в работата на авиокомпании и летища заради глобалния ИТ срив, разразил се днес, се наблюдават в редица страни по света, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В САЩ бе съобщено, че Федералната агенция за гражданска авиация (FAA) е спряла полетите на авиокомпаниите "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Юнайтед" (United) и "Делта" (Delta).

В Швейцария компания "Скайгайд" (Skyguide), осъществяваща контрол на въздушния трафик, обяви, че от сутринта е засегната от срива, а авиокомпания "Суис интернешънъл еърлайнс" (Swiss International Air Lines) информира, че засега са отменени два нейни полета - от Цюрих до Берлин и обратно, предупреждавайки за по-нататъшни възможни закъснения и анулирания. Авиопревозвачът допълни, че неговите системи не са засегнати, като смущенията в трафика са повлияни от нарушенията в дейността на партньорски компании и въздушния контрол.

В Германия освен в летището в Берлин, което спря полетите до 10 ч. местно време, за нарушения при определени авиопревозвачи съобщиха и аерогарите в Хамбург и Дюселдорф. Националният превозвач "Луфтханза" (Lufthansa) посочи, че е сравнително слабо засегнат от проблема, но са възможни закъснения и отменени полети.

Смущения в дейността изпитват всички испански летища, съобщи АЕНА (Aena), водещият световен летищен оператор, цитиран от Франс прес. Проблемите са основно на гишетата за чекиране и информация за пътниците.

Френският авиопревозвач "Ер Франс" (Air France) изпитва проблеми при някои услуги. Полетите до и от парижките летища "Роаси-Шарл де Гол" и "Орли", които са основните "входни точки" за Олимпийските игри във Франция, се изпълняват нормално. Мобилното приложение и сайтът на компанията също работят, нарушена е обаче дейността на телефонните платформи за връзка с клиентите.

Нидерландската Ка Ел Ем (KLM), част от групата "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM), обяви, че е трябвало да преустанови "по-голямата част от операциите си, тъй като сривът в информационните технологии е направил невъзможно управлението на полетите". Освен амстердамското летище "Схипхол" проблеми среща и аерогарата в Айндховен, където е отказала системата за автоматично приемане на багаж, съобщава се и за един отменен полет.

В Дания сривът блокира пожарната сигнализация в Копенхаген, скандинавската авиокомпания САС (SAS) също е засегната.

И нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair), цитирана от ДПА и АФП, предупреди за "поенциални смущения в мрежата" заради спирането на глобалната система на трета страна. Днешният полет FR8840 от Берлин (Бранденбург) за Летище София (Терминал 2), изпълняван от "Райънеър", е отменен, сочи информация на сайта на столичния аеропорт.

Унгарската "Уиз eър" (Wizz Air) оповести, че също е засегната, като не са налични уебсайтът и мобилното ѝ приложение, резервационната система, системата за онлайн чекиране и показване на бордна карта, телефонните централи за нови резервации и промени в съществуващи. В съобщение, разпространено до медиите, авиокомпанията призова пътниците да бъдат на летището поне 3 часа преди планирания час на излитане.

За нарушаване на дейността на авиокомпании съобщи и летището в Хонконг. В Индия са засегнати три авиопревозвача - "ИндиГоу" (IndiGo), "Акаса еър" (Akasa Air) и "СпайсДжет" (SpiceJet). В Израел пристанището Ашдод спря обслужването на товари, проблеми има в дейността на централната банка на Израел, националната пощенска служба, болници и здравни учреждения, службите за спешна помощ.

Днешният глобален ИТ срив, свързан с проблеми в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft), засегна медии, търговци на дребно, банки, авиокомпании и телекомуникационни фирми в Австралия и в Нова Зеландия, предаде Ройтерс, посочва БТА.

Най-голямата банка в Австралия - "Комънуелт банк" (Commonwealth Bank CBA.AX - Банката на Общността на нациите) съобщи, че някои клиенти не са успели да преведат пари поради срив в операциите по услугата. Националната авиокомпания на Австралия "Куонтас" (Qantas) и летището в австралийския град Сидни съобщиха, че има забавени полети, но самолетите все още летят. Полицията на щата Виктория съобщи, че някои от вътрешните ѝ компютърни мрежи са засегнати от срива, но спешните служби работят нормално. Работата на редица медийни компании също е била възпрепятствана, уточнява Ройтерс.

"Подобно на редица други организации глобалните проблеми, засягащи "Краудстрайк" и "Майкрософт", спират действието на някои наши системи", каза говорител на телекомуникационната компания "Телстра" (Telstra). "Проблемът блокира комуникацията на някои наши клиенти и ние им благодарим за търпението", казват още от фирмата. Ройтерс обяснява, че при позвъняване на телефон на отдела по техническа поддръжка на "Краундстрайк" се е включил запис, в който се обяснява, че компанията е в течение на сигналите за сривове в софтуера "Уиндоус" (Windows) на "Майкрософт", свързани със сензорите му "Фалкон" (Falcon), но в телефонното съобщение не е била спомената Австралия.

Засега няма информация, която да предполага, че сривът е свързан с пробив в киберсигурността, гласи изявление на националната координаторка на киберсигурността на Австралия - генерал-лейтенант Мишел Макгинес, публикувано от нейната канцелария в социалната платформа "Екс".

"В течение на съм на широкомащабния технически срив, засегнал редица компании и услуги из цяла Австралия този следобед", се казва в изявлението на Макгинес, в което не се споменава "Краудстрайк". "Нашата текуща информация е, че този срив е свързан с технически проблеми в софтуера на трети страни по случая, наети от засегнатите компании", се казва още в изявлението.

Говорител на парламента на Нова Зеландия - Камарата на представителите, заяви, че и нейните компютърни системи са засегнати. Държавната телевизия на страната Ей Би Си, обяви, че при нея има "мащабен срив в мрежата", без да посочва причина.

В запис, излъчен по телевизия "Скай Нюз Австралия" (Sky News Australia ), чиито редовни предавания бяха прекъснати, кореспондентът Том Конъл обяснява, че не се предполага, че сривът е резултат от хакерска атака. "Нашите компютри, нашите системи изключиха, всички неща, които прави "Скай Нюз", блокираха, както е всъщност в много други големи компании по света", каза той.

Репортер на Ройтерс видя съобщения за грешка в платежните системи във веригата за хранителни стоки "Харис Фарм" (Harris Farm) в Сидни днес.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    12 50 Отговор
    Добре, ме нашите руски самольоти да аналогови.

    Коментиран от #9

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    81 3 Отговор
    Данни за Китай и Русия що ли няма 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #5

  • 3 Айдар атеш марийка миризливка джамбаз

    54 4 Отговор
    Още 28 пъти я пуснете тази новина

    Коментиран от #13

  • 4 Байдън

    48 1 Отговор
    е с корона , не го засяга хвърченето !

    Коментиран от #39

  • 5 456

    58 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Заради санкциите. Те си създадоха отделни комуникации.

    Коментиран от #12

  • 6 И ний ся ко?

    40 3 Отговор
    Да си разплетем чорапите ли?

    Коментиран от #16

  • 7 Коце

    34 2 Отговор
    Тук всичко е с изтекла годност и новини и тролове.
  • 8 Най-после

    53 13 Отговор
    Давайте братушки, с вас сме. Сащисаните искат конфронтация, получават я!

    Коментиран от #23, #25

  • 9 Лопаткин

    51 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Модернии евро технолонии ...
  • 10 Баце ЕООД

    39 3 Отговор
    Сащ могат да ми фанат Българският. Амин
  • 11 Криле

    50 0 Отговор
    На Райън еър и Уиз не им трябва срив в системите , за да отменят полети или да закъсняват и даже да не те уведомяват. Те постоянно са в срив, ама в главите и организацията. Оставиха всичките авиокомпании да си правят каквото искат и както си искат и те се гаврят с пътниците. Всички авиокомпании от Европа. Виж азиатските се съобразяват. Абе важно е да сме либерални и да текат паричките към компаниите и евродепутатите. Те използват чартъри.
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    С чиповете от перални , нали 😉
  • 13 пешо

    43 3 Отговор

    До коментар #3 от "Айдар атеш марийка миризливка джамбаз":

    нямат друга , но след 20 минути ще пишат че Русия е виновна

    Коментиран от #37

  • 14 Помпе дюзе

    44 3 Отговор
    Немските дебилиса озверели от яд тъпатаим държавичка се срива
  • 15 Откровен

    40 5 Отговор
    Направо да си кажем-
    Путин е виновен,с неговата хибридна война срещу запада...!

    Коментиран от #26

  • 16 Не беее...!

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "И ний ся ко?":

    Кой ти ходи в тия жеги с...чорапи...?!?!
  • 17 Хи хи хи

    37 0 Отговор
    Туй ша требе да е вирус, компютърен вирус.

    Потърсете веднага преназначената вчера
    Главна Вирусоложка да ви сложи по два три бустера, на компютрите де.
  • 18 Язе

    18 5 Отговор
    Генерална репетиция за планирания голям срив,и рестарта на световното управление,след което ще се сабудите под диктата на победилият,и така обичан от простолюдието световен комунизъм

    Коментиран от #40

  • 19 питам се

    18 1 Отговор
    а доставките на дюнери как са

    Коментиран от #27

  • 20 Как така две компании държат

    21 0 Отговор
    Софтуера и киберсигурността
    Това е все едно да се премахнат имената на фирмите превозвачи и да се казват двете имена на Боинг и Еърбъс трябва да има обръчи от фирми и конкуренция за да има повече сигурност
  • 21 излиза че най скъпата индустрия в света

    31 0 Отговор
    е най крехка и ненадеждна
  • 22 да освобождават служителите в

    15 5 Отговор
    неплатен отпуск ,както се прави в модерната европейска република българия
  • 23 Язе

    12 11 Отговор

    До коментар #8 от "Най-после":

    Не сънувай спасение от братушките ти.!!!Този път спасението ще е по единично и в ръцете на самия давещ се.Който има интелекта и умението ще оцелее ,другите ще се самоизбиват и изяждат от глад,за да се роди от пепелта новия световен ред.!!
  • 24 хммм

    22 2 Отговор
    Срив в главата на Байдън!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ивайло Мирчев!

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Откровен":

    Напълно съм съгласен с теб...!
  • 27 Ти остави дюнерите...

    18 0 Отговор

    До коментар #19 от "питам се":

    Ами ко ши прайми без...банани,в нашата...Бананова Република...!
  • 28 Хм...

    19 4 Отговор
    Путин е виновен. От дойче веле и униан са го видели да разпраща собственоръчно вируси с ирански дронове. Имат и снимки.
  • 29 ДОКИ

    4 5 Отговор
    Не Путин, това го правят гербовете.
  • 30 Изкукуригал

    21 3 Отговор
    Тоя гаден Путин спре им интернета.
  • 31 Софиянец

    21 5 Отговор
    Простите кравари ги чакат още много страдания, това е само началото!
  • 32 Репетиция

    22 1 Отговор
    преди деня на големия обир или така нареченото зануляване.Изтриват се всички файлов и архиви на гражданството и пиете една студена вода.Вчера имах,днес нямам нищо.
  • 33 Лаборатория Касперски

    18 1 Отговор
    нещо поданиците на свещената крава пострадаха а
    и то само ден след като напуснахме обора
  • 34 И МНОГО ПЛАТФОРМИ ЗА

    16 0 Отговор
    ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ И ЛОНДОНСКАТА БОРСА СЪЩО ПОСТРАДАХА. ЗАГУБИТЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ НА СКРОМНИТЕ НАД 100 МИЛИАРДА ЕВРО.
  • 35 Сатана

    10 0 Отговор
    Това само един ден след уж преизбирането Урсула .... :D
  • 36 Някой да не си мисли

    5 1 Отговор
    Че зад тази каша стои Путин
  • 37 Ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "пешо":

    Напротив.Поне два пъти я пускат.Стрес тест като при Ковида.
  • 38 Укр@инската посланичка

    5 0 Отговор
    Ето защо не дойдоха кеФ16. Провалиха ни контранаступа тия китайски компютри
  • 39 Тошко укр@йнски

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Байдън":

    Той не хвърчи, той пада по стълбите, обратното е
  • 40 Ще сесъбудиш

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Язе":

    Седната ръка в цокалото
    Другата в устстата
  • 41 2024

    0 0 Отговор
    Това е новият дотком пукане на балон