1 Август, 2024 17:55 1 320 11

Кои лидери на Хамас са били обект на опити за убийство?

  • хамас-
  • фатах-
  • хизбула-
  • израел-
  • мосад-
  • шин бет

Ето списък на палестинските лидери и функционери, станали мишена на най-мощната и усъвършенствана армия в Близкия изток

Кои лидери на Хамас са били обект на опити за убийство? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военният ръководител на "Хамас" в Газа Мохамед Дейф e убит при израелски въздушен удар в района на Хан Юнис на 13 юли след преценка на разузнаването, съобщиха израелските военни, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че неуловимият Дейф е оцелял след седем опита за убийство от страна на Израел.

Смята се, че Дейф е бил един от организаторите на нападението срещу Израел от страна на палестинското ислямистко движение на 7 октомври миналата година, което предизвика войната в ивицата Газа, продължаваща вече десети месец.

Ето списък на палестинските лидери и функционери, станали мишена на най-мощната и усъвършенствана армия в Близкия изток.

Яхия Аяш

Неуловим ръководител на ислямски бойци, който стои зад вълната от палестински самоубийствени атентати, наречен "Инженера, е убит в управляваната тогава от Организацията за освобождение на Палестина ивица Газа. Той умира на 5 януари 1996 г., когато неговият мобилен телефон се взривява в ръцете му.

Халед Мешаал

Бившият лидер на "Хамас" Халед Мешаал стана известен в по света през 1997 г., след като израелски агенти му инжектираха отрова на улицата пред неговия офис в йорданската столица Аман.

Ахмед Ясин

Израел уби съоснователя и духовен водач на "Хамас" шейх Ахмед Ясин при ракетен удар с хеликоптер на 22 март 2004 г., когато той напусна джамия в град Газа. Израел се опита неуспешно да го убие и през 2003 г., когато той беше в дома на член на "Хамас" в ивицата Газа.

Абдел Азиз ал Рантиси

При израелски ракетен удар от хеликоптер по автомобил в град Газа на 17 април 2004 г. беше убит лидерът на Хамас Абдел Азиз ал Рантиси. Убити са и двама от телохранителите му.

Аднан ал Гул

Главният атентатор на "Хамас" Аднан ал Гул беше убит при израелски въздушен удар в град Газа на 21 октомври 2004 г. Гул беше вторият човек във военното крило на "Хамас".

Низар Раян

Духовник, смятан за един от най-твърдолинейните политически лидери на "Хамас", беше призовал за подновяване на самоубийствените атентати в Израел. Две от четирите му съпруги и седем от децата му бяха убити при бомбен атентат в бежанския лагер в Джабалия на 1 януари 2009 г.

Салех ал Арури

При израелски въздушен удар с дрон по южните предградия на Бейрут на 2 януари 2024 г. беше убит Салех ал Арури, заместник-лидер на "Хамас" и основател на военното крило на палестинското ислямистко движение - бригадите "Изедин ал Касам".

Исмаил Хания

В ранните часове вчера в Иран беше убит Исмаил Хания, съобщи палестинското ислямистко движение. Корпусът на гвардейците на иранската революция потвърди смъртта на Хания часове след като той присъства на церемонията по полагане на клетва от новия президент на Иран Масуд Пезешкиан.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пламен

    1 9 Отговор
    Август дойде.

    Тежък месец за цяла България.

    Преди 19 години подъл изстрел прекъсна живота на Жоро Илиев.

    Жоро, ти си братко мили - приятелите ти от ВИС-2 винаги те помнят!

    "Спомени и сълзи останаха след теб...
    Жоро Илиев, ти братко мили!"


    Следващата година ще бъде 20 години, тъй като няма скъп наш приятел и водач. Но ние ще го помним до смърт!

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българка

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "СТАМАТ МАГАPЕТО":

    В момента все едни, че България е във война... Взривове, палежи, пожари, ...вече взривове в 4 фирми,. Една държава-агресор ни обяви за вражеска. А шефът на парламента ий директно заплаши България с активиране на руските клетки тук. И в същото време нищо не е предприето за РЕАЛНИ РАЗСЛЕДВАНИЯ, а ни баламосват счовешка грешка, производствени аварии, климатични промени.....
    ЗАЩО НЕ СЕ ГЛАСУВА НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА АНКЛАВА КАМЧИЯ. Защо не се ревизират и закрият хилядите руски фирми, които не плащат данъци...........

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 5 Европеец

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Щом ти е толкова мъка иди при него, вечно ще бъдете заедно....
  • 6 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Кога те сkопиxa,та стана от женски род?
  • 7 Давай другия списък

    2 0 Отговор
    На тези, които още не са убити.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Атеш айдар марийка-миризливка джамбаз

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Слава Україні! Героям слава!

    Коментиран от #10

  • 10 БЕЛЯТА

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Атеш айдар марийка-миризливка джамбаз":

    Ти пък, кога смени резбата.
  • 11 НАБЛЮДАТЕЛ

    5 1 Отговор
    Думи нямам за заглавието. При МОСАД няма опити за убийство. След вземането на решение може да се смята че убийството е факт. Вземането на решение е достатъчно аргументирано и потърпевшите са извършили достатъчно убийства за да не ги съжалява никой на тоя свят