5 Август, 2024 14:31 2 398 18

Протестиращи в Бангладеш щурмуват резиденцията на премиера след кървави сблъсъци

  • бангладеш-
  • протестиращи

Според Reuters и Sky News премиерът Шейх Хасина е подала оставка и е избягала заедно със сестра си в Индия с хеликоптер, за да "намери защита“ извън официалната си резиденция.

Протестиращи в Бангладеш щурмуват резиденцията на премиера след кървави сблъсъци - 1
Снимкa: БГНЕС

Протестиращи в Бангладеш нахлуха в официалната резиденция на премиера Шейх Хасина след ожесточени сблъсъци, при които досега са загинали над 100 души. Отбелязва се, че малко преди това тя избяга в съседна Индия, съобщава вестник BILD, цитирано от Фокус.

Местни телевизионни канали показаха кадри на хиляди хора, които нахлуват в правителствения дворец в столицата Дака. След това започват да празнуват "победата си“ пред камерите на журналистите.

Според Reuters и Sky News премиерът Шейх Хасина е подала оставка и е избягала заедно със сестра си в Индия с хеликоптер, за да "намери защита“ извън официалната си резиденция. Първоначално Хасина планирала да запише реч за гражданите на страната, но не ѝ останало време.

Главнокомандващият армията на Бангладеш Вакер Уз Заман обяви, че след оставката на премиера ще бъде сформирано временно правителство. "След ползотворни дискусии с всички политически партии, ние решихме да сформираме временно правителство“, цитира Dhaka Tribune думите му.

Масовите протести в Бангладеш започнаха през юли, когато студентите протестираха срещу въвеждането на квотна система при разпределението на длъжностите за държавната служба.

По време на протестите полицията задържа около 10 000 души. С течение на времето хора от различни сфери, включително знаменитости, се присъединиха към студентските демонстрации. Солидарност с демонстрантите изразиха и 47 компании от жизненоважния за икономиката на страната текстилен бранш.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    32 4 Отговор
    Скоро и в България.

    Коментиран от #9, #17

  • 2 В Русия и у нас

    22 12 Отговор
    Да взимат пример от Бангладеш. Така се прави с мутри, тикви и болшевишки чугунени кратуни

    Коментиран от #3, #4, #10

  • 3 Тарас Майданов

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "В Русия и у нас":

    Вземайте пример от нас ! Слава !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Виждате ли

    16 1 Отговор
    Как става номера със самозабравилите се мафиоти, които ни управляват
  • 6 Българина

    15 0 Отговор
    В България това не може да се случи .Резиденциите на нашите управници са в чужбина !
  • 7 дон

    12 1 Отговор
    И тиквата крадлива от Банкя по същия начин избяга от София по време на протестите. От тогава не смее да се покаже публично в града защото ще бъде засипан с градска любов, а той е Нарцис и няма да го преживее.
  • 8 Коко

    15 3 Отговор
    Айдеее и Бангладеш ни минаха.Ние държим първо място за най робско стадо.А на всяко стадо съдбата е една и съща стригане доене и кланница.
  • 9 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Скоро и в Харвард.
  • 10 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "В Русия и у нас":

    И в нацисткият Каганат.
  • 11 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оксана от Варшава":

    Слава на билдербергите и равините.
  • 12 ясновидец

    11 2 Отговор
    Ние сме неспособни да направим истински протест , който да промени качествено живота ни . Над 2 милиона се евакуираха от държавата .Тук останахме тези които смятаме , че имаме отговорност към възрастни родители и деца .Трябва много сила и наистина голяма отговорност да остане човек тук и да отстоява държавата ни с малките ежедневни неща които прави . Вече че нярвам , че можем изобщо да потърсим отговорност на всички управници за последните 34 години .Ако народа получи възмездие за всичките кражби , това ще бъде спусък на обединение на цялата нация и може би тогава българина ще разкрие потенциала си . Протестите ни вече не вършат работа , или революция или нищо .
  • 13 Тома

    11 0 Отговор
    При нас чакат профсъюзите и партиите да организират протеста на народа а те са мафията и това е абсурт това да се случи.Иначе ние се праскаме за по умни от Бангладеш
  • 14 фикс

    1 1 Отговор
    20 години, вкопчена във властта! Сещам се и за едно друго човече.
  • 15 Политкоретен

    2 1 Отговор
    "Солидарност с демонстрантите изразиха и 47 компании от жизненоважния за икономиката на страната текстилен бранш." Вече ми стана ясна цялата революция какво представлява. А на вас?
  • 16 Един

    3 0 Отговор
    Бангладеш е просто по-голяма Максуда, или Столипиново. Който не вярва, да отиде да види...успех и приятно прекарване.
  • 17 За какво ще е бунта?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    В България квотите за АБПФК и тяхната челяд паднаха преди 35 години
  • 18 А ТУКА КОГА

    0 0 Отговор
    .....