12 Август, 2024 14:18 1 416 5

Какво са Персеидите и как най-лесно можем да ги видим

  • космос-
  • персеиди-
  • метеорен поток-
  • земя-
  • вселена-
  • звезди-
  • метеорит-
  • небе-
  • метеоритен дъжд

Какво се знае за този феномен и как най-лесно можем да му се насладим?

Какво са Персеидите и как най-лесно можем да ги видим - 1
Снимка: Shutterstock

Човек винаги е бил запленен от нощното небе и особено от падащите звезди. Смята се, че те носят късмет. Наблюдението на звездите играе важна роля в почти всички култури. В повечето случаи този природен феномен се е смятал за проява на нещо божествено. През 2024 г. най-обилното наблюдение на падащи звезди е в момента - между 11 и 13 август. В нощното небе сега могат да се наблюдават до сто летящи звезди на час.

Какво представляват Персеидите?

Това, което наблюдаваме в момента, са Персеидите - ярък метеоритен дъжд, който се появява всяка година през август от съзвездието Персей. Повечето от тях напълно изгарят в атмосферата, но въпреки това експертите смятат, че всяка година на Земята падат около 2 000 тона отломки от метеорити.

Персеидите се появяват, когато Земята преминава през шлейф от частици, оставени от кометата 109P/Swift-Tuttle, открита през 1862 г. Тя е огромна - диаметърът на ядрото ѝ е около 26 км, което е почти три пъти повече от размера на астероида, убил динозаврите. Но учените смятат, че през следващите хиляда години сблъсък със Земята е изключен. Яркото сияние се дължи главно на високата скорост на трохите от космоса: Персеидите навлизат в земната атмосфера със скорост до 50 километра в секунда, като компресират и нагряват въздуха дотолкова, че той започва да свети.

Как най-лесно да ги видите?

Потърсете наистина тъмно място, далеч от светлините на града. Търсете в небето следи от светлина върху голяма площ - за предпочитане на североизток. Нямате нужда от увеличение, за да видите падащите звезди - можете спокойно да им се насладите и с невъоръжено око.

Важно е да не бързате, а и да не гледате яркия екран на мобилния си телефон, докато се опитвате да видите падащите звезди. Очите имат нужда от половин час, за да свикнат напълно с тъмнината. Всеки път, когато гледаме ярка светлина, това пречи на очите ни да превключат напълно на този "нощен режим”, който е вграден в тях.

Още един съвет - бъдете нащрек рано сутрин. Персеидите образуват издължен облак кометен прах, през който Земята прелита всяко лято. По време на този полет Земята естествено продължава да се върти около себе си. А в ранните сутрешни часове тя се е завъртяла дотолкова, че можем да гледаме директно в приближаващия облак от кометен прах. Ето защо повечето падащи звезди могат да се видят точно преди зазоряване.

Мина Киркова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи.... ТИКВЕНЯКЪТ

    0 0 Отговор
    Отива е кучешки Гараж Вече
  • 2 Тръмп Президент....

    0 0 Отговор
    Тиквата храна на Гудетата в Белене 2.0

    Коментиран от #3

  • 3 ю ка ка

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп Президент....":

    Боко и Тръмп са "първи приятели". Гледай в Ютюб видеото, Боко на гости в Белия дом. Обяснява на Тръмп че ще купуваме ескадрили Ф-35 и оня вика:"браво, браво, но защо само две!? Още купете! Още две купете!"

    Та ние няма да живем по-добре нито с Тръмп, нито с Камала, ни с Байдон.
  • 4 Факт

    0 0 Отговор
    Снощи нямаше.
  • 5 Европейското семействo

    0 0 Отговор
    Искате ли да имате "куртизанка" във Вашето семейство?