Тема: Украйна

21 Август, 2024 16:04 856 4

Сделка с "Хамас"? Бенямин Нетаняху не е оптимист

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • яхия синуар-
  • хан юнис

Настоящата война в Газа започна на 7 октомври 2023 г., когато въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха в израелските общности, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 заложници, според израелските данни

Сделка с "Хамас"? Бенямин Нетаняху не е оптимист - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху във вторник призна, че не е сигурен, че ще се постигне сделка с палестинската групировка "Хамас", съобщава The Times of Israel.

Това са заявили семейства на заложници, които са се срещнали с него.

Още новини от Украйна

Един от роднините, които участваха в срещата, Звика Мор, чийто син Ейтан е пленен в Газа, каза след това на еврейските медии, че впечатлението му е, че Нетаняху "не вярва, че ще има сделка".

Мор казва, че той и колегите му от твърдолинейните форуми Gvura и Tikva, които представляват семейства на някои убити войници и някои заложници, изразиха загриженост относно сделката, която в момента се договаря.

Нетаняху е повтори по време на срещата, че ако сделката бъде сключена, тя ще "защити интересите на Израел". Те казват, че премиерът е казал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по време на срещата им вчера, че "Израел няма да напусне коридора Филаделфи и коридора Нецарим при никакви обстоятелства".

Припомняме, че Израел откри телата на шестима заложници от района на Хан Юнис в южната част на Газа през нощта, според изявления на военните и кабинета на министър-председателя.

Семействата на Ягев Бухщаб, Александър Данциг, Авраам Мундер, Йорам Метцгер, Надав Попълуел и Хаим Пери са информирани

Форумът на семействата на заложниците, организация, която представлява повечето семейства на заложници, поднови призива си към правителството да сключи сделка за освобождаване на заложниците с базираната в Газа палестинска въоръжена групировка Хамас.

"Незабавното връщане на останалите 109 заложници може да бъде постигнато само чрез договорена сделка. Израелското правителство, с помощта на посредници, трябва да направи всичко по силите си, за да финализира сделката, която в момента е на масата", се казва в съобщението.

Роднини на заложниците организираха серия от протести в Израел с тези искания.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на обиколка в Близкия изток тази седмица, опитвайки се да осигури прекратяване на огъня и споразумение за връщане на заложниците между Израел и Хамас.

"Хамас" заяви във вторник, че коментарът на президента на САЩ Джо Байдън, че палестинската групировка се оттегля от споразумението за прекратяване на огъня в Газа с Израел, е "подвеждащ".

Байдън, отговаряйки на въпроси относно споразумението за прекратяване на огъня, каза: "Израел казва, че могат да го изработят, подготвени са. Но ми казаха, че "Хамас" сега се оттегля".

Докато се качваше на самолета, след като изнесе реч на Националната конвенция на Демократическата партия в Чикаго в понеделник, той добави: "Остава да видим. Ще продължим да настояваме".

"Хамас" каза, че изявленията на Байдън не отразяват истинската позиция на движението, което твърди, че е искало да постигне прекратяване на военните действия.

Настоящата война в Газа започна на 7 октомври 2023 г., когато въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха в израелските общности, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 заложници, според израелските данни.

Оттогава израелската армия изравнява срина големи части от палестинския анклав, прогонвайки почти всичките му 2,3 милиона души от домовете им, предизвиквайки смъртоносен глад и болести и убивайки най-малко 40 000 души, според палестинските здравни власти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хамас бяха в Масква

    4 1 Отговор
    10 дена преди атаката. Путин даде зелена светлина за да отвлече САЩ от Украйна.
  • 2 Българин

    7 1 Отговор
    "Оттогава израелската армия изравнява срина големи части от палестинския анклав, прогонвайки почти всичките му 2,3 милиона души от домовете им, предизвиквайки смъртоносен глад и болести и убивайки най-малко 40 000 души, според палестинските здравни власти." Как е възможно да се напише това за армията, която в България представяха не просто като хуманна, а като най-човеколюбивата на света?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САЩ

    1 0 Отговор
    Сус езраел ки станува нешчо ки го вим..