23 Август, 2024 13:15 4 071 11

Спор между Израел и Египет блокира преговорите с Хамас

  • израел-
  • египет-
  • хамас-
  • блокира-
  • преговори

"Има криза на недоверие между Израел и Египет“, призна пенсионираният израелски генерал Израел Зив пред американски вестник.

Спор между Израел и Египет блокира преговорите с Хамас - 1
Снимка: БГНЕС

Неочакван спор между Израел и Египет усложнява преговорите с палестинската групировка Хамас, предава Фокус. Причината за напрежението е искането на Израел да установи постоянен контрол върху южната граница между Газа и Египет, което предизвика остра реакция от страна на Египет, който категорично отрича съществуването на подземни контрабандни маршрути под т.нар. Филаделфийски коридор, използвани от Хамас.

Израелска делегация в момента преговаря в Кайро за споразумение за прекратяване на огъня, съобщи говорител на израелското правителство. Според източници, делегация от САЩ също е пристигнала в Кайро, за да продължи преговорите.

Позовавайки се на един от членовете на израелската делегация, вестник Haaretz пише, че преговарящият екип се подготвя за възможна среща на върха в неделя, ако "Хамас покаже признаци на движение".

Египет, Катар и САЩ действат като посредници между Израел и Хамас, тъй като двете страни не преговарят директно помежду си. Част от преговорния процес включва и обсъждане на освобождаването на израелски заложници, задържани в Ивицата Газа.

Преговорите обаче са възпрепятствани от неочаквания спор между Израел и Египет. Израелските власти настояват за установяване на постоянен контрол върху южната граница между Газа и Египет.

Според израелската армия, няколко тунела на Хамас минават под Филаделфийския коридор, като Израел настоява за контрол с цел предотвратяване на контрабандата на оръжие. Египет от своя страна отрича съществуването на такива подземни контрабандни маршрути.

"Има криза на недоверие между Израел и Египет“, призна пенсионираният израелски генерал Израел Зив пред американски вестник.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    20 9 Отговор
    Господин Нетаняху е Масов Убиец.

    Коментиран от #9

  • 2 ПЕНКО

    16 11 Отговор
    ХАМАС -ХИЗБУЛА И ХУСИТЕ ---ТРЯБВА ДА УДАРЯТ - Г НУ С НИТЕ ЦИ ОНИСТИ В РАФАХ --НЕ МОЖЕ СЕМИТИТЕ ДЖАНГЪЛИ - ДА КАНТРОЛИРАТ ГРАНИЦАТА С ЕГИПЕТ !!! САШ УДАРИХА В СИРИЯ И ИРАК --ЗАЩОТО В САЩ НА ВЛАСТ СА ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ / ЗА СМЕТКА НА " БАЩИТЕ СЪЗДАТЕЛИ " - БРИТИ -ИРЛАНДЦИ - ИТАЛИАНИ -РУСНАЦИ -ФРАНЦУЗИ !!!!!!!!!!! ЕЕХ КУ -КЛУКС-КЛАН !!!!!!!!!!!!!
  • 3 Евро31

    3 11 Отговор
    Израел стана като Русия. Ама то не става. Правят се на интересни пред запада, като забравят че точно той ги създаде.
  • 4 Kaлпазанин

    11 5 Отговор
    Цирка имот двете уж държави ,само и само да се печели време докато не се избие и последния палестинец ,Египет пионка на Англия исраел създадем от пак от Англия
  • 5 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    9 7 Отговор
    Нищо добро от ционистите
  • 6 Свети Валентин

    9 5 Отговор
    Когато фактите говорят и Господ мълчи. Но подлогите на Русия нямат вяра, те са комунисти. Дори и да ги заврят в тези тунели, ще кажат: ,,Добре де, те евреите нарочно са ги прокопала за да дискредитират добрите палестинци"
  • 7 Повече от две коректно е

    5 1 Отговор
    Да се твърди че се водят преговори с хамас
    Хамас е управляващата партия в палестинската автономия
    Когато съединените щати преговарят някъде не се казва че еди коя си държава преговаря с демократическата партия
    Коректно е нещата да се наричат с истинските имена а така се внушава че някаква групировка
    А не държавно образувание
    Води преговорите
  • 8 По-точно

    5 6 Отговор
    Египет иска да продължава да печели от контрабандата на оръжие за хамас
  • 9 Ако господин еврейският премиер

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    Заеме за малко поста президент на Русия войната на Украйна срещу Русия ще приключи много бързо
  • 10 Преговори

    8 1 Отговор
    Ще се водят докато газа не бъде изчистена и от последния палестинец
  • 11 Без име

    4 2 Отговор
    Е,отричат разбира се,но със сигурност има!