4 Септември, 2024 20:02 1 620 27

Защо в Тенеси и учителите ще носят оръжие

  • оръжие-
  • сащ-
  • тенеси

В този щат оръжията са на почит, а законите за тях не са никак строги

Защо в Тенеси и учителите ще носят оръжие  - 1
Снимка: Shutterstock

Щатът Тенеси в САЩ е рай за любителите на оръжие. Всеки може да си го купи, дори хора с психически отклонения. Жертвите от престрелки обаче не са малко. За повече безопасност в час оръжие сега ще носят и ... учителите.

Щатът Тенеси в САЩ се гордее с красива природа - идиличните планини са рай за мнозина. В този щат оръжията са на почит, а законите за тях не са никак строги. Гари Стидъм казва, че е позволено почти всичко - от това да носиш заредено огнестрелно оръжие на обществени места до това, че няма нужда да имаш разрешително, да минаваш проверка или обучение за използването му.

"Хората тук са свикнали с оръжията"

Гари е представител на местната власт. Той не се възползва от тези възможности, но е доволен, че в неговия щат законите за оръжията не са строги. В окръг Съливан, откъдето е той, в местната власт има само хора със сходни възгледи - всички са републиканци.

Гари казва, че хората по тези места са свикнали с оръжията, защото така са отгледани. Той разказва, че е израснал във Вирджиния - съвсем наблизо. “Имахме уроци по сигурност при използване на оръжие и за сигурност при лов. В дома ни винаги е имало оръжия.От невръстна възраст ни учеха да уважаваме оръжието и как да го ползваме безопасно. Това е логичният начин за контрол. Проблемът не са оръжията”, казва Гари.

Оспорван закон

Едно ново изменение в законодателството на Тенеси вече позволява и на учителите да носят оръжие в класните си стаи. Това всъщност беше решение, взето след поредната масова стрелба в училище в САЩ. Тогава републиканското мнозинство в Тенеси прокара оспорвания закон, въпреки че представителите на Демократическата партия призоваваха за по-строги закони за безопасността.

Гимназията “Уест Ридж” има собствен въоръжен шериф. Не всички училища обаче могат да си позволят това. В същото време повечето учители са доволни, че вече могат да внасят оръжие в класната стая. Според учителя Кайл Муур това е добър вариант за защита на всичките 1200 деца, които учат в гимназията. Шерифът на окръг Съливан е по-скептичен в това отношение. “Притеснявам се, че може да се наложи някой, който няма никаква подготовка, да носи оръжие. С „приятелски огън“ могат да се причинят огромни вреди”, казва шерифът Джеф Касиди. “Какво ще стане с оръжието, ако се наложи да се отиде до тоалетна, например? Ще го оставят ли някъде? Къде? Не искаме да излагаме учителите и учениците на допълнителна опасност”.

Въпросът за оръжията разединява Америка

Законодателството за оръжията в САЩ е тема, която разделя американското общество. Глория Джонсън също е учителка. Тя е възмутена от новото законодателство. В цяла Америка има много хора, които споделят нейното мнение, макар в Тенеси тя да е малцинство.

“Няма място на този свят, където носенето на оръжия да е било добро решение на проблема. Не бива изобщо да позволяваме оръжието да влиза в сградата на училищата”, казва Джонсън, която е и делегат на Демократическата партия за Тенеси. “Знае се, че полицаите имат едва 18% точна стрелба при открити престрелки. Нима очакваме от един учител да се справи по-добре от полицаите, които са специално обучени за това?”, пита тя.

Статистиката показва, че Тенеси е сред десетте щата с най-много смъртни случаи, предизвикани от огнестрелни оръжия. Тук дори хората с психически заболявания могат да си купят оръжие без проблем. Гари въпреки това е привърженик на свободната продажба на оръжия. Той смята, че на тези хора просто трябва да се предлага повече психологическа помощ. “Истинският проблем трябва да се разреши, а това е психическото здраве на хората. Трябва да се отворят повече заведения за лечение на ментални заболявания. Проблемът не е в оръжията”, казва той.

Силно емоционална тема

Американската мания по оръжията е безкрайно точещ се проблем без обозримо решение. По време на предизборните кампании той се политизира още повече. Битката е емоционална, а разликите в мненията по въпроса са огромни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    31 4 Отговор
    Щото крраварската ценност дава право на по-добре въоражения.

    Коментиран от #7

  • 2 Л¥ди

    32 5 Отговор
    безмозъчни крави.
  • 3 ХАХАХА

    29 4 Отговор
    ХАХАХА, пазят атлантическите ценности!
  • 4 Българин

    26 4 Отговор
    Дъно! Тотално изтрещяхя и искат и другите да повлечат с тях.
  • 5 Сащ са глупендари

    21 3 Отговор
    Вече и децата трябва да носят оръжие
  • 6 Щото са откачалки

    18 4 Отговор
    Защото тази американска"нация" е оплела жиците тотално..!!!! -пердаши ги ток всяка секунда...
  • 7 АУУУУУ

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето мнение":

    НЕ БЕ, ЩЕ СТРЕЛЯТ ПО РУСКИ ЕМИГРАНТИ 💀💀💀🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #17, #18

  • 8 Сталин

    18 3 Отговор
    "Не виждам много бъдеще за американците в тяхната разложена страна ,те имат своите расови проблеми,проблемът със социалните неравенства . Чувствата ми срещу американизма са чувства на омраза и дълбоко отвращение ,всичко в поведението на американското общество разкрива,че неговата половина е юдеизирана и другата половина негроизирана.Как някой може да очаква такава държава да издържи?"

    Адолф Хитлер
  • 9 Сталин

    12 1 Отговор
    2-ра Поправка на Конституцията на Съединените Американски Щати

    Добре регулирана милиция е необходима за сигурността на една свободна държава,правото на хората да притежават и носят оръжие НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАРУШАВАНО.

    Свободните хора не само трябва да бъдат въоръжени и организирани ,но те трябва да имат достатъчно оръжия и амуниции,за да поддържат статут на независимост от всеки ,който се опита да ги малтретира ,което включва и собственото им правителство.

    Джордж Вашингтон
  • 10 Правилно,

    15 5 Отговор
    Като имат оръжие защо да се напъват да учат децата. Някой познава ли умен американец? Ако има някой, той е мигрант от изтока.
  • 11 ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ

    10 7 Отговор
    В България трябва да разрешат оръжието.

    Коментиран от #14

  • 12 Ха,ха,ха,

    8 3 Отговор
    вместо двойки ще стрелят и който каубой е по-бръз, ще има или двойка или нов даскал. Мале, мале и това било държава!
  • 13 Демократ

    9 3 Отговор
    Тенеси са мъже а в Ню Йорк певали
  • 14 Ха така умен,

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ":

    ама ако оня те изпревари да знаеш че ще брецаш като пръч под ножа.
    И да знаеш, държавата не е прищявка, а инструмент за защита и взаимопомощ.
  • 15 Ако на бг учителите

    6 7 Отговор
    беше разрешено да разстрелват най-некадърните ученици или тези, които слушат чалга в слушалките, нито една копейка нямаше да достигне пълнолетие.

    Коментиран от #23

  • 16 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    12 2 Отговор
    На снимката виждаме "вражеско" оръжие АК,
    защото "прецизните" краварски пушкала след десетия изстрелян пълнител се разпадат...

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аууууу

    5 0 Отговор
    Голям Дженаро съм .нося прашки като DW
  • 21 Б.Б

    5 2 Отговор
    Държава- лудница ! Евангелистки промити мозъци или обикновен фашизъм ( както предпочитате) !
  • 22 Прогимназия

    5 0 Отговор
    И тук трябва да носят. А също и гумена палка, бокс, електрошок и спрей.
  • 23 Яяяяя

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ако на бг учителите":

    Чалгата е евроатлантическа ценност, копейките слушат или мистериите на бълг. Гласове или класика
  • 24 Минувач

    4 2 Отговор
    И учителите с оръжие, хах :-)
    Само си представям сцена - учителят изкарва ученик на дъската да го изпита, слага патлака на масата пред себе си и задава въпроса към ученика, който почва да се поти и да се взира в патлака пред даскала, защото при грешен отговор .... :-)

    Коментиран от #26

  • 25 Ццц

    5 0 Отговор
    Взаимните училища през Възраждането са основани на проста система - по-големите учат по-малките, а даскалът следи процеса с дългата показалка. В щатите, нали са си демократи и все учени хора, също преминават на взаимна система - даскалите ще учат децата на четмо и писмо и, че войната във Виетнам е нещо добро, а учениците ще учат даскалите как да стрелят. Лошото на американците е, че като малки обичат стрелбата, а като големи търсят кой да стреля вместо тях или висят по колесниците на самолетите като круши.
  • 26 Ццц

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Минувач":

    Ученикът също 100 % има патлак. Още от историите за Дивия запад знаем, че не печели по-добрият картоиграч, а по-бързият с пищова. И нищо ново не се е случило и до днес. Е, коне нямат, но за сметка на това пък еволюираха в такива - все с конски интелект са.
  • 27 00001

    1 0 Отговор
    Бог създаде хората, Колт ги направи равни