16 Септември, 2024 04:47 1 373 10

Спряха масова миграция от Мароко към испанския анклав Сеута

  • мароко-
  • испания-
  • мигранти-
  • сеута-
  • ограда

Десетки мигранти са опитали да щурмуват граничната ограда

Мароканските власти попречиха на десетки мигранти да щурмуват граничната ограда, за да стигнат до испанския анклав Сеута, след като в социалните медии се появиха призиви за масов опит за миграция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двата испански анклава на средиземноморското крайбрежие на Мароко - Сеута и Мелиля - имат единствената сухопътна граница на Европейския съюз с Африка. В анклавите се случват вълни от опити за преминаване на мигранти, които се опитват да достигнат Европа.

Мароканските власти съобщиха, че миналата седмица са арестували най-малко 60 души за използване на социални медии за насърчаване на мигрантите да се опитат да преминат масово.

От петък насам мароканските сили за сигурност са разположени в големи количества във Фнидек на границата.

„Това е най-тежкото разполагане на сили за сигурност досега във Фнидек, като властите действат превантивно, създавайки множество контролно-пропускателни пунктове по пътищата към северно Мароко“, заяви Мохамед Бен Айса, местен правозащитник.

По думите му стотици бъдещи мигранти са били отведени с автобуси от Фнидек.

Повечето от мигрантите са марокански младежи, към които се присъединяват по-малък брой мигранти от Африка на юг от Сахара. Много от тях пристигат във Фнидек пеша и се крият в близките гори, за да избегнат властите, казва Закария Разуки, правозащитник от мароканския град.

Мароканските сили за сигурност се опитват да предотвратят пресичането на сухопътната граница и патрулират по плажа, за да попречат на мигрантите да доплуват до Сеута, добави той.

Министерството на вътрешните работи на Мароко не отговори на молбата на Ройтерс за коментар.

Мароко и Испания засилиха сътрудничеството си в борбата с незаконната миграция, откакто през 2022 г. подобриха дипломатическите си отношения.

През първите осем месеца на тази година Мароко е спряло 45 хил. души от незаконна миграция към Европа, според данни на вътрешното министерство.

Миналия месец стотици мигранти се възползваха от гъстата мъгла, за да доплуват до Сеута, съобщи испанската полиция. Засиленото наблюдение на северните граници на Мароко накара все повече мигранти да опитат по-рискования и дълъг атлантически маршрут до Канарските острови.

/АГ/

Източник: www.bta.bg


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Геша

    16 0 Отговор
    Скакалците могат да бъдат спрени само с миниране и картечна стрелба. Или с химически препарати.Друг начин няма.А ако някой случайно се промъкне трябва да има закон лишаващ го от правото въобще да присъства или да кандидатства за нещо на територията на държавата в която е проникнал незаконно.Освен в затвора преди задължителното екстрадиране.
  • 6 Ае копейки

    4 8 Отговор
    Защо никой не бяга при путлер.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Време е!

    5 1 Отговор
    Стреляйте!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 нпо агент

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ае копейки":

    не бягат в Русия, по една причина..там трябва да се работи..а в Европа ти дават пари,храна,жилище и може дори да убиваш жени и деца..и пак ще си добре..господин соросоиден кърлеж..
  • 10 ами

    2 2 Отговор
    чий го дири Испания в Мароко? Върната територията на мароканците и проблемът ще е решен.