22 Септември, 2024 21:22 447 8

Водачът на марксистката опозиция Анура Кумара Дисанаяке е новият президент на Шри Ланка ВИДЕО

  • шри ланка-
  • избори-
  • президент

Той получи около 40 процента от гласове на около 17-те милиона души, които имаха право на глас

Водачът на марксистката опозиция Анура Кумара Дисанаяке е новият президент на Шри Ланка ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Водачът на марксистката опозиция Анура Кумара Дисанаяке бе обявен за победител в президентските избори в Шри Ланка - първите, откакто страната беше разтърсена от финансова криза преди две години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Дисанаяке, ръководител на коалицията "Национална народна сила", която включва неговата марксистко ориентирана партия "Джаната Вимукти Перамуна", получи около 40 процента от гласове на около 17-те милиона души, които имаха право на глас. Президентът на Шри Ланка има петгодишен мандат.

Той оглавява марксистката партия "Джаната Вимукти Перамуна", която е участвала в две предишни неуспешни въстания срещу тогавашната държавна власт - през 1971 г. и през 1988-1990 г.

Саджит Премадаса, лидер на парламентарната опозиция, се нареди на второ място, а досегашният президент Ранил Викремесингхе - на трето, съобщи днес избирателната комисия.

Викремесингхе, който неведнъж е заемал поста на министър-председател, зае президентски пост преди две години, след като Готабая Раджапакса, който бе избран през ноември 2019 г., избяга от страната на фона на протести заради икономическия срив на страната.

Наложи се втори кръг на преброяване, след като нито един от близо 40-те кандидати не постигна необходимото мнозинство от 50 процента от гласовете след първия кръг. За вторият кръг останаха само първите двама кандидати - Дисанаяке и Премадаса, като останалите бяха отстранени от надпреварата.

Ръководителят на избирателната комисия нарече изборите най-спокойните в историята на страната, според в. "Sri Lankan Daily Mirror". Въпреки това няколко часа след гласуването в цялата страна беше обявен полицейски час, за да се запази общественият ред.

Премадаса и Дисанаяке се стремят да предоговорят споразумението с МВФ, който предостави спасителна програма в размер на около 3 млрд. долара. Програмата е свързана със строги условия за икономически реформи и непопулярни икономии.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    6 2 Отговор
    От как Пенчо и жина Му са кмет на Русе ...разбрах че Комунистите са ОПГ .
  • 2 Червендалест

    6 3 Отговор
    Комунистите Родината изграждат..... И народа вярва и припознава.... Славен път Ви чака за на пред!
  • 3 НОвите

    5 4 Отговор
    Руски братя

    Коментиран от #5

  • 4 БРИКС

    6 2 Отговор
    Браво другари !
  • 5 Мухамет Магриб

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "НОвите":

    Харесвам те брат , харесвам европейците .
  • 6 Умен по цялата глава

    2 2 Отговор
    Любопитното е,че Марксизма не вирее в държави, където бедните вече веднъж са ограбили богатите и са станали такива...Сега им е ред и на Шри Ланка...Всеки по реда си бе - не се бутайте!!!
  • 7 Валерата

    2 1 Отговор
    Горко им, комунизмът никого не е докарал далече - вижте пРосия!
  • 8 бат Анура

    0 1 Отговор
    Утре викам двама специалиста от България да ми кажат как да го правя този комунизъм. Костадин Копейкин и Петър Волгин. Ще ги питам също откъде да взема пари, защото тази работа без пари не става. Един друг българин го беше казал. Тодор Живков. Щях да питам Мадуро, но той не е толкова умен като българите. В смисъл въобще не е умен. И българите не са умни, ама не взимат скъпо. Волгин даже работи без пари.