2 Октомври, 2024 13:19 421 7

Косово се обръща към Германия с молба за подкрепа в стремежа си към членство в международни организации

  • косово-
  • германия-
  • молба-
  • подкрепа-
  • стремеж-
  • членство-
  • международни организации

Османи обсъди с германски лидери членството на Косово в НАТО, Съвета на Европа и необходимостта от диалог със Сърбия

Косово се обръща към Германия с молба за подкрепа в стремежа си към членство в международни организации - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Косово Вьоса Османи потърси подкрепа от германски политически лидери за стремежите на Косово да се присъедини към международни организации, включително Съвета на Европа и НАТО, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирано от БТА.

Османи отправи тези искания по време на срещите си с германския външен министър Аналена Бербок и председателя на Комисията по външна политика в германския Бундестаг Михаел Рот.

Косовският президент е на работно посещение в Германия.

След срещите, германската външна служба написа в социалната мрежа "X", че Германия подкрепя Косово „по пътя към ЕС“, като подчерта и ролята на Косово за регионалната интеграция.

„Регионалната интеграция, включително в Западните Балкани, изисква напредък по ЦЕФТА (Централноевропейското споразумение за свободна търговия) и нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. Това обсъдиха Аналена Бербок и Вьоса Османи днес в Берлин“, добавиха от германската външна служба.

Германия настоя Косово да премахне забраната за внос на стоки, произведени в Сърбия, тъй като тя противоречи на принципите на ЦЕФТА, отбелязва Радио Свободна Европа.

Правителството на Косово забрани вноса от Сърбия през юни 2023 г., заявявайки, че той застрашава сигурността на страната и може да доведе до внасяне на оръжие.

Германският посланик в Косово Йорн Роде обаче предупреди, че ако се наложи, балканските страни ще продължат напред към регионално сътрудничество дори без участието на Косово.

„Косово заслужава повече подкрепа“, написа в профила си в "X" председателят на Комисията по външна политика в германския Бундестаг Михаел Рот след срещата си с Османи.

„Косово е обнадеждаващ пример за Западните Балкани заради ясния си ангажимент към демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията. За съжаление, други страни в региона се отдалечават от тези ценности на ЕС“, написа Рот.

По време на срещите, Османи подчерта важността на сътрудничеството между Косово и Германия.

„Германия отдавна е непоколебим съюзник на Косово и на моята среща с министър Бербок потвърдихме важността на нашия ангажимент за сътрудничество в политиката, сигурността и икономиката, което е от взаимна полза“, написа Османи в "X".

Тя добави, че подкрепата на Германия е от съществено значение за всяка стъпка по пътя на Косово към евроатлантическата интеграция.

Косово кандидатства за членство в ЕС през декември 2022 г., но все още не е получило статут на страна кандидат. Междувременно кандидатурата за членство в Съвета на Европа беше отложена заради условието за създаване на Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, отбелязва Радио Свободна Европа.

Международната общност настоява Косово да създаде този съюз, който е част от споразумение между Косово и Сърбия от 2013 г. и който би обединил общините със сръбско мнозинство в страната.

Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на ССО за противоконституционно, тъй като не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.

Сърбия не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 г. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безпристрастен

    5 0 Отговор
    Искат в отанчо отдавна.Ако Европа го проспи,или сложи наколенките пред фаш, после да не се вайка,ако получи нова Газа в пъпа на континента.Сърбите никога няма да са съгласни,да има плътен обръч от неприятелски държави около нея.Шиптура е нагъл и брутален и сега.Влезе ли в съюза,ще запали бурето с барут,не само със сърбите,но и с нашите остри макета, който са се втренчили в българите,а спят и дремят,че шиптурите там са 1/3 от цялото население.Над един милион мюсли десерт.И още 300-350 К ромейци- мюслита.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Ами то Косово си е САЩинска база на НАТО ‼️
  • 3 косово да клекне

    1 1 Отговор
    пред белград, както ние сме приклекнали!
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Косово може, а Каталуня, ЛНР, ДНР, Крим - не може 🤔🤔🤔
  • 5 факуса

    1 0 Отговор
    хи хи,имат най големия сащисан обор на балканите,от кво се жалят
  • 6 цербер

    0 0 Отговор
    Президентката на Косово- Вьоса Османи
  • 7 гръндж

    0 0 Отговор
    Вьоса Османи остани отстрани!