15 Октомври, 2024 18:48 1 180 8

Нов съюз в Африканския рог носи нови рискове в размирния регион

  • хуси-
  • йемен-
  • баб ал мандeб-
  • червено море-
  • африкански рог

В резултат, на фона на войните в Украйна и Близкия изток, той ще стане поредната точка от света, където стабилността е подкопана

Нов съюз в Африканския рог носи нови рискове в размирния регион - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Египет, Еритрея и Сомалия сключиха миналата седмица ново споразумение в областта на сигурността. Това беляза появата на нов съюз в Африканския рог - размирен регион в североизточната част на континента със стратегическо местоположение близо до Саудитска Арабия и Йемен, които се намират от другата страна на Червено море.

Договорът очевидно задълбочава изолацията на Етиопия и повишава рисковете от конфликт, предупреждават анализатори, цитирани от Франс прес.

"Наблюдателите трудно ще видят в новото споразумение за сътрудничество в областта на сигурността нещо друго от антиетиопски съюз", коментира Андрю Смит от компанията за икономически проучвания "Вериск Мейпълкрофт" (Verisk Maplecroft).

Впрочем базираното в Обединените арабски емирства издание "Нешънъл" писа миналата седмица, че президентите на Египет и Сомалия са на посещение в Еритрея в обстановка на повишено напрежение с Етиопия.

Отношенията между Сомалия и Етиопия, които са белязани от проблеми в исторически план, се влошиха още повече, след като Адис Абеба обяви навръх Нова година, че е подписала протокол в областта на сигурността със Сомалиленд. Договорът със сомалийския сепаратистки регион бе осъден от Могадишу като агресия срещу националната сигурност на страната.

Споразумението предвижда Етиопия - втората по площ държава в Африка, но без излаз на море - да получи за период от 50 години 20 километра от крайбрежието на Сомалинед - област, която обяви независимост от Сомалия през 1991 г. Оттогава Сомалия се сближи с Египет - друга граничеща с Етиопия страна, която има спорове с нея. Поводът е изграждането от Адис Абеба на гигантска водноелектрическа централа на река Нил, която според Кайро ще го лиши от така ценни в сухия Африканския рог водни ресурси.

Паралелно, отношенията между Етиопия и Еритрея, която се отдели от голямата си съседка след кръвопролитна война през 90-те години на миналия век, се влошиха още повече в последно време, въпреки че Асмара оказа подкрепа на Адис Абеба в конфликта през 2020-2022 г. с тигрейските бунтовници - заклет враг и на двете иначе враждуващи правителства.

Еритрейските въоръжени сили впрочем са обвинявани в зверства в етиопския щат Тигре.

И така, след безпрецедентна среща в еритрейската столица Асмара, Еритрея, Етиопия и Сомалия се договориха в четвъртък да засилят своите отношения с цел повишаване на регионалната стабилност.

"Историята се повтаря, като Африканският рог се разделя за пореден път на враждуващи зони, с различни външни поддръжници", обобщава главният анализатор за Източна Африка в Международната кризисна група Омар Махмуд, цитиран от АФП.

Андрю Смит определя споразумението като "очакван обрат" в регионалното уравнение, но "въпреки това не по-малко забележителен".

Първите години от управлението на етиопския премиер Абий Ахмед бяха белязани от подобряване на отношенията между Егиопия, Еритрея и Сомалия, припомня той и обръща внимание на резкия завой в позицията на Сомалия, която се е отдръпнала от Адис Абеба в полза на най-големия му регионален съперник Кайро.

"Това споразумение на практика затваря вратата за морските амбиции на Етиопия", обяснява анализаторът. Той отбелязва, че става въпрос по-скоро за "дипломатическа демонстрация, а не за "военна конфронтация", но въпреки това предупреждава, че "подозренията са силни, а комуникацията - слаба", което носи рискове в случай на неразбирателство.

Впрочем Етиопия запазва мълчание по повод договора от Асмара.

"Новият съюз ще (я) подразни, но няма да я изненада", коментира Смит.

Впрочем етиопският премиер предупреди миналия месец, че страната му "ще унижи всеки, който дръзне да я заплашва". Абий Ахмед не спомена конкретни държави. Адис Абеба обаче вече обвини "анонимни фактори", че се опитват "да дестабилизират региона", след като Египет достави военно оборудване в Сомалия в съответствие с постигнато двустранно споразумение.

Междувременно група държави по поречието на Нил, включително Етиопия, вчера обявиха, цитирани от Асошиейтед прес, че е влязъл в сила договор за справедливо разпределение на водните ресурси от басейна въпреки сериозната съпротива на Египет, както и на съседен Судан. АП прогнозира, че в резултат и това споразумение ще предизвика спорове.

Според Андрю Смит договорът от Асмара поражда допълнителна несигурност за бъдещето на мисията на Африканския съюз в Сомалия за борба срещу ислямистката групировка Аш Шабаб. Етиопия играе ключова роля в операцията.

"Потенциалното разполагане на египетски войски, а вече и на еритрейски, означава, че става все по-вероятно Сомалия да окаже натиск за изтегляне на Етиопия в края на годината", отбелязва анализаторът, но допълва, че "ключовият въпрос" е дали тя наистина ще изпълни такова искане.

Омар Махмуд обръща внимание на още един щрих: споразумението от Асмара усложнява посредническата роля на Турция между Етиопия и Сомалия.

Етиопия вероятно ще се почувства заплашена след сключването на новия договор. Това предвещава по-високо напрежение и опити за преразпределение на силите в Африканския рог. В резултат, на фона на войните в Украйна и Близкия изток, той ще стане поредният регион, където стабилността е подкопана. А това е изключително опасно, още повече в момент, когато в Судан вече година и половина бушува кръвопролитен вътрешен конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Войните са
    Кървав
    Бизнес
  • 2 Не е вярно

    1 3 Отговор
    ТЕЛК е кървав бизнес.

    Коментиран от #5

  • 3 Гориил

    6 3 Отговор
    В Москва внимателно проучват баланса на силите и арсенала от влияние. Няма да имате монопол или предимство. Русия не харесва това.

    Коментиран от #8

  • 4 Пак ли САЩ

    7 3 Отговор
    Създават размирици. Няма ли да спрат
  • 5 ТЕЛК

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не е вярно":

    Защо
  • 6 И кво ще стане сега

    3 0 Отговор
    (Египет, Еритрея и Сомалия)..... съвсем ще стане мазало
  • 7 Ха ха ха

    0 3 Отговор
    Нека се избива маймуните
  • 8 Влиянието на Кремъл

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    В региона и възможностите за въздействие клонят към температурата на замръзване на водата по Целзий 😉