23 Октомври, 2024 23:53 684 8

Бенямин Нетаняху: "Хизбула" е подготвяла нападение срещу Израел, дори по-голямо от това на 7 октомври

  • хизбула-
  • хамас-
  • израел-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху

След почти едногодишна размяна на удари с "Хизбула" по границата с Ливан, на 23 септември Израел започна интензивна кампания от въздушни удари срещу бастиони на групировката, последвана от сухопътна офанзива в южната част на страната на 30 септември

Бенямин Нетаняху: "Хизбула" е подготвяла нападение срещу Израел, дори по-голямо от това на 7 октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ливанската групировка "Хизбула" е подготвяла нападение срещу Израел, "дори по-голямо от това на 7 октомври" 2023 г., извършено от "Хамас" от Газа, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху тази вечер, в отговор на въпрос на две френски медии, цитирани от Франс прес, пише БТА.

"На 100 метра, 200 метра от границата (от израелската страна на границата с Ливан - бел. ред.) открихме тунели, построени с цел подготовка за нашествие в Израел, нападение, дори по-голямо от това на 7 октомври, с джипове, с мотори, с ракети и снаряди", подчерта Нетаняху.

"Те (Хизбула) са били в процес на планиране на нашествие", увери той.

В средата на октомври ръководителят на израелското правителство заяви пред френския в. "Фигаро", че в скривалища на "Хизбула" в Южен Ливан са били открити "голямо количество от най-новите руски оръжия".

След почти едногодишна размяна на удари с "Хизбула" по границата с Ливан, на 23 септември Израел започна интензивна кампания от въздушни удари срещу бастиони на групировката, последвана от сухопътна офанзива в южната част на страната на 30 септември, припомня АФП.

Израел твърди, че иска да държи групировката "Хизбула" далеч от границите си и да прекрати ракетните ѝ атаки, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат по домовете си в северната част на територията му. Проиранската група твърди, че действа в подкрепа на "Хамас". Тя откри фронт срещу Израел на 8 октомври 2023 г., ден след безпрецедентната атака срещу Израел, предизвикала войната в ивицата Газа.

Според преброяването на АФП, основано на официални данни, от началото на израелската кампания за въздушни удари на 23 септември в Ливан са загинали най-малко 1552 души. По данни на ООН в страната са разселени около 800 000 души, а според ливанските власти близо 500 000 души са избягали в Сирия.

В края на интервюто си пред топ журналистка от консервативната медия CNews Нетаняху ѝ благодари за ангажимента на нейната медия да се "бори за свобода, тъй като вие се борите за юдео-християнската цивилизация, която е дала толкова много на света и която е подложена на атака от ислямския фундаментализъм".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    1 5 Отговор
    yтpenkaта град Koзлoдyй пykнa ли вече? крайно време е за да може до другия хелуин да му използваме коколяците
    преди това червеите и бръмбарите чистачи...до 1 година само кокаляци трябва да останат. За целта ще се рaзлoжи в парник. От очните дупки ще пъплят червеи и по цялото му рахитично телце.
  • 2 РЕАЛИСТ

    7 6 Отговор
    То пък вие израелците сте стояли и сте гледали, бе. Десет години сте се готвили да слагате бомби в пейджъри и Уоки токита, че не смея да купя вече една играчка на внуците, щото знам ли ви кво сте пъхнали вътре. Като ви знам акъла.
  • 3 Една суверенна държава като Ливан

    6 5 Отговор
    Няма ли право да си строи тунели на собствена територия и да ги пълни с каквото си поиска, с джипове, с мотори, с ракети и снаряди ? А метро има ли право ? Коя точно директива на ООН или международен договор го забранява?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 "северната част на територията му"......

    4 3 Отговор
    И коя точно е тази фантомна част от северен израел където трябвало """""60 000 разселени жители трябвало да се завърнат по домовете си"""" ?????? Във всяка статия това се плющи без да се казва за какво иде реч? "територията му" ама не е "територията му" а става дума за окупирани територии !!!
  • 6 ТаУмВзе

    3 4 Отговор
    Хитлер бледнее, пред Геноцида на Биби!
  • 7 Израел се стреми да окупира още

    4 4 Отговор
    Чужда земя и да създаде нови реалности които просто са абсурдни. Позор е че света го търпи
  • 8 ЖЕКО

    1 0 Отговор
    Обичам шопската салата и мъж да имам под полата.