28 Октомври, 2024 03:44 453 0

Вотът в Уругвай: Левият опозиционер Орси води пред кандидата на управляващите Делгадо

  • уругвай-
  • избори

Вероятно ще е необходим втори тур за определяне на окончателен победител

Вотът в Уругвай: Левият опозиционер Орси води пред кандидата на управляващите Делгадо - 1
Снимка: YouTube

По първоначална информация от екзитполовете след края на изборния ден в Уругвай лявоцентристкият опозиционен кандидат Яманду Орси води пред консервативния си съперник Алваро Делгадо, но вероятно ще е необходим втори тур за определяне на окончателен победител, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според екзитпол на агенция "Цифра" Орси е получил 44% от гласовете, следван с 27% от Делгадо от управляващата коалиция, а младият консерватор Андрес Охеда получава 16%.

Преди изборите Охеда обеща да подкрепи Делгадо, за да попречи на левицата да се върне на власт, ако евентуално бъде отстранен.

Социолозите бяха прогнозирали, че никой от кандидатите за президент вероятно няма да получи повече от 50% от гласовете, което означава, че на 24 ноември ще се произведе втори тур.

Междувременно стана ясно, че по информация от първите екзитполове уругвайците са отхвърлили референдума за реформа на пенсионната система на страната, което ще разсея страховете на инвеститорите и политиците, че икономиката може да пострада.

По данни на местната социологическа агенция "Цифра" 61% от имащите право на глас са отхвърлили предложението за реформа на частната пенсионна система на Уругвай, за увеличаване на пенсиите и за намаляване на възрастта за пенсиониране с пет години до 60 години. Тридесет и девет процента от гласоподавателите са подкрепили референдума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА