Last news in Fakti

9 Март, 2020 08:50 2 244 12

„Маркет Линкс“: Над половината от българите се притесняват от разпространението на COVID-19

  • коронавирус-
  • маркет линкс

55% от гражданите смятат, че институциите не биха се справили с евентуална епидемия, сочат данни на проучване

„Маркет Линкс“: Над половината от българите се притесняват от разпространението на COVID-19 - 1
Снимка: бТВ

56% от българите се притесняват от разпространението на новия коронавирус и какви може да са последствията от евентуална епидемия.

Това сочат резултатите от съвместно национално-представително проучване на bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 997 лица над 18 г., в периода 21 февруари - 1 март по метода на прякото-лично интервю.

За „Тази сутрин“ по bTV социологът Добромир Живков определи за ключово доверието на гражданите в българските институции при потенциална епидемия. По думите му именно в подобни ситуации властите са тези, които управляват кризите.

На въпроса дали институциите са способни да се справят 55% от запитаните отговарят с „не“, а 28% са на мнение, че държавата може да преодолее епидемия. Според социолога върху данните се отразява и ниското доверие на гражданите в здравната система.

В случай на епидемия, хората най-много се притесняват за своето здраве и здравето на близките си, както и от недостига на места в болниците – съответно 72% и 68%.

На трето място стои притеснението от дефицит на лекарства – 65%, следвано от дефицит на основни храни – 53%.

41% от запитаните са с опасения, че може да имат временна загуба на работата си.

Данните на проучването сочат, че 40% от българите смятат умерен вариант на карантина със спиране на учебния процес, но без ограничаване на свободното движение на гражданите за най-удачен вариант при потенциална грипна епидемия.

38% са на мнение, че е нужна пълна карантина със спиране на учебния процес, ограничаване на свободното движение и забрана за напускане на домовете.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курвунделът

    9 4 Отговор
    Местя бърже в другия крачол и пущам србско
  • 2 Изостанала работа

    12 0 Отговор
    Тоз вирус няма ли вече да става 20??? Толкова време стои на 19!!!
  • 3 Алфа Вълкът

    4 10 Отговор
    Притесняват се дъртаците - МУХАХАХАХАХА!

    Коментиран от #6

  • 4 Българин

    5 1 Отговор
    Пия си ракията и неми дреме пийте яжте веселетесе се плющете се нямя проблем
  • 5 Бай Пешо карбуратора

    4 1 Отговор
    Значи 55% не се дезинфектират редовно със скоросмъртница и сега ще страдат
  • 6 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    А на клипчетата от Вухан как пълнят торби с дечица на по 5-6г., 3 в един чувал, как ти звучи? Като дърташки проблем ли? Или младите лекари и сестри лекували хората? Процентно е по-рисково за хора над 60г., но е смъртоносно за всички групи.
  • 7 гост

    6 3 Отговор
    Старх ги е хората, защото у нас са прости хората и нямат елементарно логично мислене. Самият премиер гушка, събира хората на тумби и псува, какво да се очаква от електората му и от индианците? Преди два дни излизам и никой няма с маска, макар че е обявена грипна ванканция, болниците са пълни, и дотам ходих, лекарката ми е с 50 извънредни часа, това никога не е било.Това означава, че щом българите нямат елементарно поведение в такива ситуации представете си при смъртоносна епидемия каква касапница ще стане. Чак днес се усетили да говорят за маски при положение, че по аптеките няма от месец насам, а за вируса се знае от два месеца, един вид неадекватно поведение. Затова ги е страх хората.

    Коментиран от #8

  • 8 чичо

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И що така.То нали Радев каза че няма проблем.
  • 9 Генерал-лейтенант антикомунист

    7 0 Отговор
    И кого да слушаме сега? Учените, докторите, военните, властите, полицията, държавните институции или президентът Радев, който на 3-ти март на връх Шипка заяви, че няма такова нещо като коронавирус и зараза и това е блъф измислен от Бойко Борисов за да не се качат хората на връх Шипка за празненствата, но видите ли те били герои и не и зпълнили заповедта и се качили при него на върха!!?? Този нередовен човек дава ли си сметка, че ако беше нормален психически щеше да бъде сложен и изпържен на електрическия стол и ако се върне смъртното наказание е за разстрел, а не за импийчмънт от българският парламент?? Дава ли си Радев сметка, когато си отваря устата, какво бълва от това място на ''главата му''...??
  • 10 гого

    4 0 Отговор
    попитахме 100 човека кое..... да ви е.а у смешниците....новините най-много създават паника,това им е работата на мисирките ..
  • 11 Иван

    0 2 Отговор
    Ако Не направим като Китай Масовата Карантина,Жална ни Майка...Вижте Италия...Европа е Тръгнала по Този Път,а тва е път Към Ада..
  • 12 Аве Адолф Хайлллл

    2 0 Отговор
    Ха ха , та тя България и без това се превръща в един голям психодиспансер , та сега с тази поредна масова психоза , ще вземе да утеснее диспансерчето ....