Last news in Fakti

10 Март, 2020 11:15 7 302 9

Българин от Шанхай: Ситуацията е овладяна

  • шанхай-
  • коронавирус-
  • димитър владиков

Китай се съживява

Българин от Шанхай: Ситуацията е овладяна - 1
Стопкадър: България он ер

Ситуацията с коронавируса в Китай е овладяна, а страната се съживява. Това заяви пряко от Китай за ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Владиков, директор на българското училище в Шанхай и преподавател в университета „Джаотонг“. Българинът се включи специално за сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“, за да разкаже от първо лице как изглежда страната в момента, след като беше покосена от COVID-19.

„В Шанхай вече втора поредна седмица няма регистрирани случаи на коронавирус. Всеки ден се правят изследвания и няма регистрирани. Тук ситуацията е овладяна и всички очакваме в цялата страна да има същите резултати“, заяви Владиков в „България сутрин“.

По думите му служителите в повечето фирмите са се върнали на работа на 1 март, но в училищата и университетите обучението продължава да бъде дистанционно. Кината и стадионите продължават да са затворени, за разлика от ресторантите.

„Повечето от ресторантите отвориха. На Свети Валентин всичко беше затворено, на 8 март ресторантите работеха“, обясни още преподавателят.

Владиков допълни, че все повече хора могат да бъдат видени по улиците на Шанхай, а фактът, че властта е изпращала смс-и на гражданите със съвети как да се предпазят от новия вирус, е допринесъл за липсата на паника.

„Да си миеш ръцете, да носиш маска, да спазваш хигиена, да ограничаваш контактите - това са неща, които са задължителни и реално работят. Нямаше нито паника, нито страх“, заяви Владиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Преподавателят коментира и икономическия ефект от епидемията от коронавируса в Китай, като отбеляза, че има абсолютен срив на борсовия пазар.

„Един лидер в онлайн търговия буквално беше на нулата, нямаше абсолютно никакви доставки по интернет. Полетите бяха сериозно ограничени, някои авиокомпании все още нямат полети от и до Китай. Някои прогнозират, че ще отнеме години Китай да се възстанови и да заеме отново позициите си преди кризата“, коментира преподавателят.

По думите му в магазините могат да бъдат намерени всякакви продукти с изключение на маски.

„Вижда се в момент на криза колко е важно цялото общество да бъде дисциплинирано и всеки малко или повече се замисля за важните неща в живота. Паниката не води до нищо добро“, заяви Димитър Владиков.

.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    9 9 Отговор
    Тоя мухльо ма успокои!Тръгвам за оргия към Гей бара!

    Коментиран от #8

  • 2 Хечко

    8 12 Отговор
    Фишеци, за да се намали глобалното напрежение! Лошото тепърва предстои!
  • 3 София

    7 8 Отговор
    лъжиииии
  • 4 Миризлив пор

    14 2 Отговор
    Там се наложи карантина, заболелите се отделят а който наруши карантината има сериозни наказания. Тук гледаш заглавие от типа "кмета не може да се оправи с жена дето уж е в карантина, а се размотава по цялото село".
  • 5 мани мани

    11 1 Отговор
    след няколко месеца и са си отново дракона в икономикса! нищо не може да го събори, разбрахте ли уа кравари? но да видим зимъска дали пак няма да се повтори, макар че се съмнявам, по-скоро ще е след няколко години пак тъй подобно нящо ... дори може и с десетилетия да не се случи вече... парен - каша духа! :P краварите с еврейте ще замислят друг пъклен план, т'ва е ясно :) тия два-три месеца някои напрайха яки кинти :) аз пак не успях :)
  • 6 локомотива

    3 4 Отговор
    мите,колко пари ти дадоха за това глупаво изказване.
  • 7 PeakyBlinders

    3 1 Отговор
    Не ходете по проститутки болни са от корона вирус половината.
  • 8 Симеонов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    Отиди при сестра си да те успокои и тя.Аман от олигофрени.
  • 9 Мамят

    1 2 Отговор
    Лъжат