Last news in Fakti

10 Април, 2020 19:23 2 053 1

Covid-19 създаде „безпрецедентна криза“ за правосъдието

  • правосъдие-
  • затвор-
  • съд-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19

Съдилища, адвокати и служители на затвори от Белфаст до Варшава се опитват да адаптират системи, които защитават обществото

Covid-19 създаде „безпрецедентна криза“ за правосъдието - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пандемията от Covid-19 създаде „безпрецедентна криза“ за някои европейски наказателноправни системи, докато властите се опитват да се справят с непредвидени проблеми, предаде АФП.

Съдилища, адвокати и служители на затвори от Белфаст до Варшава се опитват да адаптират системи, които защитават обществото, но се пропукват под натиска на коронавируса.

Много страни се опитват да предприемат сходен подход за справяне с кризата.

Австрия, Великобритания, Германия и Полша са сред тези, които отложиха процеса, като Лондон прекрати нови дела заради социалното дистанциране.

„Covid-19 е безпрецедентна криза в наказателноправната система на Великобритания“, се посочва в документ от 2 април на Съвета на националните полицейски ръководители, който дава препоръки за служителите.

В Северна Ирландия временно ще бъдат освободени 200 затворници заради кризата.

В Полша, в която управляващата дясна партия „Право и справедливост“ въведе спорни правосъдни реформи от 2015 г., мнозинството излежаващи присъди под 3 г. ще бъдат освободени.

Португалия пък помилва затворници по хуманитарни причини.

А в Австрия затворници, които нямат право на посещения, получават по-дълги телефонни и видеообаждания.

„Забраната за визита доведе до известно напрежение. Така че сега им даваме да говорят повече по телефона“, каза Петер Бевц, шеф на австрийски затвор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръмпези

    2 1 Отговор
    И ВИЕ САМО ТЪРСИТЕ ПОВОД ДА СЕ ОПРАВДАВАТЕ , ЧЕ Я ВИРУС Я НЕЩО ДРУГО ВИ ПРЕЧИ ДА СИ ВЪРШИТЕ РАБОТАТА..ОГРАНИЧЕНИ И БЕЗИДЕЙНИ..АХМЕД ДОГАН СИ ВИ ВЪРТИ НА КУТРЕТО...ТОЛКОВА СТРАХЛИВИ УПРАВНИЦИ НАШАТА ИСТОРИЯ НЕ ПОМНИ...