Last news in Fakti

21 Април, 2020 06:29 17 464 28

Коронавирус: белгийската загадка

  • белгия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Въпреки строгите ограничения страната регистрира едно от най-високите нива на смъртност в цяла Европа

Коронавирус: белгийската загадка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коронавирусът е парализирал Белгия. Въпреки строгите ограничения страната регистрира едно от най-високите нива на смъртност в цяла Европа - заразата вече е взела над 5800 жертви. Повече, отколкото в 80-милионна Германия.

Защо една сравнително малка страна като Белгия регистрира едно от най-високите нива на смъртност от коронавирус в цяла Европа? Според някои мнения, причината се крие в това, че Белгия се намира в самия център на Европа, поради което транзитното движение през тази държава преди началото на кризата е било значително по-интензивно, отколкото в други страни. Друг фактор е силното замърсяване на въздуха, което е сходно със стойностите в страни и региони, превърнали се вече в епицентър на епидемията. Към това се добавя и голямата гъстота на населението в Белгия.

Извън контрол

Изброените фактори не са за подценяване, коментира списание "Шпигел", но твърди, че те едва ли могат да обяснят високата смъртност. За пример изданието посочва най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, която макар да е още по-гъсто населена от Белгия, регистрира значително по-нисък брой на починалите от КОВИД-19.

Вирусологът Стивън ван Гухт, който е председател на белгийския Национален научен съвет за борба срещу коронавируса, обръща специално внимание на ситуацията в белгийските старчески домове. "Броят на смъртните случаи в болниците останаха почти непроменени през последните три седмици, но в старческите домове те се повишиха сериозно от началото на април", казва експертът.

Както отбелязва „Шпигел", ситуацията в някои старчески домове междувременно е излязла извън контрол. Списанието цитира ново следване, според което всеки пети обитател на старчески дом в Белгия е заразен с коронавирус.

В тази връзка Стивън ван Гухт изтъква, че "починалите в старческите домове очевидно ги броят автоматично за жертви на коронавируса, дори и да не са изяснени конкретните причини, довели до смъртта".

Вирусологът Марк ван Ранст също критикува тази практика: "Ние броим като жертва на коронавируса почти всеки, който е починал в старчески дом, а там всеки ден умират стотици. Тези случаи влияят съществено на статистиката за починалите от КОВИД-19, а това е глупаво", казва ученият в интервю за германската обществено-правна медия АРД.

Необяснимо висок брой на смъртните случаи

Но дори и да се абстрахираме от еквилибристиката с числата, броят на смъртните случаи в Белгия си остава необяснимо висок, отбелязва АРД в репортаж от Брюксел. В публикацията се обръща внимание и на факта, че случаите на КОВИД-19 са разпространени из цялата територия на Белгия, докато в страни като Холандия например те са концентрирани в отделни региони.

Списание "Шпигел" изброява и други неблагоприятни фактори. Така например през първите седмици от пандемията в Белгия са били извършвани твърде малко тестове за зараза с коронавируса - включително поради това, че здравната система на страната не е разполагала с достатъчно бройки, а и много от белгийските болници са по принцип зле оборудвани. Все пак там засега няма недостиг на интензивни легла и респиратори, с какъвто проблем се сблъскаха други силно засегнати от епидемията региони.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хер Езел Шванц

    51 3 Отговор
    Страхотна снимка.Тя дава отговори на всички въпроси,дори и на незададените!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Станишев Стойнев

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "хер Езел Шванц":

    Подземната икономика на Запада, работна ръка на безценица
  • 3 Жоро

    44 12 Отговор
    Много е просто.Там има много чернокожи и мюсулмани които не са имунизирани с нищо.Затова и 99% от умрелите са от тях.

    Коментиран от #4

  • 4 До Жоро

    41 3 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Ха,а аз си мислех ,че Европарламента наполовина е дал фира.Странно,но политиците не умират.Богове като нашия.
  • 5 Рошко

    14 2 Отговор
    Да на книга и по медий вие от дойче зеле снн ббс може да регистрирате и 50000

    Коментиран от #28

  • 6 Ганьо

    30 8 Отговор
    Държава започваща с Б и завършваща с Я ,не ми я хвали!

    Коментиран от #10

  • 7 Рошко

    10 4 Отговор
    Да на книга и по медий вие от дойче зеле снн ббс може да регистрирате и 50000, покажете ни ги къде как ги погребват изнасяте или горите

    Коментиран от #15, #16, #17, #22

  • 8 HohoBoho

    16 5 Отговор
    Да се учат от Швеция и Беларус, а не от България.
  • 9 NikNay

    28 0 Отговор
    Тоя или тая анонимния който е писал статията да отвори поне атласа и да види къде е центъра на Европа и да види къде е най-големият транзитен трафик . Да беше си направил труда да види колко са заразените и умрелите от вируса в не да пише глурости . . . Аз си мислех, че тия от DW са журналисти в се оказа че и те са мисирки някакви на някой си. . . .
  • 10 NikNay

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    Защо бе, с какво не ти хареса Бавария?
  • 11 Ганьо

    18 1 Отговор
    То не е държава, бе! Виж ,Боливия е ДЪРЖАВА 😀

    Коментиран от #21

  • 12 Петя

    13 2 Отговор
    Не е вярно, че има строги мерки. Улиците и парковете са пълни с хора. Не се спазва никаква дистанция.
  • 13 ФАКТ

    19 1 Отговор
    Белгия е Содом и Гомор на Европа ! За това !
  • 14 357

    27 3 Отговор
    Това е наказание на джендер идеологията която прокарват на Запад.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Виж сега

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    Сигурно ги изнасят. Ковашки трябва да гори нещо все пак, след като му спряха евтиния боклук от Калабрия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 еш па тоа

    8 5 Отговор
    Като видя ''DW'' ,въобще не го чета.
  • 19 да бе да

    6 5 Отговор
    щом е дойче зеле знам че не е истина тия и ббс са най-долните лъжци служещи на евреите които ни унищожават години наред паметник на чичо ади ще е добре да има във всяка столица в европа!!!
  • 20 Behemoth

    6 9 Отговор
    Ми нормално е в демократичните и свободни страни умрелите да са по вече те просто и на управленско и на гражданско ниво нямат рефлекси за ограничения и милиционерщини...никаде по света няма мундир начело в борбата с вируса....само в страната на Барба Ганьос....
  • 21 NikNay

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ганьо":

    Държава е! Имаш Интернет, провери . . . .
  • 22 тома не верни

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    КАКВО ОЩЕ ИСКАШ ДА ВИДИШ БЕ ЧОВЕЧЕ,ЗАДА ПОВЯРВАШ ЧЕ ТОВА КОЕТО Е ВРЬХЛЕТЯЛО СВЕТА НАИСТИНА СЕ СЛУЧВА ,НЕ ГЛЕДАЩЕ ЛИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ОТ ИТАЛИЯ КОЛОНАТА ОТ ХИРМЕТИЧЕСКИ ЗАТВОРЕНИ КАМИОНИ НАТОВАРВАХА КОВЧЕЗИ И ГИ ОТКАРВАХА НЕЗНАЙНО КАДЕ ЗАЩОТО НЯМАШЕ МЯСТО ПО ГРОБИЩАТА ,АМИ ОБЩИТЕ ГРОБНИЦИ С КРЕМИРАНИТЕ.КАКВО ОЩЕ ИСКАШ ДА ВИДИШ.
  • 23 незнайко

    3 2 Отговор
    30 689 km² площ и 11,46 милиона население на Белгия а нашата 110 994 km². и 7 милиона население . ТОВА Е ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА !!! Данните са от Гугъл.
  • 24 colll

    2 3 Отговор
    германките карат много велосипеди и поддържат добра физическа форма, респ. добра имунна защита.
  • 25 ФЕЙК нюз DW

    5 1 Отговор
    ПЪРВИ ЗАРАЗЕНИ В БЕЛГИЯ 13ти МАРТ СЛЕДВА ЧАСТИЧНИ МЕРКИ ЗАТВАРЯНЕ НА УЧРЕЖДЕНИЯ ,РАБОТЯТ УЧИЛИЩА ДО 18ти МАРТ ТЕЗИ 5ДНИ СА ФАТАЛНИ .
    АНГЛИЯ ЗАТЯГА МЕРКИТЕ НА 24МАРТ ТЕЗИ 11ДНИ СА ФАТАЛНИ И НЕОБРАТИМИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 26 фейк 2 нюз DW

    5 2 Отговор
    147,065 Germany-СЪС ТОЛКОВА ЗАРАЗЕНИ ГЕРМАНИЯ №5 В СВЕТА ,НЕ Е ПОДХОДЯЩА ЗА ПОХВАЛА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 М....

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Неграмотник