Last news in Fakti

12 Юни, 2020 08:54 2 912 28

"Системата ни убива": Защо най-застрашените от COVID-19 чакат с часове и обикалят за ТЕЛК?

  • системата ни убива-
  • телк-
  • телк решения

От гражданската инициатива искат удължаване на срока на ТЕЛК решенията и адекватни отговори от министерството на здравеопазването

"Системата ни убива": Защо най-застрашените от COVID-19 чакат с часове и обикалят за ТЕЛК? - 1
Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания от националната гражданска инициатива "Системата ни убива" са възмутени от липсата на адекватни мерки от страна на здравната система е извънредната епидемична обстановка, що се касае до хората с ТЕЛК. Според тях няма отговор и от министъра Кирил Ананиев.

"Удължава се извънредната епидемична обстановка, а най-застрашените от COVID-19 пътуват, чакат с часове, обикалят здравни заведения в условия на засилваща се пандемия. За да обслужат ТЕЛК ли, или за да увеличат броя на леталните случаи?! Преди около месец се обърнахме към министър Ананиев с въпроси по тази тема. Отговор няма", пишат от "Системата ни убива".

Ето и цялата им позиция до медиите, обществото и държавната власт:

Извънредната епидемична обстановка бе удължена с две седмици поради многократно увеличения брой новозаразени с COVID-19 . Безспорно признато е, че най-рисковата група са хора с тежки заболявания, които съставляват и най-големият процент от смъртните случаи. Хората с функционален дефицит принадлежат към тази най-уязвима част от населението. За съжаление тяхното съществуване зависи от решение на ТЕЛК. За да подготвят нужните документи за комисията те са принудени да обикалят многократно немалко здравни звена с различна локация. Така възможността от зараза се увеличава, евентуалните фатални последици – също. Расте рискът за хората от малките населени места, принудени да пътуват по няколко пъти, за да подготвят документацията си. Нараства опасността и за онкоболните, които се явяват най-често на комисии и се нуждаят от най-голям брой документи. Озадачаващо е – все още лични лекари лекуват по телефона, затварят се отделения, възникват нови огнища, удължава се извънредната епидемична обстановка, а най-застрашените от COVID-19 пътуват, чакат с часове, обикалят здравни заведения в условия на засилваща се пандемия. За да обслужат ТЕЛК ли, или за да увеличат броя на леталните случаи?! Преди около месец се обърнахме към министър Ананиев с въпроси по тази тема. Отговор няма. Надяваме се медиите да зададат въпросите по казуса. Надяваме се медиите да ни помогнат в искането за удължаване срока на ТЕЛК-решенията и за адекватни на ситуацията решения. Става дума за предотвратима смърт. Миенето на ръцете няма да помогне.

Майките на деца с увреждания НГИ “Системата ни убива’’


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    23 4 Отговор
    Защо най-застрашените от COVID-19 чакат с часове и обикалят за ТЕЛК? ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ,БЪЛГАРСКА РАБОТА. ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ЧОВЕШКО В БЪЛГАРИЯ Е СТОКА ЗА ПРОДАН. ЗАТОВА. Ако това,в България е здравеопазване,аз съм джингатаец!
  • 2 Законите

    17 5 Отговор
    Трябва да се променят и СоЦИалиЗиРАт! ГЕРБ не вършат работа в това отношение затова трябва да бъдат свалени от власт!
  • 3 работник

    11 19 Отговор
    Стига с тия ТЕЛКове не се наядохте!Напълно безполезни хора храните!А моите родители са с минимални пенсии с по 40 г. трудов стаж!

    Коментиран от #28

  • 4 Ето защо !

    17 5 Отговор
    За да ни УБИЕ системата.
    Аз също съм със степен инвалидност,но не питам ,,защо".
    От нас се иска САМО да даваме на държавата.
    В момента в който вече не пускаш както преди,те натикват в реалност в която жална ти майка.
    Мисирките си драскат,геноцида от държавата си продължава,а диктатора реве
    под път и над път: ние сме нр.1-но.

    Коментиран от #7

  • 5 файчо

    12 2 Отговор
    Алеко Константинов го е написал в "Бай Ганьо":"- Където и да отидеш,все гут морген,все пари искат!".

    Коментиран от #10

  • 6 Защото

    14 4 Отговор
    са отписани , защото тези хора струват , а не им носят пари ! Защото човешкия живот и достойнство за тях нямат стойност - само и единствено парите !
  • 7 работник

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "Ето защо !":

    Не те е убила системата.По скоро си пострадал нещо. Държавата това сме ние работещите хора.Ако не плащаш данъци няма държава.Държавата взема от работниците и храни такива ката теб.

    Коментиран от #9, #11, #14, #18, #20, #21, #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Няма къща в Барцелона

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "файчо":

    Алеко явно не е ходил в Англия. Няколко пъти съм търсил лекар, никакъв намек за някакво плащане. Даже първия път не бях много редовен, щото още не си бях избрал личен лекар - много важно, пак ми помогнаха, защото бях пациент с нужда от помощ и самата идея да ме пращат по всевъзможни гишета да се разправям с лелички е абсурдна. Преди няколко месеца в коментарите под подобна статия за БГбюрокрацията имаше коментар от някакво момиче как се прави фирма в Англия, данъци, разправии и прочее. Никой не и повярва, че всичко е супер просто, лесно и логично даже за българи с твърде скромен английски. Заради вируса и аз получих за първи път финансова помощ от държавата - никакви гишета и прочее простотии, просто 2 минути цъкане на телефона и след няколко дни парите ми бяха в банковата сметка. И за мен това е чужда държава, нали се сещате какво щях да получа от моята собствена държава.........Преди месец се наложи да се сменя шофьорската книжка, пак две минути цъкане на телефона и след 3 дни си получих новата книжка по пощата в къщи заедно с писмо да резна старата през средата и да им я пратя по пощата. Такса за смяната няма. Значи може всичко да е просто, лесно и логично, ама това само в държава, където чиновниците мислят как да помогнат на тези, които им плащат заплатите, а не как да откраднат пари за още една къща в Барселона.
  • 11 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "работник":

    "Умник" си ти намери на кого да завиждаш пожелавам ти да го изпиташ.След близо 30г трудов стаж една трета от който недоказуем тежка злополука и приключваш с 200 лева "подаяние"за което всяка божа година събираш сума ти документи понеже не си "ром" а си "слаба ракия".А забравяш ОНИЯ които наистина храниш цял живот държавните хранилкаджии които в живота си освен фекалии в пряк и преносен смисъл нищо друго не са произвели...Повечето от тях са на максимална пенсия.....Някои и след 20год. "работа"...

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абслютно

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Предлагам на нр.7 и 8 да се инвалидизират един друг и след това лично аз ще им помогна да минат телк и да се изпълни заветната им мечта и да,,легнат" най-накрая и те на гърба на системата.

    Коментиран от #17

  • 16 До автора на ❗❗❗

    6 0 Отговор
    Триейки отговори на постовете на нр.7 и 8 подкрепяте омразата и обидите към инвалидите в България!
    НАЯСНО ЛИ СТЕ С ТОВА ❓
    Няма инвалид,който да е станал такъв по собствено желание.
    До автора: вземете се в ръце и реагирайте адекватно и с нужното уважение.
  • 17 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Абслютно":

    На никой не го пожелавам...Но има "хора"които го заслужават........
  • 18 бвц

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "работник":

    А за държавната администрация нещо да напишеш, работнико? Никакъв работник не си. Държавен служител си, на държавна хранилка.
  • 19 Този сайт

    2 0 Отговор
    Е пълен с мисирко пишешещи същества. Визирам сайта не гостите му!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ето защо !

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "работник":

    Абе какъв си ти бе тикво? Прочетох ти умствените напъни,но решех първия път да те игнорирам.Сигурно вече си и на кислороден апарат. Комплексар със завършен 7 клас и сега лееш мозък тук. Поне сложи табела ХЛЪЗГАВО. Откъде знаеш,че не работя ? Със сигурност плащам и повече данъци от теб поради факта,че съм и работодател. Но всъщност точно там е проблема,че такива отпадъчни материали като теб са държавата. Мислиш се за недосегаем ? Утре ще тупнеш някъде заради комплексарщината си целия начупен и ще почнеш да ми ревеш колко асоциална била държавата и как грижата за инвалидите е 0-ева. Поемай въздух сега и заравяй главата обратно в пясъка.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 До нр.8

    1 0 Отговор
    Ей го бе,тиквата плющяща коментари за когото мисленето е сложен физически процес. Аааабе,фирмаджията, Нали щеше да хойкаш по Халкидики,а далаверчо ? Какво стана сега. Нали пищеше,че бизнИсЪ ти умирал.Нямали сте пари.Нямало с какво да храните чааветата в къщи и сега...газ към Гърция. Ще ходиш да си спасяваш бизнИсЪ в Гърция ? Днес много лаконично го раздаваш...опа,извинявай.Все забравям ,че си с основно и такива думички ти идват сложни. Я ни зарадвай сега малко с правописа си кратунчо. Напиши нещо затова как хората с образование са ти виновни,че не успя до 8ми клас дори да изкласиш или просто поръси с малко мозък да има децата по какво да се пързалят. Само се пази от толкова умствени напъни да не те сложат на кислороден апарат.
  • 24 Ха ха ха ха ха ха до нр.8

    0 0 Отговор
    Ще хойкаш по Халкидики,а фирмаджийче?
    Какво стана сега.
    Нали пищяхте,че бизнИсЪ умирал.Нямали сте пари.Нямало с какво да храните чааветата в къщи и сега...газ към Гърция.
    Ще ходиш да си спасяваш бизнИсЪ в Гърция ?
    И за да лъжеш и за там се иска интелигентност.
    Отново непозната дума и нещо което теб те е отминало на светлинни, но поне да беше изкласил криво-ляво до 12 клас.
    Може би тогава за жалките ти далавери нямаше да са ти виновни хората с образование...опс.Отново непозната дума за теб.
  • 25 До нр8. абе

    0 0 Отговор
    Ооооо,ръсещия с кофите мозък отново се появи.Откога те дебна гн*идо.И какво ? Пак забрави табелата с надпис,,ВНИМАНИЕ ХЛЪЗГАВО" или просто не успя да напишеш тия тъй сложни за теб думи. Абе....какво става с тебе ? Нали щеше да почваш в зоологическата градина в клетката до маймуните като живото доказателство за дееволюцията.Не издържа конкурса ли ? Като ти гледам и правописа ми става ясно защо плюеш по всички хора с образование,но пък какво можеш да направиш? Нищо! Ще продължаваш да плюеш по хората просто защото ти друго не можеш,а и друго не ти и остава.
  • 26 Цар Леонид

    1 1 Отговор
    Ние спартанците отдавна сме намерили начин да се справим с проблема.В древна Спарта няма ТЕЛК!
  • 27 Извънредно

    1 0 Отговор
    Човек който има телк, тва не означава че наистина е болен !
    Възможно е някои или всички диагнози да са БИВШИ !!!
  • 28 Извънредно

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "работник":

    Да !
    Вместо телкове, трябва най малкото което е , да сме вписани на хранилка в Парламентарна партия !
    А както всички знаем, в България има много парламентарни партии и освен това , политиката на България е БИЗНЕС !
    Нормално е човек да е вписан на хранилка в някоя парламентарна партия, за да е наред с парите и други неща !
    Проблем ли е това да е така ?