Last news in Fakti

9 Септември, 2020 15:38 2 604 19

Европейската комисия е готова с портфейл от потенциални ваксини

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • ес-
  • ек-
  • портфейл

Предвижда се Комисията да разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване на 200 милиона дози

Европейската комисия е готова с портфейл от потенциални ваксини - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството BioNTech-Pfizer за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. BioNTech-Pfizer е шестото дружество, с което Комисията приключи разговори, след като вече проведе такива обсъждания със Sanofi-GSK на 31 юли, Johnson & Johnson на 13 август, CureVac на 18 август и Moderna на 24 август. Първият договор, подписан с AstraZeneca, влезе в сила на 27 август, предадоха от пресцентъра на комисията.

Предвиденият договор с BioNTech-Pfizer ще даде възможност на всички държави — членки на ЕС, да закупят ваксината. Те могат също така да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави. Предвижда се Комисията да разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички държави — членки на ЕС, на 200 милиона дози (с възможност за закупуване на допълнителни до 100 милиона дози), които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на дадена ваксина срещу COVID-19.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: Радвам се да обявя, че приключихме разговорите с BioNTech-Pfizer за първоначално закупуване на 200 милиона дози от бъдещите ваксини срещу коронавирус. Това е шестото фармацевтично дружество, с което в рекордно кратък срок успяхме да проведем разговори или да подпишем споразумение за евентуални ваксини. Шансовете ни за разработване и пускане на безопасна и ефективна ваксина са по-големи от всякога — както за европейците у дома, така и за хората в останалата част от света. За да се справим с коронавируса на едно място, трябва да се справим с него навсякъде.“

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: Днешният заключителен кръг от разговорите с BioNTech-Pfizer са още една важна крачка в усилията ни за създаване на надежден и разнообразен портфейл от кандидати за ваксини. Това беше целта на стратегията на ЕС в областта на ваксините и ние вече постигаме цели по нея. Настроени сме оптимистично, че сред тези кандидати ще има безопасна и ефективна ваксина срещу COVID-19, която да помогне да се справим с тази пандемия.“

BioNTech е немско дружество, което, заедно с базираното в САЩ Pfizer, работи по разработването на нова ваксина, основана на информационна (матрична) РНК (иРНК). Тази иРНК играе основна роля в биологията на човека, като предава инструкции, които карат клетките в тялото да произвеждат белтъци, които предотвратяват появата на дадена болест или се борят с нея. Целта на приключилите днес проучвателни разговори е да се постигне предварително споразумение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за спешна подкрепа. Средствата по този механизъм са предвидени за създаването на портфейл от потенциални ваксини с различни профили и произвеждани от различни дружества.

Приключването днес на проучвателните разговори с BioNTech и Pfizer е важна крачка към сключване на предварително споразумение за закупуване, а следователно — и към изпълнение на европейската стратегия в областта на ваксините, приета от Комисията на 17 юни 2020 г. С тази стратегия се цели в срок от 12 до 18 месеца да се осигурят висококачествени, безопасни, ефикасни и финансово достъпни ваксини за всички европейски граждани. За тази цел Комисията, заедно с държавите членки, договаря с производителите на ваксини предварителни споразумения за закупуване, като запазва или дава на държавите членки правото да закупят определен брой дози ваксини на определена цена, когато вече дадена ваксина е налична. Европейската комисия също така е поела ангажимент да гарантира, че ваксина ще получат всички нуждаещи се навсякъде по света, а не само хората у дома. Никой няма да е в безопасност, докато всички не сме защитени. Ето защо от 4 май 2020 г. насам бяха набрани средства в размер на почти 16 милиарда евро в рамките на глобалните мерки в отговор на коронавируса, — действията за осигуряване на универсален достъп до тестове, лечение и ваксини срещу коронавируса и за възстановяване в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    13 0 Отговор
    Дали не може да се измисля някаква ваксина, с която задължително да се ваксинира цялото население и когато започне да действа да не могат повече некадърни, крадливи, продажни и откровено прости хора да се занимават с политика?

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 така така

    7 3 Отговор
    еврогейския съюз е готова... да
  • 4 Манги

    11 0 Отговор
    Какви и колйо са страничните ефекти на всякаедна от ваксините?

    Коментиран от #6

  • 5 Лост

    4 0 Отговор
    Нас ни интерисуват други портфейли.
  • 6 Е чакаме

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Манги":

    И ще видим. Белким ни поникнат нови зъби и повече мозък с мисъл в него.
  • 7 Райчо циганина

    4 4 Отговор
    айде с нетърпение ги чакаме тези ваксини , да ни маркирате и контролирате ,, който не е удобен , без него
  • 8 в гъза

    7 2 Отговор
    да си ги заврът .По две за Урсула ,Меркел и Макарон
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 да поясним

    3 4 Отговор
    Тези дни...случайно гледах филма от 2014 г. " Кингсман.Тайните служби". Окаменях от "искреността" и арогантността на сценаристите и режисьора да покажат на зрителя....нещата такива ...каквито се очаква да бъдат...след ..изнамирането на ваксината.Вярно...че там"злодеят" беше чипирал/буквално/..цялото население на Земята...и чрез облъчване от сателитна мрежа/Старлинк/ водеше до неконтролируема агресия...с цел...намаляване на населението на планетата... Във филма основната концепция беше...." земята е жив организъм...хората са "вируса"....повишаване на температурата....защитна реакция....."Тоест..за да се спаси Земята...'вирусът" трябва да бъде унищожен!!!!! Разбира се с изключение на избран "елит". Сега започват отзад...напред...Вирус....ваксина.....и пак...чипове....сателити....излъчване/5G/.....под мотото..." За да се справим с вируса на едно място...трябва да се справим с него навсякъде"./Урсула фон дер Лайен/.И това беше показано във филма..." без такси за телефони...без договори за сим-карти....навсякъде....завинаги.."./злодеят Валънтайн/. Намерете разликата в концепциите.
  • 11 ужас

    2 1 Отговор
    Нареждайте се на упашката за руската ваксина. По добре врабче в ръката отколкото гълъб в небето.
  • 12 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грую":

    Такава ваксина имаше хитлер.
  • 13 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Евентуалната ваксина , най-вероятно е пеницилин в слаба концентрация . Една ампула пеницилин струва около 1.5 лв.Разредена във физиологичен р-р 1:5 , ще струва 0.30 лв. Колко ще я продават , 50-60 евро ???? 300 000 000 бр. ампули х 0.30 =9 000 000 лв. 300 000 000 х 50 евро = 1 500 000 000 евро .........всяка година . Защото ваксината е временна - но може и два пъти в годината .
  • 14 Иван

    1 1 Отговор
    Четейки коментарите си вижда колко е умствения багаж на българина..почти никакъв.. затова никак не е чудно, че държавата е в такова състояние. Матр'яла го няма никакъв.....
  • 15 СусБе

    2 0 Отговор
    Да си ги заврат отзад тия ваксини без писмена нотариално заверена гаранция и застраховка за 1000000 Евро директно от евро-фондовете. Поне като са решили да морат пенсионерите децата да вземат нещо и да плюят на ЕС че и да избягат някъде далеч от тая чалгарщина!
  • 16 Сандо

    1 0 Отговор
    Свалете маската, изключете телевизора, изживейте живота пълноценно“, COVID е лъжа, не всички сме ковидиоти.

    Коментиран от #18

  • 17 доктор ОхБоли

    1 0 Отговор
    Срока за тестване ефективност на ваксина е 5-10 години.
    Срока за тестването и за безопасност за възрастни е 10-15 години.
    Срока за тестването и за безопасност за деца е 15-20 години.
    Виж срока за пущане в производство на каквато и да е биологична бълвоч в медицинските фабрики е до една година.

    Независимо дали религията ви е нагъ*ена към свещения запад или към свещения изток, в момента в който допуснете да ви наврат в кръвоносната система биологичен агент със съответните химически отрови, който не е минал през изпитания в посочените утвърдени от практиката срокове, можете спокойно да се наведете и да си цунете ди*ника за сбогом.
    Защото независимо от вашите религиозни вЕрвания природните закони си действат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хипократ

    2 0 Отговор
    200 милиона Дози, Урсула ЛАЙНЕН, да си ги забие в задниците на ръководството на ЕС и разбира се и в своя собствен.