Last news in Fakti

14 Октомври, 2020 15:33 2 378 4

Отмениха традиционното поклонение пред мощите на Света Петка в Румъния

  • румъния-
  • ковид-19

Патриарх Даниел определи забраната като "диспропорционална, дискриминационна и взета без предварителни консултации с Румънската православна църква"

Отмениха традиционното поклонение пред мощите на Света Петка в Румъния  - 1
Снимка: БНР

Заради епидемията от коронавируса в Румъния беше отменено традиционното поклонение пред мощите на Света Петка, наричана в страната света Параскева, което се организира от 17 век.

Света Параскева е смятана за закрилница на румънската историческа област Молдова, а 14 октомври, когато се почита светицата, превръща град Яш в най-големия център за поклонение в Румъния.

Тази година румънските власти забраниха присъствие на поклонници, които не живеят в района на град Яш, съобщи Аджерпрес.

Патриарх Даниел определи забраната като "диспропорционална, дискриминационна и взета без предварителни консултации с Румънската православна църква".

Заради пандемията Общината в Яш няма да организира традиционната трапеза със сарми, гевреци, плодове и вино.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз съм Веска

    4 1 Отговор
    МНОГО Е СИЛНА СВЕТИЦАТА . МЯСТОТО И Е ТУК В БЪЛГАРИЯ .
    АЗ СЪМ ХОДИЛА НА ПОКЛОНЕНИЕ , И ИМА КЕРВАН ОТ КОЛИ КЪМ МОЩИТЕ И. ЗАЧИТАТ Я СВ. МАКЕДОНЦИ , ГЪРЦИ , БЪЛГАРИ . СЪРБИ НЕ СИ СПОМНЯМ ДА ВИДЯХ .МНОГО МИ Е ЧУДНО , КОЛКО СТРУВА МЪЛЧАНИЕТО НА БПЦ.ПО ТОЧНО , КОЛКО СТРУВА СЪГЛАСИЕТО ИМ , СВЕТА ПЕТКА ДА Е ИЗГНАННИК .СРАМ !!!
    ЧУНКИМ НЕ СЕ СЕЩАМЕ , ЧЕ И ТЯХ КОРУПЦИЯТА ГИ Е ОБСЕБИЛА .

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Има и по-силни

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз съм Веска":

    Свети Иван Рилски е Закрилник на българския народ
  • 3 Православен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз съм Веска":

    Света Петка Българска е откупена с много злато от цариградския синод от един молдовски войвода.....така че не обвинявай нашата Църква и Българския свети синод след като не си запозната с историята!
  • 4 Решение

    1 0 Отговор
    Оставете хората да си вършат традициите , просто там където се съберат да останат 2 седмици под карантина за да не застрашават здравето и живота на всички останали и готово , не е редно да ги дискриминирате, както не е редно поклонниците да застрашават другите