Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 12:13 4 691 29

"От това зависят човешки животи": Меркел остро осъди лъжите за коронавируса

  • ангела меркел-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Канцлерът подчерта, че разбира огорчението и отчаянието на всички онези, които положиха големи усилия за подсигуряване на хигиената, но въпреки това сега отново трябва да затворят вратите на своите заведения

"От това зависят човешки животи": Меркел остро осъди лъжите за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Зимата ще бъде тежка - четири дълги и трудни месеца", каза Меркел по време на бурен дебат в германския парламент за по-строгите мерки. Тя остро осъди отричането на пандемията и разпространяването на лъжи за вируса.

Депутатите в германския Бундестаг проведоха бурни и отчасти много емоционални дебати по новите, по-строги мерки в борбата срещу Ковид-19, които бяха одобрени вчера на съвещанието на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на германските провинции. Те ще влязат в сила на 2 ноември.

Една от главните теми беше ролята на парламента при взимането на такива тежки решения. Опозицията настойчиво призова не друг, а именно Бундестагът да има последната дума в такива случаи. ХДС/ХСС и ГСДП, партиите от управляващата широка коалиция, оповестиха законодателни промени, чрез които да дадат на парламента повече права при взимането на решенията и при контрола по тяхното изпълнение. Те предлагат всички демократични фракции в парламента да се обединят в обща инициатива по въпроса. Тук трябва да се поясни, че към крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), а понякога и към Лявата партия се отправят обвинения, че невинаги действат като демократични партии.

"Пандемията поставя демокрацията пред изпитание"

В началото на дебатите канцлерката Ангела Меркел прочете правителствена декларация за мерките в борбата срещу пандемията. Необходимо е да се отбележи, че в Бундестага правителствени декларации се правят само по особено важни въпроси. Докато четеше декларацията, в която се обясняваха и аргументираха драстичните ограничителни мерки в обществения и личния живот, Меркел многократно беше прекъсвана от реплики на депутати. Тя подчерта, че мерките са "уместни, наложителни и адекватни", но в пленарната зала цареше такава глъч, че председателят на Бундестага Волфганг Шойбле на няколко пъти трябваше да се намесва, за да може канцлерката да продължи.

Меркел подчерта, че добре разбира огорчението и отчаянието на всички онези, които положиха големи усилия за подсигуряване на хигиената, но въпреки това сега отново трябва да затворят вратите на своите заведения. В момента обаче няма по-мек инструмент, чрез който систематично да се ограничават контактите между хората, за да се държи пандемията на равнище, с което все още можем да се справим, каза тя. Според вчерашното решение, от понеделник идната седмица до края на ноември се затварят всички ресторанти и средищата за култура и свободно време. Гражданите трябва да сведат до минимум и личните си контакти. Меркел оповести скорошни мерки за финансово подпомагане на засегнатото от ограниченията предприемачество.

Пандемията поставя демокрацията пред изключително изпитание, каза Меркел. Според нея, сега е правилно, важно и дори неизбежно мерките да бъдат обсъждани и критикувани, да се проверява внимателно дали са уместни. Такива дебати не отслабват, а напротив, подсилват демокрацията, заяви тя в отговор на призивите за парламентарно върховенство при всички решения, които засягат основните права на хората.

Канцлерката остро осъди отричането на пандемията и разпространяването на дезинформация, лъжи и омраза. Тя заяви, че не бива да се размива границата между истина и неистина, защото от това зависят човешки животи. В края на правителствената си декларация Ангела Меркел каза: "Зимата ще бъде тежка, четири дълги и трудни месеца, но и тя ще свърши."

Какви са критиките на опозиционните партии?

Лидерът на либералната СвДП Кристиан Линднер контрира Меркел с репликата, че, ако става дума за подсилване на демокрацията, такива дебати трябва да се водят преди, а не след взимането на подобни сериозни решения. Той смята, че икономиката добре се е подготвила за случващото се през тази есен, но политиката не си е написала домашното. Ето как сега тъкмо предприемачеството трябва да плаща цената на противоречивите и хаотични мерки, смята Линднер, според когото това е "нечестно".

Лидерът на АзГ Александър Гауланд говори за "корона-диктатура". Той обвини правителството, че поставя фалшиви приоритети, защото най-ценното благо било не здравето, а свободата. Според него, това трябва да се помни "дори с цената на човешки животи".

"Тази страна се бори по един удивителен начин!"

Фракционният лидер на християндемократите Ралф Бринкхаус отхвърли обвиненията срещу правителството, че действа хаотично и призова да помислим за жертвите. "Тази страна се бори, бори се по един удивителен начин!", възкликна той. В отговор на казаното от Гауланд Бринкхаус припомни, че свободата е и свободата на слабите. "А смъртта на един човек е нещо необратимо", каза още той.

Ролф Мютцених, фракционен лидер на другата управляваща партия - ГСДП, призова всички партии с изключение на АзГ, да обединят силите си и да променят Закона за защита срещу инфекции, така че парламентът да получи повече възможности за контрол. Според тази идея, занапред Бундестагът трябва да получи правото да формулира съвсем конкретно правомощията на правителството в такава ситуация, да постави на ясна законова основа различните правила - като задължителното носене на маски, например, и да ограничава във времето или пък да прекратява действието на правителствени наредби. Мютцених подчерта, че независимо от всичко това все още не е приключил периодът, в който правителството има нужда от максимална гъвкавост.

Зелените демонстрираха готовност да участват в предлаганите законодателни промени. Те по принцип одобряват новите мерки, но смятат, че правителството не е било подготвено за случващото се в момента. Съпредседателката на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт каза, че в резултат от това кризата с коронавируса се е превърнала в криза на доверието към правителството.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 209 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    58 15 Отговор
    Коронавирус НЯМА!
  • 2 Лев

    58 8 Отговор
    От сега подготвят всички.Все едно война идва

    Коментиран от #18, #21

  • 3 Тази

    67 9 Отговор
    трябва да я линчуват. Докара патладжаните в Европа и с тях тероризма и болестите.
  • 4 Българина

    55 7 Отговор
    Човешките животи вече са в ръцете на "гостите" от Африка и Азия, които бабката умилително посрещаше с "Добре дошли".
  • 5 само факти

    42 4 Отговор
    Аз пък остро осъждам хлабавата политика към нелегалната имиграция, хора загиват почти всяка седмица и никой нищо не казва.
  • 6 Гаргамел

    12 42 Отговор
    Иди обяснявай на мангървците тук, както каза един съфорумец вчера, простолюдието си намери вожд

    Коментиран от #17, #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ай стига глупости

    28 7 Отговор
    На луната ходили ала бала са на марс ше ходели а не могат вече година лекарство да изобретят фашистите
  • 9 Отровното трио

    25 8 Отговор
    Подлога на Баце. Меркел, ПОЗОР, ОСТАВКА и ЗАТВОР!!!
  • 10 йико

    38 6 Отговор
    Мркел е най-голямият враг на Европа, напъниха я с меркелчета ислямисти...

    Коментиран от #15

  • 11 Аз питам

    39 9 Отговор
    Меркел, колко опасен е корона вирусът? Защо статистиката показва предимно смърт при стари и болни? Защо статистиката показва, че короната не е по опасна от сезоните грипове? Ще затваряме ли всяка година икономиките от ноември до май? Да знаем
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    ЗДРАВЕТО Е най голямото БОГАТСВО
  • 13 Baj Kun4o

    26 6 Отговор
    да ви е честита новата Комсомолска секретарка ,ще бягат скоро немците към Ази
  • 14 Посветен

    20 6 Отговор
    Главорезите са тук чакат момента.сега когато след втората карантина започнат размириците,излизат и започват да колят на воля,след което уплашените и невъоръжени граждани на Европа сами ще молят правителствата за диктатурата на новия световен ред само и само да ги спасят от главорезите.това е плана на илюминатите.войската е готова,след като народа уплашен от главорезите започне да моли за милост и приеме всички условия те ще излязат и ще избият главорезите.това е плана на Илюминатите за западна Европа.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 5 Отговор

    До коментар #10 от "йико":

    МЕРКЕЛ ПОКАНИ БЕЖАНЦИТЕ В ЕВРОПА
  • 16 Не знам защо

    27 4 Отговор
    но аз на Брежнев вярвах повече отколкото на Меркел.
  • 17 ПУНТА МАРА

    17 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    Гаргамел: Простолюдието си намери вожд. Вожд ТИКВА, вожд ТУЛУП с придворни КАЛИНКИ и МИСИРКИ.

    Коментиран от #22

  • 18 Заю Баю

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Лев":

    Ха-ха-хааа, войната не идвала. Тя е вече тук още от 2001-ва година. Това, че няма окопи и фронтове не значи, че няма война. Ето сега например пуснаха и биологичното оръжие. Да не мислиш, че тоя коронавирус е случаен? Защо не изчезна през лятото като грипа и другите вируси? Защото е добре изработено биологично оръжие. Така, че войната си върви с пълен ход.

    Коментиран от #26

  • 19 8735

    16 4 Отговор
    Тая луда баба не трябва да я слуша никой. Тя и бежанците ти докара...
  • 20 Дядо Ванчо

    8 17 Отговор
    Корона вирус няма.До като не те повали,и после олелееее....какво
    стана,та не вечеряхме.

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Еврогейци

    0 1 Отговор
    Най-сърдечни пожелания към дъртия вещичар:Ковид 19 да я целуне страстно и да не я пусне от прегръдката си!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАЙ Х@Й

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гаргамел":

    АМИ ЕЛА И ОБЯСНЯВАЙ ! Защо пробутаха снимка на удавени мигранти от 2013г за загинали от КОВИД? Защо не показват статистика за починали от опасния вирус политици? Защо по 30 души в рейс може, а на кино или мач не ?
  • 26 Ако бе

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Заю Баю":

    добре изработено биологично оръжие сега вместо 40++ милиона заразени,наполовината оздравели и едва 1 милион и нещо починали,цифрите щяха да бъдат няколко стотин хиляди оживели и милиони загинали и почти целият свят заразен. Когато някой неща не са ти ясни не се изказвай неподготвен,още повече си личи,че и в казарма не си ходил иначе щеше поне от малко да изектисваш от тези неща.Няма бойно в-во биологично или химично,което да носи минимални жертви,защото няма да е бойно. При тях се цели с малко количество висока смъртност над 80% минимум. Това бе само подсказка.
  • 27 Прусак

    2 0 Отговор
    Г-жо Меркел, кой ви послушва телефона, кой ви хакна парламента, кой уби чеченеца десидент на пъпа на Берлин ? Като си отговорите на този въпрос ще разберете кой бълфа фейкове за коронавируса.
    Тази толерантност и алчност /Северният пАток/ ще ви докарат след време младите германци пак да ги освобождава Красната армия.
  • 28 Антон

    1 0 Отговор
    "Тя заяви, че не бива да се размива границата между истина и неистина, защото от това зависят човешки животи"
    Абсолютно вярно! Я кажи сега, кой докара в цивилизована Европа тълпи от примитивни диваци, които сега ви режат главите? Или този въпрос е политнекоректен?
  • 29 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Дядо Ванчо":

    теб повалял ли те е??? ако те е повалял как са те излекували като НЯМА ЛЕКАРСТВО!!!! ти да не си възкръснал?