Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 09:21 3 293 14

Изненадваща новина за работата от вкъщи

  • работа-
  • вкъщи-
  • удолетвореност-
  • cushman & wakefield-
  • анализ

Близо 60% от служителите нямат усещане за удолевореност от работата от вкъщи

Изненадваща новина за работата от вкъщи - 1
Снимка: Shutterstock

Над половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Според анализа на History and Future of the Office на Cushman&Wakefield и Center for Real Estate and Urban Analysis макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост в условията на коронавирус пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат 100% на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Бъдещето, според доклада, е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за екосистема от работни пространства, които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.

„Терминът „работа от къщи“ (work from home) трайно се замества от „работа от всякъде“ (work from anywhere). Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност. На този етап най-благоприятен модел и за двете страни е баланс между дистанционна и присъствена форма“, коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Проучването на Cushman & Wakefield потвърждава, че макар дистанционната работа да спестява време за придвижване и да намалява стреса, ефективността на служителите се влияе негативно от липсата на взаимодействие с колегите им. Постоянната работа „виртуално“ създава предпоставки за по-често разсейване и по-трудна комуникация в екипите, отслабва корпоративната култура и затруднява приобщаването на нови хора, сочи още докладът.

„В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда – повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност, не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения“, допълни Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Той посочи, че и в миналото е имало опити на отделни компании за пълно преминаване към работа от къщи, но всички са се отказали от този модел.

„Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци“, коментира Йордан Кръстев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 34ede3er

    4 5 Отговор
    "..... като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват...."
    Ми тя това е и едната от целите бе, мили мои. Да не научавате, за да затъпявате. Учниците пък о чалга и изоспортчета, дори в училище нищо не научават, та си представете какво ще научат "онлайн".
    Има и други цели на задължителната самоизолация, ама те са по-умните.
  • 2 Санитар

    3 0 Отговор
    Много ме удовлетворява.Поставям инжекции и преслушвам бели дробове онлайн.Не нося маска
  • 3 Льльо

    8 4 Отговор
    Супер ми е от вкъщи. Работя , гледам си детето и тоя първия дето е коментирал - да те запозная с нещо наречено Интернет. Ако имаш желание да научиш нещо - има безплатно има и платени курсове за всичко - изкарал съм вече 3 такива, спокойно си уча, работя си и си получавам заплата - ЕКСТРА Е!

    Коментиран от #10

  • 4 dataka e

    5 0 Отговор
    една от основните причини е че масово хората изневеряват
    а когато бъдат затворени с съпругът / а става проблем
  • 5 5232

    10 5 Отговор
    Трудно ми е да повярвам- работя в доста голяма международна компания с над 10 000 служителя по целия свят и според наше вътрешно допитване , около 90% от служителите се чувстват страхотно от факта, че работят от вкъщи.Другото позитивно от нашето проучване, е че 90 мин. средно се спества всеки ден от път.
  • 6 Вече 6 ти

    14 4 Отговор
    месец работя от вкъщи. Няма по-добра алтернатива-спеставям по 60-70мин в път наспиваш се и си в пъти по-продуктивен!!!

    Коментиран от #7

  • 7 гфдге44

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Вече 6 ти":

    И най вече никой не те вижда, че нищо не правиш и по цял ден висиш в нета :)))))))))))))))))))))))))

    Коментиран от #9

  • 8 Домошарка

    12 3 Отговор
    Перфектно ми е да работя от дома. Избягвам гадния трафик с всички селяндури наваляли града като червеи върху разлагащ се труп. Имам си домашния уют и спокойствие, комфорта на дома си, а не кривите амортизирани столове на стиснатия работодател в мръсните стаи ( защото пести и от чистачка). Спестявам парите за гориво ( пътувам всеки ден по 70 км, 30 от които в непоносим трафик )
    Ако е възможно никога не бих се върнала в гнусния офис.

    Коментиран от #11

  • 9 Койчо

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "гфдге44":

    Тези, които биха ме видяли, че нищо не правя са длъжни да ми осигурят нещо за правене, нали? Така наречените МЕНИДЖЪРИ! На тях за това им плащат-за да ни осигурят работа. Когато те висят по цел ден до бюрото на секретарката или са залепени за телефона на Вайбър със булката, с майка си или бружат в някой сайт за запознанства , ние изработваме работта и се присъединяваме към лидера си в нета.
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Льльо":

    Толкова си се научила, от Интернет. За полева дейност не ставаш. Само за онлайн акули да даваш.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.