Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 18:10 1 672 4

200 робота ще помагат за дезинфекцията на европейски болници

  • ковид-19-
  • коронавирус

Процесът се контролира от оператор, който се намира извън пространството за дезинфекция, за да се избегне всякакво излагане на ултравиолетова светлина

200 робота ще помагат за дезинфекцията на европейски болници - 1
Снимка: Shutterstock

Като част от постоянните си усилия за справяне с разпространението на коронавируса и за предоставяне на необходимото оборудване на държавите членки, Европейската комисия закупи 200 робота за дезинфекция, които ще бъдат доставени на редица болници в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Болници от повечето държави членки изразиха необходимост и интерес да приемат тези роботи, които могат да дезинфекцират стандартните стаи за пациенти, като използват ултравиолетова светлина, в рамките на 15 минути. По този начин спомагат за предотвратяване и намаляване на разпространението на вируса.

Процесът се контролира от оператор, който се намира извън пространството за дезинфекция, за да се избегне всякакво излагане на ултравиолетова светлина.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер заяви: „Разработването на технологии може да създаде сили за промяна и виждаме добър пример за това в роботите за дезинфекция. Приветствам това действие, за да се помогне на нашите болници в Европа да намалят риска от заразяване — важна стъпка за ограничаване на разпространението на коронавируса“.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „Европа остана устойчива и солидарна по време на настоящата криза и предостави защита на гражданите на ЕС. След като осигурихме свободното движение на медицинско оборудване и производството на маски, сега предприемаме допълнителни конкретни действия. Ще внедрим роботи за дезинфекция в болниците, така че нашите граждани да могат да се възползват от тази потенциално животоспасяваща технология.“


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    1 2 Отговор
    Трябва да възложат на роботи да поставят ваксините, защото живият персонал да не изпитва после угризения на съвестта, както са били селекционните доктори пред Варшавското гето например.
  • 2 Бай Ганьо

    1 0 Отговор
    Не ни трябват.Ние си имаме Василка...хахаха.
  • 3 Иван

    2 0 Отговор
    Те са за европейските болници. Ние първо болници трябва да си построим, ама от къде пари за това? По важното е да теглим заеми и да ги вложим в чужди икономики, купувайки ненужни сега военни играчки. Пир по време на чума
  • 4 Другия с коня

    1 0 Отговор
    Моля,бихте ли приели и български парламентарен Робот наричан за кратко Корнелия Нинова,с няколко от Парламента като нея да дезинфекцира.....Какво друго могат да правят ли...Ами могат да Дезинфекцират ,но могат и да Не дезинфекцират....