Last news in Fakti

16 Декември, 2020 06:50 1 932 28

Няма шанс ваксините да дойдат у нас до края на декември

  • ваксини-
  • кампания-
  • коронавирус

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 вероятно ще продължи през цялата следваща година

Няма шанс ваксините да дойдат у нас до края на декември - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата ще излезе с решение за евентуално одобрение на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" на 21-ви декември - с близо седмица по-рано от планираното, предаде Българската национална телевизия. Компаниите са успели по-бързо да подготвят нужните документи.

Страните от Евросъюза могат да започнат ваксинацията още преди края на годината, заяви Еврокомисията. Някои от европейските страни са готови за това още преди Коледа.

В България все още няма особена яснота, кога може да очаква първите ваксини.

Във всеки случай вероятността да е в края на този месец е почти нищожна - потвърди за БНТ и проф. д-р Красимир Гигов, ръководител на Координационния съвет по ваксините. Според професора, няма точна предварителна уговорка кога и колко. Това зависи от Европейската комисия.

Но все пак страната ни има очаквания за 125 000 дози в първата пратка, вероятно в началото на януари. Като се има предвид, че до този момент желание за ваксинация са обявили близо 30 процента от медиците от първата фаза на имунизационния ни план, а са необходими по две дози на човек, би могло да се каже че с първата пратка няма да стигне да се започне и втората фаза. Следващият транш ваксини има още по-неясни очертания.

Ваксинационната кампания срещу COVID-19 вероятно ще продължи през цялата следваща година, като в първото тримесечие се очаква да бъдат обхванати само медицинските служители. Точни срокове за петте фази не могат да бъдат посочени, защото не е ясно кога и кои потенциални ваксини ще получат одобрение и ще бъдат налични. Не е ясно също така кога ваксините ще стигнат до рисковите групи

"Тъй като ще се работи със 6-7 ваксини, ще се работи и на 5-6 фази, ще се работи според това коя ваксина кога ще получи одобрение и кога ще дойде и по какъв начин ще се съхранява, защото се оказа че трябва да има три различни системи на хладилно съхранение всичко това поставя неимоверно тежки чисто логистични проблеми пред цялата система, а пък тя е толкова вече уморена след 9-10 месеца работа с COVID, че не знам вече от къде да изстискваме повече от хората", заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен и здравен инспектор.

В момента всички усилия са съсредоточени в изграждането на сериозна логистика и организация, тъй като ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" може да се използва пет дена след като бъде размразена. Нашите експерти все пак се надяват от април в страната ни да има вече няколко вида ваксини. Но във фаза едно ще се прилага само РНК ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех". Във всеки случай квотите и по видове ваксини се определят от ЕК солидарно, спрямо населението на страните, чрез съвместен механизъм за обществени поръчки

"В един момент ще има достатъчно количества ваксини. Проблем ще бъде прилагането им. А именно - екипите, които ще бъдат създадени за ваксинацията. Защото тези екипи също трябва да имат лекар, а в момента лекарите не са толкова много, че да поемат за кратко време извършването на масова имунизация" каза Д-р Радосвета Филипова от дирекция "Здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.

А иначе епидемиолозите не отчитат драматични промени за последните две седмици. Данните в Европа са много противоречиви с 4,5 процента общ ръст на новите случаи. На този фон България бележи спад с 4,8 процента. Но има страни като Исландия, която регистрира спад отблизо 26, в Италия и Гърция - с 20 процента.

В същото време има и страни с огромен ръст - като Дания със 70 процента, Холандия с 46. Затова според д-р Кунчев не е подходящо в момента да се разхлабват мерките, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде пак глупости

    6 4 Отговор
    И колко ваксини ще дойдат 4-5 хиляди колкото Боко да се тупа в гърдите.
    Първо тук да ги докарат, за да ги тестват на нас понеже сме трета ръка народ за ЕС.

    Коментиран от #18, #20

  • 2 Нека

    11 0 Отговор
    ваксинираме мутрокомуниста и неговия ГЕРП, защото те "нямат" алтернатива !
  • 3 Бай Тошо

    12 0 Отговор
    Да се почне от главата на тиквата надолу барабар със семейството му, докат стигнат до обикновените хора барем почнат да се гътват един по един, дано от страничните ефекти поне да спрат да крадът
  • 4 Няма край

    7 0 Отговор
    Каквото и да правите всичко е планувано хора
  • 5 Гошо

    7 0 Отговор
    С две думи нищо не е ясно!
  • 6 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Мъка!Мъка!
  • 7 Диверсант

    7 1 Отговор
    Колко ще дойдат, дали ще дойдат, какъв е ефекта няма никакво значение. Важното е че парите за участие са взети. Вероятно и от тях се плаща всеки ден на рекламните агенти да пишат тук.

    Коментиран от #19

  • 8 Българин

    4 0 Отговор
    Хич да не идват да измрем най накрая ни да приключва всичко само лападжиите у парламента да останат и богатите да си работят само и да се крадат един друг.
  • 9 Смешни шизофреници

    6 0 Отговор
    Други медии съвсем друго пишат. Защо поне не си съгласувате фалшивите новини, нали сте една платена гилдия всички мисирки?!!
  • 10 Верно

    9 1 Отговор
    Ваксините ги няма, но пък има фризер и пункт за ваксиниране !

    Коментиран от #12, #21

  • 11 един от многото

    4 1 Отговор
    Сигурно и ваксините за България ще са като всички други стоки продаващи се у нас. Стоки като в големите вериги магазини , шкарто , за друга категория хора!
  • 12 пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Верно":

    А има и ваксини които не се нуждаят от такива фризери. Според мен справедливо е при търговията стоките да се купуват от този който предлага , евтино , качествено и навременно количество , а не съобразно в кой съюз и държава е. Това си мирише , като санкциите против газопроводите и мерака по един или друг начин да се продават американски боклуци.

    Коментиран от #17

  • 13 Отворко

    3 5 Отговор
    Аз ще се ваксинирам при първа възможност.Ваксината ни е спасението,иначе ни чака живот с ограничения , до безкрай.

    Коментиран от #24

  • 14 Все тая

    3 1 Отговор
    Важното е че разкриват кабинети за ваксинация прави се реклама на щаб правителство министър на здравеопазването .....а кой ще преглежда хората обстойно здрави ли са имат ли хронични заболявания показани ли са за ваксина сбе приказка да става ....
  • 15 Тиквата

    2 2 Отговор
    В България никога и нищо не е ясно.Ясно е ,че шкафчетата преливат от евро и кюлчета злато.
  • 16 Ха ха ха

    1 3 Отговор
    Не се притеснявайте, аз не познавам някой чакащ за отровната ваксина
  • 17 Руска ваксина няма да

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "пенсионер":

    внесат, ако това имаш предвид. Шансовете са това са под 1%.Руснаците имат достатъчно пазари за техните ваксини. Но и за собствени нужди ще им трябват доста. Не са приритали въобще за нашия мижав пазар.
  • 18 Пълни глупости говориш

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Айде пак глупости":

    Квотите за държавите от ЕС са спрямо броя на населението и в другите държави ще имат вече поне милион ваксинирани, преди ние да сме ваксинирали и 10 души. В UK и САЩ пък вече започнаха. Въобще няма да сме опитни зайчета. Не внушавайте подобни страхове на хората. Нелепо е.
  • 19 Някой насилва ли те да се ваксинираш

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диверсант":

    в Италия?Ако Конте те пресира нещо винаги можеш да се върнеш в БГ. Ако вече не си го направил Засега няма изискване само ваксинирани да летят в самолетите. При още по-голямо разрастване на пандемията и доказване на ефикасността на ваксината след година може и да го въведат като изискване авиокомпаниите. За да възкресят сигурните международни пътувания и да жив е малко туризмът. Още повече, че ваксината на практика ще струва по-малко от 1 PCR тест за двете дози и ще се поставя доста рядко дори имунитетът, който осигурява да е под 1 година. Във страшно много държави сега Изискват PCR, направен от 48 до 96 часа преди пристигането. И на място ти правят още поне два(още на летището) и на 5,7 или 8 ден(според практиката в конкретната страна). За хората, които пътуват често ще е в пъти по добре да са ваксинирани, отколкото постоянно да им ровят с тампон в носа и да висят в карантини хотели за своя сметка по 10,14 дни. Еднократна ваксина струва десетки пъти по-малко от купища тестове и за разлика от тях предпазва от заразяване(или поне би трябвало) Затова теорията за огромните печалби от ваксини издиша. Големи са, но разходите за PCR тестове, антигенни такива са наистина огромни и ще бъдат безкрайни ако няма ваксиниране или не стане някакво чудо и коронавирусът изчезне от само себе си. Дано само ефективността и да е над 90 %както обещават. Това означава, че на всеки 100 ваксинирани десет ще остават не защитени и биха се заразили при контакт с инфекцията и ще мог

    Коментиран от #22

  • 20 Ако дойдат много

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Айде пак глупости":

    ще пищиш, че са много. Ако дойдат малко ще ревеш, че са малко. Ще плюеш и ще си недоволен при всяко положение. И какво постигаш по тоя начин? За локдауни безкрай ли си? Или си мислиш, че ако Бойко изчезне от властта(или се гътне от инфаркт, влезе в затвор или всичко останало, което му пожелавате се случи) пандемията ще спре? Ами нищо подобно няма да се случи. Ще плюете по следващите дошли на власт. Това е единственото сигурно.
  • 21 Ами тъпо щеше да е обратното.

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Верно":

    Да няма фризер и да отидат на боклука поне 3/4 от ваксините. И е абсолютно нормално да има пунктове за ваксинация. Няма как да те ваксинира личния ти лекар... И скоро няма да е възможно със сигурност. Сам си обясни защо. А и ви се обясни, че ще има няколко типа ваксини в бъдеще. Не всички ще имат нужда от съхраняване при - 70 градуса. Всичко по реда си...
  • 22 Диверсант

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Някой насилва ли те да се ваксинираш":

    Трудно ще ме пресира Конте, има достатъчно лекари, професори, адвокати, прокурори които няма да позволят това. Преди месеци бяха над 45 000 а в световен мащаб над 300 000. Пътуванията със самолети вече са досадни, нека си искат колкото тестове желаят. 40 дена след смъртта ми може да ме ваксинират

    Коментиран от #26

  • 23 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Нали сме си страна,, секънд хенд,,!!!!!!!НО може да е за добро...
  • 24 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отворко":

    Ако и мислиш че ограниченията ще паднат/ЛЪЖЕШ се!!!!Та нали ТЕ са целта!!!!!
  • 25 шмайзер

    0 0 Отговор
    Тестват си гадните ваксини от години тук, затова сме толкова прости да търпим герб до безкрайност.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами тъп си и ти личи.

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "шмайзер":

    Какви ваксини и кой е тествал тук? Противогрипни си слагат изключително малко хора, за разлика от други европейски страни и САЩ. А другите са в имунизационния календар още от бай Тошово време. Ако си станал жертва на таен експеримент с ваксини, за който никой друг в държавата не е чувал, ги съди за причинена мозъчна увреда.А като не си искал да търпиш ГЕРБ да беше гласувал на предните избори поне за някоя избираема партия(не че щеше да има съществена разлика за твоето собствено благосъстояние). Пази се здрав, отиди на избори и гласувай. И се надявай, че следващите на власт ще ни оправят(както искаш го разбирай последното)
  • 28 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СТАР СЪМ -НА 67 ГОДИНИ И МОЖЕ ДА УМРА / ДИАБЕТ ;ХИПЕРТОНИЯ И ПСОРИАЗИС / , НО ЩЕ ПРИЕМА САМО РУСКА ИЛИ КИТАЙСКА ВАКСИНА ПО ПРИЧИНАТА , ЧЕ АМЕРИКАНСКАТА СЕ НАЛАГА СЪС СИЛА - "ЕВРЕЙСКО ЦИОНИСТКА"-И НЕ Е ДОКАЗАНА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!