Last news in Fakti

29 Декември, 2020 14:36 7 378 40

Германия може да удължи локдауна до март?

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Ако федералното правителство не увеличи помощите още през първото тримесечие на 2021 година, много клиники няма да могат да плащат заплатите на служителите си

Германия може да удължи локдауна до март? - 1
Снимка: Shutterstock

Локдаунът в Германия най-вероятно ще бъде удължен. Това става ясно от изказвания на водещи политици. Някои дори предполагат, че германците ще живеят с ограничения до март.

Жертвите на COVID -19 в Германия са вече над 30 000. А ситуацията в болниците остава критична - леглата в интензивните отделения са все по-малко, медицинският персонал е на ръба на силите си. На този фон удължаването на локдауна в страната става все по-вероятно.

На 5 януари ще знаем повече

Засега пълните ограничения важат до 10 януари - магазините са затворени (освен тези за стоки от първа необходимост), ресторантите, кафенетата, театрите и кината - също. Още преди зимната ваканция голяма част от учениците преминаха към дигитално обучение от дома. А контактите са силно ограничени. "Очаквам, че на 5 януари, когато се срещнем следващия път, няма да можем да преценим с точност развитието и затова ще се наложи да удължим локдауна", каза шефът на канцлерската служба Хелге Браун в интервю за телевизия RTL.

И премиерът на провинция Саарланд Тобиас Ханс се изказа по подобен начин. Според него, "локдаунът трябва да бъде удължен". А премиерът на Тюрингия Бодо Рамелоу предполага, че "ще трябва да живеем с ограничения до март". Когато Меркел се срещне с премиерите на отделните провинции на 5 януари, надали ще стане дума за разхлабване на мерките, смята той. "Всички ние сме на мнение, че локдаунът трябва да бъде удължен", каза още той в интервю за Германската редакционна мрежа.

Улрике Демер, говорителка на федералното правителство, отправи апел към гражданите да се пазят особено много и да "се наслаждават внимателно" на празниците, тъй като броят на новозаразените все още е твърде висок.

Започналото след Коледа имунизиране на населението е само малък проблясък на надежда. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан моли за търпение. По думите му, производството на ваксини е сложен процес и не може да бъде увеличено изведнъж. Федералното правителство и производителите BioNTech и Pfizer правят всичко възможно, за да подсигурят нови цехове както в град Марбург в провинция Хесен. "Нашата цел е още през февруари-март да разкрием производство и там. Това би повишило значително количеството на произвежданите ваксини", каза Шпан.

Болниците в Германия - скоро без пари?

Днес, 29 декември, институтът "Роберт Кох" обяви, че в страната има 12 892 новозаразени за последните 24 часа. Така от началото на пандемията досега броят на положително тестваните лица е над 1,66 милиона. Жертвите на Ковид-19 са 30 978.

Същевременно Германското дружество на болниците бие тревога. "Ако федералното правителство не увеличи помощите още през първото тримесечие на 2021 година, много клиники няма да могат да плащат заплатите на служителите си", обяви президентът на дружеството Гералд Гас. Болниците отменят от месеци планови операции, поради това финансовите им средства са силно ограничени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Меркел

    38 2 Отговор
    Абе не разбрахте ли, че от lockdown-а излизане НЯМА

    Коментиран от #40

  • 3 ikem

    38 2 Отговор
    Правят каквото си искат. Няма вече свобода, тава е истината. Всеки 2-3 години ще има "пандемия"

    Коментиран от #5

  • 4 C2H5OH

    15 28 Отговор
    И тук трябват по строги мерки .Здрави глоби на населението. България докато не му бръкнеш в джоба не изпълнява.А за богатите и политиците принудителен общесвен труд...
  • 5 Петьо Петров

    33 4 Отговор

    До коментар #3 от "ikem":

    Докато хората не разберат,че не работата ги прави свободни,а разума,няма как да има свобода. Свободата е въпрос на личен избор,страха също!

    Коментиран от #13, #30, #33

  • 6 Бацо

    14 5 Отговор
    Ох котьо избори Септември 😂

    Коментиран от #8

  • 7 Мдаааааа

    23 0 Отговор
    Едно времи учеха,че туй било предреволюционна обстановка.Чекаме....
  • 8 Петьо Петров

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бацо":

    Изборите ще бъдат най-късно на 23 май, без значение от бляновете на заблудените.

    Коментиран от #10

  • 9 До Патриот

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Румънците отдавна разстреляха бодигарда на Чаушеску.

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз от БЕХ

    12 0 Отговор
    Както са започнали различни катаклизми, изглежда Природата ще ни помогне. Хърватия, Гърция.. Скоро и на други места...
  • 12 ТОДОР СТОЯНОВ

    17 1 Отговор
    АД@ЛФ МЕРКЕЛ НАИСТИНА ЩЕ СПРЕ НАПЛИВА ОТ БЕЖАНЦИ КЪМ ГЕРМАНИЯ!!!ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖА!!!ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА ВАКСИНИ В КИТАЙ, ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА УМРЕЛИ В КИТАЙ, ДА СТЕ ВИДЕЛИ МАСОВО СТРУПВАНЕ НА БЕЖАНЦИ ПО ГРАНИЦИТЕ НА ЕВРОПА...???

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 РЕАЛИСТ

    18 2 Отговор
    Немците нямат ли си дума за локдаун. Още ли говорят немски само с конете си, както Георги Димитров им каза.
  • 15 Петьо Петров

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Дрън дрън":

    Не оспорвам вашата теза,но когато човек иска да е свободен намира начин,ако не,търси оправдание!
    Бъдете здрав!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АЛИК

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "До Патриот":

    Вовата отдавна затри опозицията ..

    Коментиран от #22, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 2 Отговор
    Ще излезе,че им Правя стратегията,на старите ни ПРИЯТели-Дойчовците!Вярно ,че с Дойчо две световни сме загубили,но това не означава,че трябва да ни Затварят и нас до 1март!Както и не е редно да ни подценяват до там,че да ни лъжат със Смъртност и Вирулетност на Нещото,което в бг почти е Изчезнало вече!Когато навлезем в 21година и видя смъртноста за 20г....Ще ви уведомя с колко са ви Излъгали при починали от Ковид!В Момента реалната смъртност в бг е ,около 0,5%,а титулованите се изхитриха да я направят 3,6%..Дълго ги чаках да се дооплетат в лъжите си!Вече мандалото хлопна!При нова Власт и нова прокуратура,можеее би ще им Зададът въпроса?Къде еАпокалипсиса и Защо го няма в общата смъртност за годината!
  • 20 РЕАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГЛУПОСТИ":

    Кой беше тоя Садат, че доста време мина и го забравих?

    Коментиран от #24

  • 21 Петьо Петров

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Дрън дрън":

    Негласувайки го узаконявате,но ако не сте го разбрали досега,едва ли аз ще Ви убедя.
    Лек ден!

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Петьо Петров

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Дрън дрън":

    Съжалявам,но дискусията с Вас е невъзможна. Все едно да си говоря сам,а още не съм стигнал до този етап на човешката еволюция. Казвам,че ако искате да разбиете статуквото,е нужно да гласувате за партии извън него,но вие ме обвинявате,че съм трол на статуквото?!?
    Карате ме да се усмихвам,въпреки,че не е смешно!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ами то и Австрия

    4 0 Отговор
    е в пълен локдаун от 26 декември до 24 януари (засега). Освен ако човек не си направи тест при тестването през януари. При негативен тест може да си "скъси" локдауна с 1 седмица. Обаче при позитивен най-вероятно ще го удължи с минимум още толкова. 😆
  • 30 Дедо Тошо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Ми какво ще решаваш ти бе, ме ти нямаш пари
  • 31 Аз40

    2 0 Отговор
    Аз съм елементарен човек, прочитам дойчезеле и спирам да чета!
  • 32 ГЕРБ ЗАТВОР

    4 0 Отговор
    Румен Радев
    Президентът Румен Радев с коментар от САЩ за българската политика
    Четем Достоевски наполовина – престъпление без наказание"
  • 33 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петьо Петров":

    Абе Ачка, то бива тролене, но ти го правиш Пт заблуда, не за пари.
  • 34 ДС-БКП-КПСС

    4 0 Отговор
    Ами днес го казаха.Прието било 75% от месечната заработка са важи до 31 март..."казвам ти дъще сещай се снахо.Ха честит НОКДАУН...
  • 35 То до Март

    0 0 Отговор
    Ще има само изпаднали Германци --- На това място вече може да се направи заключението, че изразът има широко разпространение, макар че Йовков със сигурност е допринесъл за него. Там е работата, че към 1935 година германците не са изпаднали. Йовков, разбира се, като участник във войната познава поражението на германците, но също така знае и кризата, която настъпва там след края на бойните действия. Ето как изпадналият германец е по-скоро цивилният, отколкото военният. Това е човекът изгубил всичко, без нищо
  • 36 ГФР

    0 0 Отговор
    -Забавни недоразумения, грешки и заблуди за Германия и немския език

    Нито са немци, нито са шваби, Хитлер нито е германец, нито е баща на магистралите, "Костенурката" е всъщност "Бръмбар", а българският е пълен с немски думи. Ето осем забавни факта за Германия, германците и немския език:
    "Швабите"

    На български „шваби“ често се използва като синоним на „германци“. Всъщност швабите са обитатели на една от провинциите в югозападна Германия, която исторически се нарича „Швабско", а днес общо-взето се покрива с провинция Баден-Вюртемберг.
    Хитлер е германец?

    И това не отговаря на истината. Диктаторът и масов убиец, който управлява Германия в продължение на 12 години, е роден в Браунау - градче в тогавашна Австро-Унгария, което днес се намира на територията на Австрия.

    А Моцарт и Бетовен?

    Като антипод на австрийския произход на Хитлер често за пример се дава произходът на един велик композитор, който и като личност е антипод на зловещия „фюрер". Слънчевото дете-чудо Волфганг Амадеус Моцарт е родено в Залцбург, но по онова време градът принадлежи не към Австрия, а към германските княжества. Тоест, може да се каже, че геният Моцарт е германец. И другият титан на Виенската класика, Лудвиг ван Бетовен, не е роден в Австрия. Родната му къща и до днес може да се посети в германския град Бон.
  • 37 Ганчо Балканеца

    0 0 Отговор
    -Е по зле от Германеца -От близо месец в центъра на Добрич, в близост до Младежки център на пл.“Стария орех „ живее немец със своя мотор и покъщнината си. На няколко пъти е посещаван от полицаи, които разговарят с него, но не могат да го накарат да се махне.
    Не е установено нарушение от гражданина позициониран на търговска сергия на кръстовището на ул. “М. Горки“ и „Кирил и Методий“, ако такова нарушение на обществения ред бъде установено ще му се търси отговорност по Закона за МВР. Така от пресцентъра на ОД на МВР –Добрич отговарят на запитване от МГ “Добруджа“, как трябва да се действа и нормално ли е близо месец един немец да живее с мотора си и всичките си вещи в центъра на града. Днес вещите на моториста бяха събрани от полицаите и ще се съхраняват от органите на реда докато се появи собственика им и си ги поиска. По време на акцията от него нямаше ни вест ни кост.

    На сергията приютила немеца могат да се видят редица атрактивни стоки. Бира от известни марки фланелка на Рамщайн, спринцовка с пласмасово маркуче, тон колона и т.н. На мотора се вижда брадва, агнешка главичка с окачен суджук, вестник , куфар и още куп принадлежности.
  • 38 волен сидеров

    1 0 Отговор
    А ТАКА ,БРАВУС ,6 МЕСЕЦА ЩЕ ГО ТУРЯТЕ И ВСЕ НЯКОГА ЩЕ СВЪРШИТЕ ....БРОЕНИ СА ВИ ДНИТЕ КАБАЛА,МАСОНИ,РЕПТИЛИ,УПРАВНИЦИ ПРОДАЖНИ
  • 39 Reinhard

    0 0 Отговор
    Чичо дойде на власт след епидемията от испански грип! Очаквам продължение!
  • 40 ЧЕГЕВАРА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Меркел":

    Ще трябва пак да се хваща гората.