5 Януари, 2021 19:45 2 787 26

Под прицел! Фармацевт от щата Уисконсин съсипал стотици дози ваксина, бил привърженик на конспиративните теории

  • сащ-
  • ваксина-
  • коронавирус

Задържаният на първо време твърдял пред болничната управа, че милионите дози от ваксината на Модерна са се оказали случайно извън хладилника, но после признал вината си

Под прицел! Фармацевт от щата Уисконсин съсипал стотици дози ваксина, бил привърженик на конспиративните теории - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фармацевт от щата Уисконсин унищожил стотици дози от ваксината на Модерна срещу коронавируса, защото бил привърженик на конспиративните теории, предадоха световните агенции, като се позоваха на съдебни документи.

Стивън Брандънбърг, който е работил като фармацевт през нощта в медицинския център Орора в град Графтън в щата Уисконсин, извадил нарочно от хладилниците за съхранение на центъра 57 шишенца с ваксината, защото вярвал, че тя може да модифицира човешката ДНК. С тях е можело да бъдат ваксинирани над 500 души, предаде БТА.

Той бил уволнен от медицинския център и властите били сезирани. Фармацевтът бил арестуван още миналия четвъртък, после пуснат под гаранция от 10 000 долара и бил заставен и да предаде оръжията, които притежавал у дома си.

"Намерението му било да направи ваксините неефикасни, защото бил убеден, че те не били сигурни, че РНК методът, използван за производството на тези ваксини, ги правел опасни", заяви прокурорът на окръг Озоки Адам Джиръл.

Ваксината на Модерна, както и тази на Пфайзер/Бионтех са базирани върху технологията "месинджър РНК", нов метод за научаване на имунната система да се бори с вируса, припомня Франс прес.

Задържаният фармацевт, който е на 46 години, на първо време твърдял пред болничната управа, че милионите дози от ваксината на Модерна са се оказали случайно извън хладилника, но после признал вината си. Първо той казвал, че ги извадил, за да вземе нещо друго от хладилника и след това забравил да ги върне. Разследването показало, че той ги е вадил от хладилника на два пъти.

В нощта на 24 срещу 25 декември и после в нощта на 25 срещу 26 декември. Те били открити навън от друг служител на 26 декември. Накрая фармацевтът признал, че е действал умишлено. При полицейски разпит, той казал, че е привърженик на конспиративните теории.

Ваксините на Модерна могат да се използват ако са 12 часа извън хладилника, така че здравни работници ги използвали, за да инжектират 57 души, преди да се откажат от използването на останалите дози. Полицията съобщи, че дозите, които не са били използвани, са били на стойност между 8000 и 11 000 долара. Модерна сега ще изследва неизползваните дози, за да види дали те са действително станали неефикасни и после ще се реши какви обвинения да бъдат предявени на фармацевта.

Съпругата му пък заявила пред американски медии, че той твърдял, че целият свят рухвал и че правителството планирало кибератаки. Фармацевтът имал и семейни проблеми, тъй като съпругата му подала молба за развод през юни след осемгодишен брак и това го разстроило още повече.

Напълно безпочвени конспиративни теории за пандемията, по-специално за ваксините, се разпространиха в социалните медии, въпреки усилията на технологичните гиганти да ги спрат. Властите и експерти смятат, че такава кампания за дезинформация е сериозна заплаха за борбата срещу вируса, защото насърчава хората да отказват да се ваксинират. Една от най-ранните конспиративни теории в тази насока беше, че ваксините можели да променят ДНК на хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    70 6 Отговор
    А защо не пишете нищо за починалите. Последната жертва е мед сестра от Португалия, починала на 41 г., два дни след ваксинацията. Без съпътстващи заболявания.

    Коментиран от #12

  • 2 Диверсант

    60 7 Отговор
    Нобелова награда.... Тоя е спасил 500 човека
  • 3 Лелее

    33 7 Отговор
    Нашите “експерти - фармацевти” пък ги смесват със серум от кремвирши ,идеално вървят запечени с кашкавал ...
  • 4 Да не е

    9 22 Отговор
    Мангъров заминал там? Той ще ги оправи напълно...ю
  • 5 незнайко

    50 1 Отговор
    В черното заглавие (съсипал стотици дози ),във втората част от заглавието (милионите дози от ваксината на Модерна са се оказали случайно извън хладилника ) а в самата статия ( извадил нарочно от хладилниците за съхранение на центъра 57 шишенца с ваксината, с тях е можело да бъдат ваксинирани над 500 души ) КЪДЕ Е ИСТИНАТА ??? Това което се пише не е ВЯРНО представено по този начин !!!

    Коментиран от #11, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 яко ни лъжат

    16 5 Отговор
    Масово заболели след масова ваксинация. Съветът по здравеопазване на Балеарските острови е разпоредил проверка в Дом за възрастни хора в Майорка, след като стана ясно, че 55 от общо 110-те му обитатели и 14 болногледачи са с положителни тестове за коронавирус – шест дни след ваксинирането им с препарата на Пфайзер/Бионтех.
    Решението идва след няколко посещения на здравната служба на Балеарските острови. Освен заразените, проверката установила и неспазване на противоепидемичните мерки в Дома. 34 от заразените били хоспитализирани, а останалите 21 са останали в центъра, тъй като състоянието им не изисквало лекарска грижа. Останалите 55 обитатели на Дома са с отрицателни проби за COVID-19, но са изолирани като контактни лица, информират испански медии.
  • 8 неваксиниран

    26 4 Отговор
    как да не вярвам в конспиративните теории,след всяко изказване на бил-гейт вяратами в тях се усилва! а за фармацевта поздравления!
  • 9 оня с коня

    8 3 Отговор
    тия дето се вкасинират викам да почнем да ги поступваме лек полек :)
  • 10 Гост

    8 4 Отговор
    Човека трябва да има и явно я има невероятна фантазия да създаде ваксина,нещо което го няма в природата и да въздейства на имунната система,която също не съществува.
    От години не се справи системата с финансови проблеми,постоянен недостиг на пари,които се печатат някъде си от някой,болести за които има доктори и лекарства,но хората все повече болни и умиращи сравнително млади и сега искат да ни убедят,че тази ваксина ще е тоталното разрешение на проблема с кодово име корона вирус.
    Няма никаква конспирация дами и господа,те искат да ви спасят,но не казват от какво по точно?
    Явно искат да не се мъчите повече в този скапан живот да сте роби на системата.
  • 11 ОратаСаГоказали

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Вярвайте само на половината от това което виждате и на нищо от това , което чувате . - Едгар Алън По
  • 12 Заключение

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    Защо ли? Защото хората умират. Тук умря един, който каза, че един кмет бил интимен с един вожд. Умря чак след три години.
  • 13 Конспирация

    12 2 Отговор
    Всичко, което изразява съмнение, недоверие и изискване за повече факти, веднага се окачествява като "конспиративни теории." Хората, които не приемат да им се налага нещо без обяснение, са обявявани за привърженици на тези теории.

    Коментиран от #16

  • 14 Aмии

    5 0 Отговор
    милионите дози от ваксината????????
  • 15 Че то, кое друго

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Е вярно?
  • 16 Диверсант

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Конспирация":

    Писах преди дни. Журналиста Андреа Пургатори ( италианска мисирка) предлагаше тия които не вярвали в официалната версия за атентатите в Америка да бъдат преследвани като съучастници на терористи

    Коментиран от #18

  • 17 Бъдещето е на знаещите

    9 2 Отговор
    Най-голямата конспирация е, че никой няма да ни обясни какво точно става и защо е започнало. Ще се разбере, но едва след като всичко това свърши и оцелелите се преброят.

    Коментиран от #21

  • 18 Сплашване

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Диверсант":

    Стара и успешна тактика. Известни са много случаи на лекари, изследователи, учени, които са осмивани, пренебрегвани, гонени и преследвани само защото са имали дързостта да защитят истината и да се противопоставят на официалните становища. А всъщност в дъното на всичко стоят пари, пари, много пари. И влияние.
  • 19 туйонуй

    6 0 Отговор
    Ето защо ковидиоитите са опасни и за живота и за икономиката на страната. И ето защо трябва да ги търпим и дори да им обясняваме, макар и да не заслужават нито по морални нито по легални причини. Имат една година в живота си, когато се налага да им обръщаме внимание, да им е честито.
  • 20 Гербераст конспиратор

    6 0 Отговор
    Аматьор е тоя, ние ги сахраняваме в ЗИЛ и ги возим в кренвиршка ! Гаранция за провал маде ин ГЕРБ !
  • 21 тъмен фючър

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Бъдещето е на знаещите":

    Цък, нищо няма да се разбере, а малцината оцелели, които ще могат и имат способността да го осъзнаят вече няма да са критична маса и нищо няма да могат да променят ! Планът е такъв!
  • 22 Нане

    1 3 Отговор
    сега негротата ще му бият кожени инжекции у пандиза. Откачалка!
  • 23 Да се маха

    1 1 Отговор
    К19 ще го ваксинира мощно в затвора!
  • 24 Сандо

    0 0 Отговор
    Новият лозунг:"Унищожи ваксина,спаси човешки живот!".Дано не се окаже истина.
  • 25 Аз40

    1 0 Отговор
    Браво на Д-р Стивън, има много такива истински лекари.
  • 26 Ооо

    0 0 Отговор
    Колко дни след приема започва зомби мутацията?