Last news in Fakti

7 Януари, 2021 14:28 6 177 13

Ново огнище на зараза в Китай. Изолират милионен град

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус

Преди няколко дни в Китай беше установена за първи път и друга мутация на коронавируса, която най-напред се появи във Великобритания

Ново огнище на зараза в Китай. Изолират милионен град - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тези кадри напомнят за Ухан: година след избухването на пандемията Китай отново изолира милионен град заради коронавируса. Властите са обезпокоени заради наближаващата китайска Нова година.

Многомилионният китайски град Шъдзяджуан е поставен под карантина, след като властите там са регистрирали над 100 нови случая на коронавирус. Всички подстъпи към административния център на китайската провинция Хъбей са блокирани. От тези мерки са засегнати 10 автомагистрали и една автобусна гара. В целия район училищата са затворени. В широкия периметър на Шъдзяджуан живеят около 11 милиона души. Градът се намира на 300 километра южно от столицата Пекин.

През последните дни в Шъдзяджуан са били регистрирани 117 случая на коронавирус, от които 63 само в сряда. 78 от новозаразените нямат никакви симптоми. Превантивни мерки са взети и в столицата Пекин, както и в съседните на Хъбей провинции.

Тези сцени напомнят за Ухан

Градският район Гаочен, в който живеят около 40 000 души, е обявен за високорискова зона - единствената в момента в цял Китай. Всички негови жители са тествани за коронавирус. И в съседния град Нангон, чието население е 400 000, са направени тестове на всички жители.

КПП-та, патрулиращи полицаи, медицински персонал в защитни облекла по улиците, вземащ проби за коронавирус: кадрите, излъчвани сега по телевизията, приличат на тези от Ухан от преди година - града, откъдето тръгна заразата. Тогава със строги мерки, масово тестване на населението и изолирането на цели райони китайските власти успяха да спрат разпространението на заразата.

Ето, че от няколко седмици насам в някои райони на страната биват регистрирани нови инфекции. И макар те далеч да не са толкова масови, както в Европа например, китайските власти са обезпокоени, тъй като това се случва малко преди китайската Нова година на 12 февруари. Тогава обикновено стотици милиони китайци пътуват из страната - много от тях се прибират за празника у дома. Затова и властите бързат да имунизират колкото се може повече хора преди тази дата.

Открити са и мутации на вируса

В южната китайска провинция Гуандун освен това е била открита мутация на вируса, която за първи път беше установена в ЮАР. Според местните здравни власти, щамът е бил внесен в страната от пилот на южноафрикански пътнически самолет през декември.

Преди няколко дни в Китай беше установена за първи път и друга мутация на коронавируса, която най-напред се появи във Великобритания. И двата щама се смятат за много по-заразни от обикновения вирус Sars-CoV-2.

Пекин не допуска експертите на СЗО

Международната експертна група на СЗО, която трябва да проучи обстоятелствата, довели до избухването на пандемията, тръгнала от китайския град Ухан, все още не може да започне работа. Външното министерство в Пекин твърди, че ставало въпрос само за някакви проблеми с визите.

Междувременно шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус изрази разочарованието си от това, че китайските власти още не са одобрили мисията на здравните експерти. Китай отрича пандемията да е тръгвала от Ухан и твърди, че тя е избухнала "на няколко места в света" едновременно.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щерю

    20 9 Отговор
    Китай ще се справи.За неспазване на правилата разстрелват.Тук един и.иот стана медийна звезда и направи милиони от пропаганда срещу правилата.

    Коментиран от #5

  • 2 Майна

    9 6 Отговор
    ,,НОВИТЕ МЛАДИ,, ПАК СА ВДИГНАЛИ ГЛАВА. ВИРУСА НЯМА НИЩО ОБЩО, КАК ЩЕ ДОПУСКАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЗО..ПРЕДИШНАТА БЛОКАДА ПРЕДОТВРАТИ ПРЕВРАТ, СЕГА ВЕРОЯТНО СЪЩО...
  • 3 Анонимен

    19 0 Отговор
    Град от само 11 милиона. Ние 5-6 милиона ще им се поберем в някое кварталче.
  • 4 Аз40

    17 4 Отговор
    Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус е террорист, проверете го. Дори е прикривал 3 пандемии на холера в страната си. Сега се прави на луд за Китай, за да могат да замажат следите на Тони Фаучи в Ухан.
  • 5 Чочо

    12 15 Отговор

    До коментар #1 от "Щерю":

    Ако визираш мангъра, така е.Лятото купи апартамент на Оборище докторската градина,там цените започват от 2500 евро метъра...30 минути прием ,200 лева,ама и балъци,пълно

    Коментиран от #6, #11, #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ушанко Радев

    6 3 Отговор
    Тва Борисов го е занесъл в Китай за да се задържи на власт!
  • 8 Шамара

    9 10 Отговор
    Гледайте и се учете! Хайде да отидат да горят маски или да играят хоро в водата!
  • 9 Кински

    4 11 Отговор
    Аааа как така ? Тука нали всеки вика няма вирус ,фейк нюз .ама китайците не си играят с огъня .да вземат да завъртят едно ледено хоро .да покажат кви мъже са .само че там няма глоба от 1000 лева.затвор или разстрел .
  • 10 гжгж

    4 2 Отговор
    Ейиии, много поклонници на ковито, че и китайски мерки им се приискало.Зер сте били там и знаете и видяхте всичко? Та китайците и при обикновени условия не допускат току така на територията си, та камо ли при подобно положение. А за информация забравете. Като дойдоха ковидистите на власт уса-то веднага се поде рекламата на новата флуенца. Подхвърлят се истерично разни "новини" от темата и фитовете литват подире им. Като допускате това, ще ви яздят с къпинени юзди.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.